Special Weekly

Me & You

Три рецепти за есенен глювайн

S 250 5f40c157 d7de 41f5 b5a1 300f2087fa94

Зимата идва и както винаги по това време цяла Европа започва да се топли с глювайн. Името на греяната напитка идва от немското gluhende Wein и означава пламтящо вино. Ето няколко подоходящи рецепти, които да ви държат във форма до следващото лято.

Класически глювайн

Противно на очакванията виното с подправки и плодове е старинна напитка, позната още в Древния Рим. Само че там я пиели студена, което е логично предвид местния климат. Скандинавците, обаче, които прихванали рецептата от римляните, я довели до съвършенство като нагрели виното.  От тогава се смята, че топлата напитка помага за овладяване на започващата простуда и спасява от белодробни заболявания. Чашка глювайн спира сухата кашлица, сгрява и изобщо носи радост, ако се пие с удоволствие.

Правилата за приготвяне на класическото пламтящо питие са малко и едно от тях е винаги да се използва сухо или, в краен случай полусухо червено вино. Бъдете смели в „композирането“ на напитката. Нито римските, нито скандинавските богове биха ви осъдили за това. Но задължително  добавете няколко пръчици канела, карамфил, кориандър и малко бахар (7-10 зърна в тендежерата ще придадат пикантност на питието).

Другата важна съставка са плодовете. Червените боровинки, ябълките и портокалите са сред най-популярните и обичани варианти, което не означава, че трябва да се ограничавате с тях. Сложете в сместа това, което харесвате. Например любителите на сладкото могат да добавят 2-3 чаени лъжички захар. Колкото до начина на приготвяне, той вероятно ви е познат – заливате всичко намерено в хладилника и в шкафчето с подправки със студена вода, разбърквате и оставяте да ври за пет минути. А след това добавяте и виното.

Получената напитка е невероятно вкусна, дори ако използвате обикновено и евтино вино. Препоръчваме ви, обаче поне веднъж да си приготвите глювайн с висококачествен,  хубав еликсир, който бихте изпили с удоволствие и без да го подлагате на метаморфози. Ще забележите, че напитката е по-мека, по-ароматна и по-вкусна.  

Глювайн от бяло вино

А ето и една полезна рецепта за онези, които сега тъжно гледат единствената бутилка вино в своя хладилник и си мислят, че щом е бяло, няма как да си приготвят глювайн. Не се разстройвате – изход има и от тази ситуация. Процедурата е почти същата катов класическия вариант, но в случая е добре да добавите половин лимон, десет супени лъжици грозде и, ако ви се намира, една част бял ром на три части вино.

Другата тънкост е, че ако глювайнът от червено вино е вкусен, дори поизстинал, с бялото вино трябва да се внимава. Напитката се сервира кипяща и трябва да се консумира гореща. Щом изстине- престава да е интересна за когото и да било.

Глювайн по немски

Немската зима не е особено топла, което придава някои специфики на рецептата, предназначена за измръзналия любител на глювайн. Използването на сухо червено вино е задължително. И ако за обикновената напитка е достатъчна пръчица канела, този вариант изисква минимум три. Изобщо, не жалете подправките. Немският глювайн е с наситен цвят и много ароматен. Вероятно защото в напитката се добавя и една част коняк на четири части вино. Половин лимон или портокал ще изгладят малко вкуса, но не се отпускайте. Опиянението от немския глювайн настъпва рязко и устойчиво, макар че тъкмо това сме се опитали да постигнем. Наздраве и приятна топла вечер!

Четете още

Special Weekly

Изложба на винените етикети на барон Филип дьо Ротшилд

Как се интерпретира идеята на барона у нас, информира Владимир Гаджев През 1922 г. младият барон Филип дьо Ротшилд (1902-1987 г.) пристига в Пояк край Бордо, за да... Още »
Параграф22 Daily

Тъстът на Йордан Цонев получил разрешение от НАП да събира по 4 лева за плажа Силистар

Тъстът на депутата от ДПС Йордан Цонев - Георги Якимов, който е собственик на терените около плажа Силистар, се опита да избяга, но му се наложи да отговаря на... Още »
Параграф22 Weekly

Реформа со кротце, со благо, со малко кьотек

Герберите вкараха преди второто четене на проектозакона за МВР предложения, които напомнят на политиката на българския държавник Андрей Ляпчев, основаваща се на... Още »