Special Weekly

Me & You

Съкровищата на българското православие

Размирният ХVII век. Вече четвърт хилядолетие е изминало, откакто ордите на султан Баязид Илдъръм са заличили българската държава от политическата карта на Европа. Османската империя е разширила границите си от Унгария на север до днешен Ирак на юг и от Армения на изток до Алжир на Запад. Войските на султан Мехмед IV, водени от великия везир Кара Мустафа , са пред стените на Виена. А българските земи са дълбоко в пределите на империята. Самостоятелната българската църква не съществува - тя е подчинена част на гръцката православна патриаршия, която провежда агресивна политика на елинизиране на българските земи. Единствените пазители на българщината са малкото на брой манастири и килийни училища.


В онези размирни времена един атонски монах крачи забързано по прашните каменисти пътеки на Балкана, избягвайки отрядите на спахии и башибозуци , плъзнали из планинските села да събират данъци или млади българчета за еничарския корпус. В здравата си кожена торба, която внимателно прикрива под овехтелия ямурлук, Божият човек носи истинско съкровище - чудотворната икона на Св. Богородица Троеручица. Крайната цел на монаха е Влахия, но за да отдъхне от дългия и опасен път, той спира за няколко дни в Троянския манастир. Когато продължава по пътя си обаче, с учудване разбира, че по Божия воля иконата не желае да напусне светата обител. Така тя остава завинаги там, дарявайки изцеление на вярващите, и се превръща в най-ценната реликва на манастира и една от тридесетте икони признати от българския Свети синод за чудотворни. Историята на самата икона е свързана с едни от най-драматични периоди на християнството - Иконоборството , и с един от най-тачените светци на православието Свети Йоан Дамаскин.


Хората, които знаят всички тези подробности, могат с часове да разказват истории за чест, храброст, достойнство, себеотдаване... Какво ли е чувството човек да прави това, държейки в ръцете си изображение на самата икона, и то не евтина имитация върху парче дърво, а филигранно изображение върху слитък сребро от най-чиста проба, осветено от българската църква. История, култура, религия и уникално богатство - в прекия и преносния смисъл на всяко едно от тези понятия. Това предлага нумизматичната поредица Български чудотворни икони на фирмата СД Интервал. В много държави такива тематични програми се правят от водещи нумизматични фирми, като по този начин се пропагандира културното и историческото наследство. В нумизматичната серия ще бъдат представени 16 икони, изобразени на слитъци от 1 тройунция сребро проба 999/1000. Тиражът е 2000 бройки, което прави поредицата изключително ценна за нумизматите.


Първите две серии вече могат да бъдат закупени от колекционерите и ценителите на високия художествен стил, преплетен с примамливия блясък на ценния метал. Те се продават в офисите на ЦКБ, Общинска банка и ИНВЕСТБАНК . Сериите включват по три икони, всяка от които има своята уникална история. Иконата Света Богородица Вратарница се намира в Роженския манастир. Оригиналното изображение е изписано през 1790 година. Според поверието иконата закриля дома и дарява изцеление.


Света Богородица Златна Ябълка се намира в храма Света Богородица Успение в Асеновград и е създадена през ХVII век. Легендата разказва, че през 1769-а жена, която изяла една ябълка, оставена до иконата, успяла да се сдобие с рожба. Затова и сега тя се почита като закрилница на родителите. В Асеновград се намира още една чудотворна икона Света Богородица Умиление, която вярващите смятат, че дарява чудотворно изцеление.


В манастира Свети Великомъченик Георги Победоносец в Поморие пък се съхранява чудотворната икона на светеца воин. Нейният произход е неизвестен, но историята й е свързана с лечебен извор, бликнал под барелефа на светията, който оттогава лекува всякакви болести.


Не по-малко интересни обаче са и поверията, свързани с иконата на Свети Архангел Михаил от ловешкия катедрален храм Света Троица. Тя е донесена от руските войски по време на Освободителната война през 1877-1878 година. Издигната е пред бойните части на освободителите, които атакуват по-многочислените турски войски, укрепили се на възвишенията около Ловеч. Турците са разбити, а победителите понасят учудващо малки загуби. И българите, и руснаците вярват, че дължат победата на чудотворната икона, която завинаги остава в града.


Легенди, история и богатство. Едва ли човек може да си представи, че всички те са в състояние да се съберат в няколко малки слитъка сребро. Но пък какъв по-хубав и оригинален начин в сегашните времена на бездуховност да се потопиш в богатото минало на родината ни, като влагаш парите си в нещо, чиято цена с времето само ще расте. Защото ценният метал не познава кризи.


Петър Илиев