Special Weekly

Me & You

Съвършени гледки от птичи поглед

Всеки има мечтана дестинация, свързана с чудни природни пейзажи или забележителни архитектурни постижения, а защо не и комбинация от двете. Но понякога, след като попадне на желаното място, на човек му се иска да полети, за да обхване с поглед цялата картина. Разходката с хеликоптер над някои градове и природни резервати е неповторимо вълнуващо преживяване, наситено с приключенски дух и спиращи дъха гледки.

Сидни

Най-популярният град в Австралия сякаш се разкрива изцяло, когато е гледан отвисоко. Пасажерите на туристическия хеликоптер могат да се насладят на прочутото пристанище на Сидни, на прекрасната сграда на операта, както и на величествения мост в цялата им прелест. Някои от маршрутите предлагат разходка над красивото крайбрежие и известния плаж "Бонди Бийч", докато други се отправят към Blue Mountains или Megalong Valley.

Глетчерът Фокс

Нова Зеландия е известна с едни от най-впечатляващите пейзажи в света, сред които заслужено място заема и глетчера Фокс. Дългият 13 км природен феномен е водеща туристическа атракция. Онези, които искат да го посетят с хеликоптер, могат да се полюбуват на върховете му от птичи поглед, преди да се приземят върху снежната повърхност. Разходката може да продължи и над разположения наблизо глетчер Франц Джоузеф.

Базовият лагер на Еверест

Покоряването на най-високата планина в света е неповторимо изживяване, но само за онези, които успеят да преодолеят предизвикателствата на 8848-метровия исполин. Ако не харесвате дългия и мъчителен преход към върха, алтернативата е да прекосите прекрасните Хималаи с хеликоптер, който ще ви отведе до известната база SouthBase Camp в Непал. Разположена на 5364 м надморска височина, тя разкрива гледки и предлага усещания, които буквално ще ви зашеметят, но не само заради разредения кислород.

Водопадите Виктория

Величествените водопади, които претендират да са най-големите в света, се намират на границата между Замбия и Зимбабве. Техният откривател Дейвид Ливингстън ги кръщава в чест на кралица Виктория. Височината на водопадите е 108 м, а ширината - 1708 метра. Със своите величествени мащаби тези природни чудеса могат да се конкурират само с водопадите Игуасу. Една разходка по въздух е най-добрият начин да се насладите на цялото величие на "Виктория", както и на дивите африкански животни в естествената им среда, без да се налага да преминавате през гранични пунктове.

Кейптаун

През ноември 2013-а Кейптаун бе избран за "най-добър глобален град" при определяне на годишните награди за пътешествия на Daily Telegraph. Богатото архитектурно наследство, в специфичния Cape Dutch Style, с което е известен градът, съчетава традициите на Холандия, Германия, Франция и Индонезия. От борда на туристически хеликоптер се виждат и прекрасни природни забележителности: цели два океана - Индийският и Атлантическият, нос Добра Надежда както и прочутата Table Mountain. Освен красивите плажове - като Muizenberg Beach, от безопасно разстояние може да видите и големите бели акули, които обитават водите край тях.

Водопадите Игуасу

Те са една от най-големите природни забележителности в света. Разположени на границата между Бразилия и Аржентина 275-те малки водни каскади, те се простират на цели два и половина километра. Гледката от хеликоптер показва като на длан тази магнетична и мощна водна система, заобиколена от гъста зелена джунгла. "Голямата вода", както се названието Игуасу, разделя едноименната река на две части, а повечето от водопадите се намират на територията на Аржентина.

Хавай

Посетителите на Хавайските острови имат привилегията да избират между различни маршрути за разходка с хеликоптер. Вулканичният произход на островите личи отдалеч по следите от застинала лава и вулканичните кратери. Природата е създала по тези места и прекрасни лагуни, плажове и гори. Хеликоптерът е не само най-добрият, но понякога и единственият начин да се разгледа Kaуай. Прекрасният малък остров е известен с чудни водопади и крайбрежни скали, много от които са недостъпни по суша.

Рио де Жанейро

Да посетиш Рио е винаги вълнуващо, но да го погледнеш отвисоко е наистина впечатляващо. Огромният мегаполис се разстила постепенно пред погледа, а картините наусетно се сменят като във вълшебен калейдоскоп - Sugarloaf Mountain, плажовете Копакабана и Ипанема, величествената статуя Христос Спасителя... А снимката за спомен на прочутия стадион "Маракана", който бе домакин на церемониите по откриването на Световното по футбол през 2014-а и на летните Олимпийски игри през 2016-а, е задължителна за туристите.

Ню Йорк

Изгубен сред огромните небостъргачи, човек може да остане с усещането, че Ню Йорк е бетонен тунел. Достатъчно е обаче да се понесе с хеликоптер над покривите, за да види и оцени града в друга светлина - като жив, прекрасен и вълнуващ мегаполис. Статуята на свободата, небостъргачът "Емпайър Стейт" и мостът "Джордж Вашингтон" изглеждат са още по-впечатляващи и импозантни от птичи поглед.

Гранд Каньон

Националният парк "Гранд Каньон" привлича близо 5 млн. посетители годишно. Панорамните площадки за туристи обаче не дават възможност да се обхване цялото величие на природния феномен. Милиони години са отнели на река Колорадо и притоците й да изваят скалите в огромния каньон дълъг 446 км и достигащ до 29 км в ширина. Една разходка с хеликоптер предоставя цялостна картина на природните красоти, а като бонус маршрутите включват обиколка над близките Лас Вегас, езерото Мийд и язовира Хувър Дам.