Special Weekly

Me & You

Световната среща на българските медии: знаково събитие за духовния календар на българите

С тези думи президентът Георги Първанов официално откри Четвъртата световна среща на българските медии на 19 май, 2008 г. в кметството на Мадрид. И наистина, традиционният акцент по време на срещите върху българската култура, език и история тази година беше водещ елемент в програмата на събитието. Под наслов Духовната България, в Мадрид, в рамките на форума се осъществиха много инициативи, представящи българската култура в нейната широка и пъстра гама. Защото, както каза акад. Антон Дончев на откриването, ldquo;...необходима е по-голяма подкрепа за българската култура, тъй като именно тя прави от една общност народrdquo;. На тази необходимост беше подчинена дори темата на срещата тази година: Медиите - задължителният трети в междукултурния диалог. Ето какво направихме, за да припомним на нашите сънародници от чужбина, на тези от страната, както и на присъстващите испанци, духовното богатство на България.


На 18 май 2008 г. представихме пред българите в Испания нашумелия български филм ldquo;Шивачкиrdquo; и ги срещнахме със сценариста-режисьор Людмил Тодоров. В пълен киносалон и много емоционална атмосфера протече прожекцията на лентата, спечелила седем награди за кино за 2007 година. След нея българите в Испания дълго разпитваха режисьора за филма, за професионалните му планове, за състоянието на българското кино в момента. Мнозина признаха, че в историята на трите момичета от филма припознават себе си. Сънародниците ни предложиха и подкрепа, за да бъдат направени субтитри на филма на испански.


На 19 май 2008 г. разказахме на испанските медии и институции българската история с испано-езичното издание на книгата на проф. Николай Овчаров - ldquo;Най-кратката история на Българияrdquo;, която той лично представи. Книгата излиза за първи път на испански и беше преведена специално за Четвъртата световна среща на българските медии.


Пак на 19 май 2008 г. показахме нагледно едно от културните богатства на България - Кирилицата, третата официална азбука на ЕС; това стана чрез плакатна изложба. Изложбата ldquo;Буквите на България - Азбука на Европаrdquo; бе представена в претъпкания за събитието испано-български културен център в Мадрид. Инициаторът и един от авторите в изложбата - Божидар Икономов, експремиерът Симеон Сакскобургготски и представител на автономното правителство на Мадрид - приветстваха присъстващите. Представянето на изложбата в Испания, в рамките на Четвъртата световна среща на българските медии, беше предпремиерно, а премиерното беше в София, на 24 май. В изложбата художници - все световноизвестни имена от Полша, Финландия, Япония, Мексико, Португалия, САЩ, Франция, Бразилия, Босна и Херцеговина и др. - бяха изрисували 30 плаката, колкото са и буквите в българската азбука, а всеки художник е автор на един плакат ndash; буква (нашите участници са трима). Тримата българи са автори на буквите Ж (Божидар Икономов), И (Божидар Йонов) и Ь (Петър Чучулигов).


Послушахме заедно песните на Валя Балканска, гайдата на Петър Янев и цигулката на Владимир Владигеров.


Видяхме и две фотоизложби, отново свързани с българската култура и история - ldquo;24-те чудеса на Българияrdquo; на вестник ldquo;24 часаrdquo; и ldquo;Лицата на Българияrdquo; на вестник ldquo;Нов животrdquo;, Кърджали. Първата от тях показва красотата на природата и архитектурата на България, а втората разказва за важни моменти от българската история, уловени от фоторепортерите на ldquo;Нов животrdquo;.


А иначе.... Българските медии по света отново се събраха заедно и обсъдиха не само строго професионални, но и доста по-широк кръг от теми: носталгичната тема за завръщането в Родината; представената от Иво Атанасов Програма на правителството за българите в чужбина; Медийните стратегии в българския туризъм, представени от Националния борд по туризма; новата информационна кампания за правилата на транслитерацията, презентирана от министър Николай Василев; предстоящата изложба на Пабло Пикасо в София, възможна благодарение на съдействието на ldquo;М-телrdquo; - всички тези теми в програмата предизвикаха дискусии и в залата, и в кулоарите на хотел Ambassador, където се провеждаше срещата.


Колеги от България, Кипър и Гърция гледаха заедно мач и викаха заедно, въпреки че бяха за различни отбори. Българи от Франция, Канада, Швейцария, САЩ и България гледаха и слушаха заедно фламенко, обсъждаха стратегии за завръщането на българската емиграция в родината и за популяризиране на българските култура, история и език.


На връщане всичките над 85 участници в Четвъртата световна среща на българските медии, пътуващи с полет FB 472 на Bulgaria Air, пяха на 10 000 метра над земята ldquo;Излел е Дельо хайдутинrdquo; заедно с Валя Балканска, гайдаря Петър Янев и цигуларя Владимир Владигеров. Така завърши и четвъртата среща. Наред е петата.