Special Weekly

Me & You

В сърцето на Испания

Сиеста, тапас, сангрия, корида, фламенко; Мигел де Сервантес, Гоя, Веласкес, Салвадор Дали - това са само малка част от асоциациите, които изникват в съзнанието ни, споменавайки Испания. Тази слънчева страна с богата история, архитектурни шедьоври, културно наследство със световно значение неслучайно е сред най-предпочитаните туристически дестинации. За да се усети истински духа на Испания обаче, трябва да се докосне сърцето й, а то безспорно е Мадрид.


Възникнал през X в. като мавърска крепост Махерит, озарен от блясък и слава като столица на могъща империя, център на испанската революция и гражданската война, днес Мадрид е сред най-красивите градове в Испания, а и в цяла Европа. Динамичен - но спокоен, просторен - но уютен, aристократичен - но модерен - такъв е Мадрид днес и животът в него. Градът е толкова богат на забележителности и история, на красиви площади и малки кокетни улички, на забавления и места за отдих, че всеки може да открие нещо за себе си.


Ценителите на изкуството определено ще останат очаровани от близо 100-те музеи, многобройни галерии, дворци. Няма по-подходяща отправна точка от Пасео дел Арте (Булеварда на изкуството). Тук недалеч един от друг се намират музеите Прадо , Рейна София и Тисен . Прадо е символ на Мадрид, както Лувъра за Париж, и е истинска съкровищница от картини и склуптури на световноизвестни майстори като Гоя, Рафаел и Веласкес.


Ако човек предпочете да се разходи из града, пред очите му ще се разкрият картини, които са не по-малко интересни от тези в музеите. Например да се полюбува под меките лъчи на слънцето на статуите на испанските монарси, разположени на Пласа де Ориент, точно пред Паласио Реал (Кралския дворец). Отворен за посетители като музей, дворецът впечатлява с пищност, блясък и стил. Непосредствено до Паласио Реал се издига величествената катедрала, близо до която се намира Пласа Майор. През вековете площадът е бил средище на многобройни исторически събития, а днес е любимо място за срещи, разходка или почивка в някое от многобройните кафенета. Само на няколко минути се намира центърът на Мадрид - Пуерта дел Сол. На този площад мадридчани и гостите на града посрещат Нова година, любуват се на красивата му архитектура, уговарят си срещи на фонтана, пият кафе или с усмивка наблюдават тълпите туристи, които се събират в двата му края. В единия се извиват опашки за снимки пред символа на Мадрид - мече, изправено пред ягодово дърво, а в другия - пред символичната плоча на тротоара, указваща 0-евия километър, или абсолютния център на Испания. Оттук - в която и посока да тръгне човек, го очакват много слънце, хубави гледки и приятни емоции. По време на разходката из Мадрид непременно трябва да се подкрепите с няколко тапас, да изпиете следобедното си кафе с чурос, да вечеряте с тортия или паеля, за да можете с нови сили да продължите обиколката из града. А щом слънцето залезе, е време да се почувства и нощният живот на Мадрид. Всеки, който го познава, ще се съгласи, че градът никога не спи. Многобройните барове, клубове, дискотеки са толкова оживени, колкото площадите денем. И ако на следващия ден човек е леко уморен или замаян от сангрията, испанците имат лек - сиестата. За онези, които не обичат следобедната дрямка, паркът Ретиро е чудесна алтернатива. Градският парк очарова с изобилие от зеленина и красиви алеи. Тук човек може да се разходи с лодка в голямото изкуствено езеро, да се наслади на кристалния дворец, който пречупва светлината и разпръсква многобройни цветове.


Животът в Мадрид постепено увлича в своеобразния си ритъм и времето минава неусетно. А докато пътува към летище Барахас , все още под въздействието на емоциите от посещението на корида или на стадиона Сантяго Бернабео , на богатите впечатления и кулинарните специалитети, човек започва да мечтае за следващото си посещение в сърцето на Испания.


Деница Мирчева