Special Weekly

Me & You

Шампанското - лукс за крале и простосмъртни

Всеизвестно е, че истинското шампанско дължи уникалните си качества на специфичния климат и особен състав на почвата в провинция Шампан в Североизточна Франция. Пенливи вина се произвеждат и на други места по света, но те не биха могли да съперничат на искрящото френско вълшебство. Всички опити в тази посока, макар и подплатени с амбиция и талант, се разминават със съвършенството.


Звукът от гръмването на тапата по традиция съпровожда отбелязването на различни специални поводи, но тази напитка отдавна се е превърнала в нещо повече от символ на празнична еуфория и веселие. Шампанското може да носи гъделичкащото опиянение на лукса и в един обикновен слънчев следобед на яхтата или в любимия моден бутик, да си поиграе със сетивата и настроението по време на интимна вечеря, а по-ексцентричните му почитатели се наслаждават на пенливия еликсир дори на закуска. Да се поглезиш със скъпо френско шампанско без повод може да е проява на излишна показност според някои... Истината обаче е, че елегантният стил на живот е въпрос не само на добро материално състояние, но и на подобаващо отношение към самия себе си и околните. Когато хората споделят подобна напитка с дълга история и традиции, демонстрацията на благополучие отстъпва пред изявата на едно фино светоусещане.


А ето и някои недотам известни факти:


- Винопроизводството в региона Шампан е многовековна традиция - римляните са първите, които засаждат лозя по тези земи. По заповед на император Домициан през 92 г. сл.Хр. френските лозови насаждения, включително и тези в Шампан, трябвало да бъдат изкоренени, за да може виното на Апенините да остане без конкуренция. Лозовите масиви били култивирани тайно в продължение на два века до декрета, издаден от император Проб за новото им засаждане.


- По време на Средновековието монасите от град Реймс се грижели за ценната суровина и приготвяли вино за религиозни ритуали - като причастия например. В този период регионът не бил толкова популярен с вината си, колкото с изключителното качество на произвежданата там вълна. Земята на Шампан се приемала за неплодородна заради варовиковата почва, а местното вино не можело да се мери с наситения аромат, плътността на вкуса и цвета на бургундското.


- Шампанските вина се пиели по време на церемониите по короноването на френските монарси, които традиционно се извършвали в Реймс. Кралските особи обаче предпочитали обикновеното пред пенливото вино.


- Историческите документи свидетелстват, че около 1535 г. за първи път е било произведено голямо количество от пенливия еликсир в областта Лиму, при това случайно. Отначало майсторите дори помислили, че продукцията им е безвъзвратно развалена. А заради експлозията на бутилките нарекли шампанското виното на дявола.


- Прочутият с разточителния си начин на живот Луи XIV бил сред най-страстните ценители на шампанското и го превърнал в емблема на аристократичния лукс, предизвикваща завист у тържествувалата в миналото провинция Бургундия.


- Противно на всеобщото схващане, че именно Дом Периньон е виновник за неповторимото опиянение на безброй ценители в продължение на вече няколко века - бенедиктинският монах не е създал пенливото шампанско. Затова пък има големи заслуги за подобряването на оригиналната технология, по която то се прави и до днес. Пиер Периньон, както е светското му име, се родил и починал в едни и същи години с Краля Слънце. За разлика от монарха обаче, той посветил живота си не на пиенето на шампанско, а на усъвършенстването му. През своите 47 лета като майстор в избата на абатство Отвилер Дом Периньон се опитвал всячески да освободи течността от напористите мехурчета, тъй като те все още се смятали за сериозен дефект. Слава Богу, той се отказал и дори въвел употребата на корковата тапа, за да осигури по-дълъг живот на въглеродния диоксид в бутилката. Талантът му на енолог се проявил и при смесването на вина от различни сортове и приготвянето на бяло вино от черно грозде. Според легендата при първата дегустация на подобрения продукт Периньон възкликнал: Братя, елате бързо, аз пия от звездите!...


- Още като младеж, по време на обучението си във военната академия Бриен в Шампан, Наполеон Бонапарт оценил достойнствата на шампанското. Години по-късно преди всяка битка той се запасявал с френското вълшебство и веднъж казал: При победа го заслужаваш, а при загуба се нуждаеш от него.


- Петър Първи и Мария Антоанета също поливали соаретата и делниците си с шампанско. Според легендите руският император отказвал да си легне вечер без четири бутилки с пенливото вино, а пък восъчните отливки от гърдите на френската кралица Мария Антоанета са повлияли върху формата на широката чаша за шампанско.


Векове наред шампанското е омагьосвало мнозина с финеса и божествената си деликатност - от кралски особи и прочути пълководци до филмови герои като Джеймс Бонд и холивудски величия като Мерилин Монро, която се потопила във вана, напълнена със съдържанието на 350 бутилки. Днес мехурчетата гъделичкат сетивата и въображението, независимо от произхода, социалния или материалния статус. Независимо дали ще празнувате, или просто ще се отпуснете в специална компания с чаша в ръка, ние препоръчваме френското шампанско вино - и нека то да е най-доброто. За онези, които не са посветени в тайните на магията му, имаме няколко предложения:


Veuve Clicquot Ponsardin


През 1798 г. Барб Никол Понсарден се омъжила за Франсоа Клико, който търгувал с шампанско. Само седем години по-късно мадам Клико овдовяла (оттам идва и veuve - от фр. вдовицата) и се възползвала от възможността да стане една от малкото по онова време бизнес дами. Тя не само поела управлението на семейната търговия, но превърнала Veuve Clicquot Ponsardin в една от най-изтъкнатите къщи за производство на шампанско и символ на стила и безкомпромисното качество.


Krug Grande Cuvee


Винарската къща е основана през 1843 г. от германския емигрант Йохан-Йозеф Круг, а управлението й се предава на поколенията. Днес Krug е част от алкохолния конгломерат Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), но продукцията продължава да се контролира от наследниците на Йохан-Йозеф.


Louis Roederer Cristal


Louis Roederer е премиум марка с над 230-годишна история и неслучайно е познато като шампанското на царете. Луи Рьодерер наследил търговията с безценната напитка от чичо си през 1833 година. Не след дълго името му вече било на особена почит сред монарси като Александър II, който обявил френската винарска къща за главен снабдител на руския императорски двор. Той поръчвал за личната си изба купажи от най-добрите шампански вина на мосю Рьодерер всяка година, и то в специални бутилки от прозрачен кристал с плоско дъно, за да е сигурен, че неговият еликсир се различава от този на простосмъртните. Така се родило и прочутото шампанско Louis Roederer Cristal.


Сред луксозните брандове заслужено се нареждат искрящите творения на Moet et Chandon, Dom Perignon, Joseph Perrier, Bollinger, Pommery.