Special Weekly

Me & You

Светът на Ферари

Деница Мирчева

Ако човек не може да открие нещо в Обединените арабски емирства, това означава, че то просто не съществува или е въпрос на време да бъде създадено. Дубай и Абу Даби не спират да очароват с архитектурни шедьоври, със технически постижения, които спират дъха и умело съчетават лукс, новаторство и непреходни традиции. Доказателство за това е Yas Island, най-новия мащабен проект в Абу Даби . Той предлага множество оригинални атракции , сред които е Ferrari World , който отвори врати в края на 2010-а .


Ferrari World в Абу Даби е първият тематичен парк на компанията и едновремено с това най-големият покрит увеселителен парк в света. Върху покривната конструкция, с обща площ от 200 хил. кв. м, е нарисувано най-голямото лого на Ferrari, създавано някога. Върху 86 хил кв. м., достатъчни да поберат седем футболни игрища, се намират над 20 различни високо технологични увеселителни и развлекателни атракции , които пренасят и малки, и големи в чудния свят на Ferrari . Благодарение на тях посетителите могат да се превърнат в професионални дизайнери, механици и дори пилоти от Формула 1. Посещението в парка е усещане за всички сетива, пътешествие във времето и разбира се докосване до духа и сърцето на Италия. Ferrari World е не само техническо постижение от най-висок клас, а и досег с една легенда.


Атракциите в парка са вдъхновени от инженерния гений и професионализма на пилотите на Формула 1. Онези пък, които искат да си починат от силните усещания, могат да посетят музеите, посветени на историята и създаването на всеки модел, 3 D и 4D симулаторите, уникалните Ferrari магазини или ресторантите с автентична италианска кухня.


Концепцията на Ferrari World Абу Даби е своеобразна и уникална по своя характер. И тъй като в Обединените Арабски Емирства всичко е най, не е за чудене, че именно тук е изградена Formula Rossa - най-бързото увеселително влакче в света, Speed of Magic - първата в региона 4-измерна рали симулация, Galleria Ferrari - най-голямата в света галерия на Ферари извън тази в Mаранело , Италия, най-големият фирмен магазин и уникален бутик за изработка на индивидуални сувенири. Ferrari World е единственото място, където можете да покарате Ferrari 250 California сред макети на най-известните италиански забележителности, да погледнете Yas Island от високо във въртележка, чиито кабинки са изработени във формата на различни модели на марката, да усетите ускорението на мотора на Ferrari от най-бързото влакче в света, достигащо скорост от 240 км в час. Незабравимо преживяване е и G-Force - кулата на скоростта и най-висока точка на Yas Island . От нейния 62-метров връх политате с ускорение 3.8 G (12m/s), познато на пилотите от Формула 1. Любителите на силни усещания могат да посетят школата за състезатели, да вземат участие в мини Grand Prix, да пробват уникалните 3 D и 4D симулатори, за да се почувстват легенди като Ники Лауда или Михаел Шумахер .


И тъй като Ferrari World далеч не е само дизайн и техника, а и дух, и философия, една виртуална разходка из историческата фабрика в Марелано е задължителна. Тя дава на посетителите възможност да надникнат в първия гараж на Enzo Ferrari, да проследят създаването на 12-цилиндровия двигател на Ferrari 599 или да усетят емоциите на участниците в истински Grand Prix, което доскоро беше привилегия единствено на собственици на Ferrari World .


А за да се почувства човек истински шампион, последното условие е да се отбие в Mamma Rossella's - копие на любимия на пилотите от Формула семеен ресторант в Марелано , да опита вкусните традиционни специалитети или да се наслади на чаша ароматно еспресо.