Special Weekly

Me & You

Виена - бисерът на хубавия син Дунав

Виена е един от най-притегателните туристически градове в Европа. Едва ли някой може да обясни магията на това място, пропито с аристократичния дух на историческите забележителности, дворците, катедралите, музеите, фонтаните... Но Виена е и модерен град с великолепни улици, магазини и кафенета, което я прави атрактивна за ценителите на красивото и непреходното от всички възрасти.


За някои е достатъчно просто да посетят световноизвестната Виенска опера. За други - да се потопят в атмосферата на прекрасните дворци. Но това са само част от възможностите да се запознаете с Виена. Единият от вариантите е да се отдадете изцяло на шопинг, бродейки в самия център. Класически и многократно проверен избор е да обходите по цялата дължина прочутата Марияхилфер щрасе , което със сигурност може да ви отнеме много часове. Невъзможно е да се изброи какво точно може да се намери в магазините, за това е по-лесно да приемете, че едва ли ще има има нещо, което да си пожелаете и да не откриете. Възможностите са безкрайни - от малките магазинчета до шопинг центъра Гернгрос . Останалото е въпрос на свободно време и на възможности. След дългата и изморителна разходка е най-добре да отседнете в кафенето Freiraum , разположено в западната част на Мариахилфер . То е на площ над 300 кв. м и на практика няма начин да не си намерите местенце, още повече че заведението предлага кътчета, обзаведени в различен стил.


Ако имате по-изискан вкус и конкретни предпочитания към висшата мода и реномираните бутици, точното място за вас е легендарната Кернтнер щрасе . Armani, Gucci, Ferreса само част от световноизвестните брандове, които имат поне по един магазин тук. Не са за пренебрегване и малките напречни улички, които могат да ви изненадат приятно с прекрасни магазини и маркови стоки. Кернтнер щрасе ще ви изведе директно на Щефансплатц до катедралата Свети Стефан, откъдето бихте могли да свиете наляво по Грабен, за да завършите напълно обиколката си.


Ако сте с автомобил, има още едно място, което със сигурност си заслужава да се спомене и това е Шопинг Сити Зюд (SCS). Първоначалната идея на този търговски център, разположен на около 20-ина километра южно от Виена, е да приюти максимално количество обекти - от кинозали, през малки кафенета и заведения за хапване до огромни фирмени магазини като този на Ikea.С времето SCS е претърпял значително развитие и се е превърнал в най-големия шопингцентър на Европа. В него можете да прекарате един цял ден и да си тръгнете с прекрасни покупки и опразнена кредитна карта.


Виена е красива по всяко време на годината. Все пак, ако имате възможност, посетете я по време на коледните празници. Най-вече заради зашеметяващата празнична украса, която създава невероятно настроение на жителите и гостите на града.


Либопитно:


Виена е разположена в източната част на Австрия по устието на река Дунав. Жителите на града са около 1.7 милиона, което се равнява на около една четвърт от цялото население на страната. В продължение на близо едно столетие градът е бил център на Великата римска империя и четвърти по големина в Европа с около двата си милиона жители. Архитектурата на Виена е съвкупност от множество различни стилове - от наследството от Римската империя, до барока и модернизма. В самия център на австрийската столица са запазени всички красиви и големи сгради, които придават изключително характерна атмосфера на града.