Special Weekly

Me & You

Ски с пет звезди

Зимните спортове все повече се превръщат в синоним на лукс и стил. Най-интересните предложенияза новия сезон, подбрани от SPECIAL

Ските никога не са били толкова шик. От забавление за атлети с авантюристична жилка те все повече се превръщат в синоним на лукс и стил. А големите европейски курорти - в място, където не само може да се насладиш на почивка от най-висока класа (с домашно кино, СПА и изискана кухня), но и да си напазаруваш последните колекции на Hermes, Louis Vuitton или Prada. Дори и в Банско и Боровец вече се усещат първите повеи на тази нова тенденция, а из Алпите тя се вихри с пълна сила. При все по-големия наплив на заможни клиенти с усет към лукса е логично и конкуренцията между курортите да става все по-ожесточена, като всеки се стреми да предложи нещо различно и неповторимо. Затова този зимен сезон (който на много места в Алпите вече започна покрай подранилия сняг) се очертава да бъде незапомнено интересен. SPECIAL ще ви запознае с някои от най-любопитните предложения за Зима 2008-09.


Сноукайтинг


След бума на кайтсърфинга в последните години логично бе някой да се сети да пренесе идеята и в зимните спортове. И за нула време това се превърна в последния писък на модата. Представете си как кайтът ви тегли напред през напълно девствени заснежени поля и изведнъж - в рамките на едно вдишване ndash; се озовавате на петнайсетина метра над земята, носени от порива на вятъра. Преживяването е толкова неустоимо, че за някакви си две години всички уважаващи себе си европейски курорти създадоха специални кайт училища. Няколко ентусиасти вече предлагат подобна услуга и в България, примерно на Витоша или в Узана над Габрово. А на 25 януари догодина ще се състои и първият официален шампионат по този съвсем млад спорт във френския курорт Ла Розиер.


Фестивал на върха


Денонощен купон на снега - това е най-обобщаващото определение на фестивала Snowbombing в Майрхофен, в австрийската част на Тирол. На практика става дума за десетки забавления, преливащи едно в друго - партита на пистата, иглу партита, балове с перуки, да не забравяме и възможността да послушате няколко от най-актуалните диджеи (тази година ndash; Ани Найтингейл, Юън Пиърсън и ldquo;Филти Дюксrdquo;) на... заснежен алпийски връх. Умножете това по седем дни и ще разберете защо мнозина вече побързаха да си запазят билети, макар фестивалът да започва чак на 31 март.


Ски от сателита


Ако имате амбицията да покорите всяка възможна писта в радиус от трийсет километра, спокойно може да си спестите набора от досадни стари хартиени карти. Двайсет и първият век настъпи отдавна и една от съпътстващите го удобни дреболийки е Satski - система за сателитна навигация, предназначена изцяло за скиори, която преди година бе пусната на пазара от компанията ldquo;Пист Активитисrdquo;. Малката джаджа е способна да покаже точното ви местоположение във всеки момент, да засече постигнатата от вас скорост и да запамети целия ви дневен маршрут. Освен това ще ви насочи към по-малко натоварените писти, ще ви покаже най-късите преходи между тях, ще ви стимулира с музика (има вграден mp3-плейър) и накрая ще ви извади карта на най-добрите ресторанти наоколо. А и при злополука ще помогне да ви открият по най-бързия начин. Само помнете - навигацията не може във всички случаи да замени опитния водач, затова не й се доверявайте безрезервно. Satski струва към 1800 евро, в повечето алпийски курорти я предлагат и под наем за около 40 евро на ден.


Обслужване за милионери


В последните години на мода са бутиковите хотели, в които услужливият персонал е готов да изпълни всяко желание на клиентите, колкото и абсурдно да е то. Петдесеткилометров преход със снегорин до любимия ресторант в съседния курорт - няма проблем, любезният консиерж го е организирал, преди още да сте завършили изречението. Сред най-атрактивните дестинации са Hip Chalets - пет луксозни дървени вили в изискания френски курорт Шамони, където ваните се пълнят с разстопен сняг от върховете, а личната ви прислуга включва чистачка, шофьор и дори суши-готвач, ако поискате. Друга опция в Шамони е The Clubhouse, най-новото разклонение на митичния лондонски клуб Milk amp; Honey. Тук обслужването включва персонален шофьор с BMW X5, личен готвач с барбекю на заснежения двор, ленени чаршафи по 220 евро парчето и минибар с над 100 артикула, включително, да речем, секс-играчки Myla. Цената - близо 2000 евро на седмица за двама души.


Пикник по склона


Ако най-небрежно си се спускате по пистата и изведнъж видите по пътеката да се задава истински английски иконом, не се стряскайте - това просто е най-новата услуга, предлагана от компанията Picnics on the Piste в курортите из френските, швейцарските и австрийските Алпи. Само позвънете, и направо на пистата ще ви бъде доставен първокласен обяд, включващ гореща супа, печено, сирена, десерти и, естествено, ледено шампанско. Цената е според поръчаното меню, но тръгва от съвсем умерените 15 евро на човек.