Special Weekly

Me & You

Шампанско, водка и хайвер за новогодишната трапеза

S 250 1f58ff4f 2a4a 4a2f 8021 054a0c13dc3f
S 250 6812db78 1b0b 418f 8f6b a2b1c88cbf25
S 250 f1e03ca8 28ac 41fd af82 b2fe15d822e4

Черният  хайвер е продукт, който се получава от есетровите риби, и без съмнение е един от най-изисканите деликатеси на всяка празнична трапеза. На практика той е подходяща компания за всяка спиртна напитка, независимо дали става дума за водка, уиски или коняк, вино или шампанско. Тънкостта е в това, че хайверът и алкохолът не бива  да заглушават взаимно вкусовите си качества, а да ги подчертават. Качественият зърнест деликатес без съмнение няма да развали вкуса на коняка, който впрочем не се нуждае от мезе. По традиция обаче хайверът се асоциира с две групи спиртни напитки. Това в известна степен е свързано с традициите и културата на употреба на алкохолните напитки, които в Европа е прието да се консумират не по време на основното хранене, а след него, на пълен стомах. В този смисъл съчетаването на хайвера с водката и шампанското се смята за най-популярно.  

Често, когато казват „хайвер и водка“, добавят руска водка и руски хайвер. С времето този традиционен за руската трапеза тандем придобива популярност и в други държави. Заради високия й градус качествената  водка рядко се сервира без обилни мезета, които обикновено са солени и мазни. Тъкмо на този фон напитката разкрива изцяло най-добрите си качества, а вредата за здравето от употребения алкохол е минимална. Хайверът притежава всички тези необходими качества.  Водката, впрочем, му отговаря с взаимност. Леко соленият и деликатен вкус на черните или червените зрънца само засилва удоволствието от парещата глътка чиста руска водка.

Хайверът си отива със силната напитка, както и да го сервирате - върху фини палачинки, малки изящни препечени филийки или в половинка белтък от твърдо сварено яйце. Колкото до водката, руснаците се шегуват, че тя бива хубава и много хубава. Най-подходяща обаче е чистата напитка без добавки, които биха променили  традиционния й вкус.

Руският зърнест деликатес започва триумфалното си шествие в цяла Европа през ХІХ век. То е улеснено от разширяването на търговските връзки, победния за Русия край на войната с Наполеон и няколкото емиграционни вълни. Франция е родината на второто класическо съчетание - черен хайвер с шампанско. Оказва се, че хубавото местно вино си подхожда идеално с руския черен хайвер заради контраста -  соленият вкус на деликатеса подчертава по неповторим начин свежия, леко кисел вкус на виното. Усещането е сякаш двата продукта се разтварят един в друг.

За скъпия и изискан черен хайвер са подходящи само най-добрите сортове класическо френско шампанско от луксозния клас cuvée (от фр. - винена бъчва). Ако видите тази дума върху етикета на виното, това означава едно от следните две неща: специална партида висококачествено вино, произведено в определени бъчви, или висококачествена комбинация от вината от няколко бъчви, от различни сортове грозде. Такива например са Cuvee Dom Perignon, La Grande Dame, Krug Grande Cuvee, Cristal, Sir Winston Churchill, Grand Siecle, Clos de Goisses и други.

Така или иначе съчетаването на хайвера с елитен алкохол, по руски или френски маниер, носи истинско удоволствие на ценителите. И двете комбинации са изключително подходящи за новогодишната трапеза.