Special Weekly

Me & You

Сингапур - пресечната точка на Изтока и Запада

Ултрамодерна архитектура, величествени небостъргачи, луксозни бутици, природни резервати и храмове - до тук нищо необичайно и непознато. Но не и ако всичко това е събрано на едно място и то върху площ от едва 699 кв. километра. Имено такава пъстра и колоритна картина представлява впечатляващият град - държава Сингапур. Разположеният само на 137 км северно от Екватора остров има бурна история и често сменя принадлежността си към една или друга съседна държава. Възходът на Сингапур и това, което поставя началото на бъдещото му величие, е появата на британския пътешественик и изследовател сър Томас Стамфорд Рафълс на 29 януари 1819-а. Осъзнал потенциала На Сингапур като стратегическо търговско пристанище към Югоизточна Азия, Рафълс го приобщава към Британската източно-индийска компания, а няколко години по-късно островът става британска собственост. Събитията от този период дават силен тласък на икономическото развитие на Сингапур и предопределят водещата му роля в региона. Днес на територията му се намира най-натовареното пристанище в света с над 600 линии за танкери, едни от големите нефтопреработващи предприятия. Островът е и важен финансов център с повече от 130 банки. Липсата на ресурси - площ, земеделие, дори питейна вода, са се превърнали от недостатък в двигател на творческата мисъл, а резултатите са налице - ултрамодерен град, който не познава застоя и е вечно устремен напред.

Сингапур е едно от най-гъсно населените места в света, където различията не само са в хармония, но и взаимно се допълват. Един до друг се намират кварталите на трите основни групи от населението : Little India - основан от първите индийски заселници - където може да се изгубиш сред пъстоцветното множество, уханието на силни подправки и индуистки храмове. Arab Street - съхранил ислямската култура на преселниците от Малайзия и Chinatown - пропит от автентичната китайска атмосфера с огромния храм на Буда, многобройни магазинчета и места за хранене. Докато се разхожда в различните части на града, човек се докосва до съставните части на този динамичен конгломерат, до неговите корени и самобитност. И докато тези райони са сякаш пътуване из различни държави, обединяващият всички и всичко модерен Сингапур усърдно гради бъдещето си.

Колониалният стил от XIXв. изглежда още по-елегантен на фона на модерната архитектура, изумителните инженерни решения и футуристичните технологии. Разходката из миналото на Сингапур отвежда до паметника на основателя му,сър Рафълс, в близост до старата сграда на Парламента, катедралата "Св. Андрю", кметството и ексклузивния крикет клуб, в който членството и днес е особена привилегия. Една от най-красивите сгради в колониален стил безспорно е изтънченият Ruffles Hotel, където може да се насладите на емблематичния коктейл Singapore Sling , създаден в хотелския Long Bar през 1915-а.

В непосредствена близост до Ruffles Hotel се издигат модерни небостъргачи, където са настанени многобройни банки, финансови институции и централи на международни компании. И тъй като освен световен финансов и търговски център Сингапур е и топ шопинг дестинация, моловете са в изобилие и трудно да се обиколят всички. Авангарден дизайн, огромни търговски площи и най-висок клас модни брандове правят избора на посетителя повече от труден. На онези, които предпочитат да съчетаят шопинга с разходка, препоръчваме Orchard Road - най-дългата търговска улица, на която са разположени бутици, ресторанти и барове върху цели 3 километра. В заведенията туристите може да опитат традиционни китайски, тайландски, индийски специалитети, както и най-доброто от световната кухня, а след това да продължат с нови сили към най-атрактивната част на града. Става дума за залива, на река Сингапур и изникналите покрай него невероятни постройки. Върху отвоюваната от морето площ се издигат модерни сгради, а погледът е пленен от крайбрежната алея близо до старото пристанище, музея на науката и изкуството, чийто дизайн наподобява лотос, както и двата символа на града, разположени един срещу друг - фонтанът Мерлион и комплексът Marina Bay Sands. Мерлион е митично същество с глава на лъв и тяло на риба, който дава името на Сингапур (в превод от санскрит означава "лъвски град" синга - лъв и пура - град).

Царствено е излъчването и на комплекса Marina Bay Sands , когото наричат осмото чудо на съвремения свят . Изумителната постройка е съвкупност от три 55-етажни кули, свързани помежду си с тераса във формата на палуба с площ 1 хектар. В Marina Bay Sands са разположени луксозен хотел, огромен търговски център, където може да се повозите на кану по изкуствен воден канал или да покарате кънки на лед. Комплексът е приютил и най-скъпото, и най-голямо казино в света с над 1000 игрални маси и 2 300 игрални машини, както седем луксозни ресторанта, в които работят едни от най-добрите готвачи. Черешката на тортата е SkyPark - най-голямата открита платформа, където от 200 м височина се разкрива прекрасна панорама към Сингапур. Единствено гостите на хотела обаче имат достъп до ексклузивния открит басейн Infinity и усещането, че плуват "на върха на света". Любителите на гледки от високо задължително трябва да посетят и близкото виенско колело Singapore Flyer, извисяващо се на 165 м, откъдето се виждат очертанията на Малайзия и съседните острови.

Изумително малкият остров е дом и на 154-годишната Ботаническа градина, в която се отглежда и най-голямата и разнообразна колекция от орхидеи в света. Сингапурската зоологическа градина пък предлага нощно сафари, по време на което посетителите могат да се полюбуват на животните в естествената им среда. Най-големият парк за птици с над 9 000 екземпляра, сред които и рядката птица тукан, се намира на о. Сентоса . Той е свързан с главния остров от архипелага Сингапур чрез мост и модерна кабинкова въжена линия. Сред атракциите на Сентоса са делфинариумът в открито море и Universal Studios Singapore - най-големият увеселителен парк в Югоизточна Азия, където оживяват популярни филмови герои.

Сингапур е толкова интересен, жив и пъстър, че въпреки малките си размери предлага изненади на всяка крачка. И така до последната спирка от това пътуване - модерното международно летище Чанги , където може да загубите представа за времето и пространството, и с удоволствие бихте пропуснали полета си....