Special Weekly

Me & You

Versace закрива 350 позиции

Италианската модна компания Gianni Versace SpA обяви, че ще съкрати 350 работни места в ателиетата си по света като част от план за свиване на разходите, чиято цел е да помогне на бизнеса й да се справи с глобалния спад в търсенето на луксозни стоки.


Главният изпълнителен директор на Versace Джан Джакомо Ферарис заяви, че това намерение ще бъде реализирано до средата на следващата година, когато новият мениджърски екип на дружеството смята, че ще е прегледал мрежата от магазини на марката. Тогава ще се вземе и решение дали да бъдат орязани капиталовите инвестиции.


Финансовото здраве на компанията се разклати още през 1997 г. насам, когато основателят на модната къща Джани Версаче беше застрелян. Оттогава компанията периодично обявява нов план за преструктуриране, за да се опита да подобри резултатите си.


Последната схема обаче е и ясен знак, че глобалното свиване в пазаруването на луксозни продукти се отразява особено зле на малките семейни компании като Versace . По-големите играчи в сектора, които разработват много повече марки, издържат по-добре на сегашното изпитание.


През 2009 г. Versace очаква да отчете загуба преди данъци на стойност 30 млн. евро при приходи в размер на 273 млн. евро. Миналата година компанията се похвали с чиста печалба от 9 млн. евро от продажби на стойност 336 милиона. Един отговорен мениджър и един отговорен управителен съвет не могат да позволят тази ситуация да продължи, закани се Ферарис. Според него спадът на приходите тази година се дължи на 30-процентното намаление на продажбите на едро на дружеството. От друга страна, финансовият колапс на IT Holding SpA , който произвеждаше дрехи за Versace по силата на лицензионни споразумения, лиши компанията от процент от неговата печалба.


Но независимо от тези обстоятелства Versace не смята да ограничава разходите си за разработване на нови модели за модния подиум. Вместо това свиването ще се насочи към модернизирането на производството, дистрибуцията и логистиката, които могат да бъдат изнесени към трети страни.


Донатела Версаче - сестрата на убития моделиер, в момента е дизайнер на марката и собственик на 20% от компанията. Нейната дъщеря Алегра Версаче Бек държи 50-процентен пакет от акциите, а братът на покойния Джани - Санто Версаче, контролира останалите 30 процента.


Семейство Версаче избра Джан Джакомо Ферарис да ръководи компанията тази пролет, след като Донатела се скара с предишния главен изпълнителен директор за разходите по новите модели. Неотдавна марката затвори последните си магазини в Япония, а тя минава за един от най-големите пазари на луксозни стоки в света.