Special Weekly

Me & You

В Хисаря текат реки от злато

Десетки минерални извори бликат в полите на Средна гора, където се намира Хисаря. От скромно и малко градче само преди десетина години сега мястото се е превърнало в един от най-добрите спа курорти у нас. В града отсядат българи и чужденци, които търсят спокойствието на малкия град, здравословните разходки из китните градини и запазения дух на древния център Аугуста. За лечебните води и тяхното значение за здравето се знае от стотици и дори хиляди години. Всеки извор има своя собствена история, която местните жители с удоволствие разказват на гостите на града. Една от легендите разказва, че красива българка отказала да стане наложница на турски бей. За да я унижи, той я накарал да сервира гола на гостите. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху бея и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на клада, а когато пламъците я обгърнали, от очите й се отронили сълзи. Така бликнал извор, който хората нарекли Момина сълза.


За извора Момина баня пък притчата разказва, че дъщерята на местния управител обичала да се къпе в един от минералните извори, разположен извън крепостните стени. Веднъж обаче градът бил нападнат, а девойката останала отвън. За да не я заловят в плен, тя предпочела да се удави. Местните разказват, че през нощта край извора се чува плискане на вода - девойката се къпела в извора... В близост до този извор се намират още няколко. Единият е чешмата Стублата - с най-хладка вода от 31 градуса. Най-топлата минерална вода - 51 градуса - пък тече от извор Топлица.


За лечебната сила на изворите също се носят легенди. Реките от злато, както ги наричат чужденците, са полезни при бъбречни, стомашно-чревни, гинекологични заболявания, остеопороза, очни проблеми и какво ли още не. Говори се, че самият Борис Трети също често е търсил облекчения на болежките си в Хисаря.


До изворите в Хисаря се намират и древните останки от най-голямата римска баня. Според археолозите тя датира от IV век. В нея, освен помещенията за къпане, е имало и стаи за отдих, помещения за разговори и специални места, където жреците извършвали лечебни процедури след къпането - масаж с ароматни билки. Подобни процедури сега се предлагат и в големите хотели в Хисаря. Овен стандартните басейни с гореща минерална вода посетителите могат да се насладят на букет от разкрасителни процедури, масажи с благовонни масла и пълноценна почивка. Цените зависят от звездите на хотела, а свободни стаи винаги могат да се намерят и в някоя от къщите за гости в района. Край града се намират и други забележителности - тракийската гробница в Старосел и местната винарна.