Special Weekly

Me & You

Вечността на монетите

Едва ли в напрегнатото си всекидневие хората се замислят, че банкнотите и монетите, които постоянно ползват, освен средство за плащане са и произведение на изкуството. Това обаче е известно на онези, които се занимават с производството на банкноти и монетилицата, чийто бизнес е свързан с продажбата на монети с колекционна стойност, и нумизматите.


ldquo;Колекционерството не се изразява в това да вложиш много пари, купувайки парче метал. Въпросът не е в това просто да притежаваш нещо, а да имаш достатъчно задълбочени познания и богата култура, да си достигнал до необходимото психологическо и интелектуално ниво, за да си наясно със същността на притежанието сиrdquo;, твърди Любомир Лазаров, президент на българската фирма Global Coins and Medals. Тя е специализирано търговско дружество за дейности, свързани със създаване, отсичане и разпространение на разменни и възпоменателни монети и колекции от злато, сребро, неблагородни метали, продажба наинвестиционно злато във вид на кюлчета и монети, специализирани колекционни предмети и уникати. Фирмата е част от световна верига, включваща 20 водещи в бранша търговски дружества от Европа, САЩ, Австралия и Далечния Изток. Global Coins and Medals работи и с пет от най-престижните рафинерии за благородни метали в света. Дружеството има официални споразумения с петнадесетте най-авторитетни монетни двора в световен мащаб, включително и с Български монетен двор.


nbsp;ldquo;Целта е обединението на усилията в процеса по идейното разработване, създаване и отсичане на най-стойностните монетни колекции и достигането им до крайните клиентиrdquo;, казва Любомир Лазаров. По думите му, в бюлетина, издаван от дружеството в България, няма как да бъдат публикувани всички предмети, а и голяма част от тях представляват интерес за ограничен брой ценители. В този брой на Special ви показваме само някои от най-красивите и желани предмети от каталога на Global Coins and Medals.