Special Weekly

Me & You

Венецианска приказка

Веднъж годишно Венеция се превръща в огромен декор на грандиозен спектакъл. Всеки февруари градът е домакин на най-романтичния празник в света - прочутия карнавал. За десет дни улиците и площадите се изпълват с хора в старинни костюми и причудливи маски. През деня се организират шествия и концерти, а вечер - пищни балове.

Тази година карнавалът бе посветен на взаимодействието между човека и околната среда. Затова сред маските имаше тайнствени живи същества и загадъчни растения. Фестивалът бе открит с помпозно театрално шоу - през центъра на града премина празнично маскарадно шествие, завършващо с барабанчици, облечени в средновековни венециански дрехи, и знаменосец с флага на Венеция. След традиционната реч на кмета хиляди зрители наблюдаваха Полета на Ангела - една от кулминациите на карнавала. Става дума за младо красиво момиче, което бавно се спуска от кулата на базиликата "Сан Марко", разбира се, обезопасено с въже. Тази година щастливката бе 22-годишната студентка Джулия Наси. Облечена във великолепна синя рокля тя се понесе грациозно над площада пред погледите и възгласите на зашеметените зрители.

Всеки знае, че най-важното за един карнавал са маските. По-скъпите, които се изработват ръчно, се продават в специални магазини. А по-евтините, внос от Китай, може да се купят от някой импровизиран щанд направо на улицата. Производството на маски във Венеция е цял отрасъл, който изхранва едва ли не една трета от жителите на града. Карнавалните аксесоари се изработват от папиемаше, след което се шлифоват, оцветяват и декорират. Цените на готовите маски варират от 30 до 100 евро.

На пръв поглед участниците в карнавала изглеждат като еднородна тълпа. Но това далеч не е така. Едни носят исторически костюми - това са напудрени дами с кринолини и достолепни господа с пищни перуки. Този вид облекло е особено популярно сред възрастните туристи от Франция и Германия. Други носят костюми на герои от мултипликационни ленти и дори от игрални филми. Но най-загадъчните участници в празненствата са "свободните" маски. Това са туристи, които се стичат във Венеция от всички краища на света, за да покажат собствените си колекции от карнавални облекла. В продължение на една година те измислят и подготвят маските и костюмите си, за което харчат големи суми. И всичко това, за да почувстват живия пулс на карнавала, да позират пред фотографите и да впечатлят околните.

 

 

Традицията да се носят маски идва от Средновековието. Венецианците направо били обсебени от желанието да останат инкогнито. Управниците се разхождали сред простолюдието, прикрити зад маските си, а селяните се появявали необезпокоявано сред висшето общество. Стигало се дотам, че маскирани монахини всеки ден посещавали любовниците си, без да бъдат разпознати, защото според тогавашния закон никой нямал право да сваля принудително маските на венецианците. Постепенно традицията да се носят маски изчезнала, но всяка година венецианският карнавал я възкресява за десет дни.