Special Weekly

Me & You

Серж Лютенс пише ароматни истории

Серж Лютенс е роден на 14 март 1942 г. в град Лил, Северна Франция. Едва навършил няколко седмици, той е отделен от майка си, което оставя незаличим белег върху неговата личност. Докато расте той сякаш живее в свой въображаем свят. В училището му Ecole Montesquieu го помнят като вечния мечтател, който никога не внимава в час. Затова пък учителите му признават, че имал талант да разказва истории. Вероятно затова мечтата на Лютенс е да стане актьор. През 1956-а, на 14-годишна възраст е принуден да започне работа в местен фризьорски салон. Две години по-късно, той създава естетическата си концепция за женствеността, която в последствие ще се превърне в негова запазена марка. Идеалният образ включва опушени очи, светъл тен и френско каре. Лютенс обожава черния цвят, на който остава верен цял живот. Превръща приятелките си в модели като ги гримира и им прави прически, а после ги фотографира. През 1962-а с помощта на Мадлен Леви, той успява да представи снимките си в списание Vogue. За него изданието олицетворява храма на красотата, който Серж митологизира . Само след три дни той вече участва в изработването на коледния брой. Създава оригинални визии като умело използва грим, бижута и нетрадиционни предмети. С безупречния си усет Серж Лютенс бързо се превръща в експерт, чието мнение е изключително важно за издания като Elle , Jardin des Modes, Harper's Bazaar , които диктуват модата. Той работи с най-известните фотографи за онова време. През този период, талантът му получава всеобщо признание. През 1967-а Кристиян Диор, който иска да представи своята първа колекция грим, избира да работи с Лютенс . Той пък създава за марката великолепни цветове, стилове и визии.


В началото на 70-те години на ХХ в. известният главен редактор на американския Vogue, Диана Вриланд , не пести суперлативите си за него: Серж Лютенс и истинска революция в грима!. Успехът е зашеметяващ.Той става символ на свободата, изразена чрез грима за цяло едно поколение.


Междувременно Лютенс пътува много. Посещава Мароко, а по-късно и Япония. Тези две страни го омагьосват с многообразната си и различна култура, оставят отпечатък върху начина, по който вижда и чувства.


През 1980-а започва да работи за японската козметична група Shiseido , която по онова време все още няма международна известност. За нея Лютенс сътворява толкова въздействаща визия, че тя изстрелва компанията сред водещите играчи на пазара през 80-те и 90-те години.


През 1982-а създава за същата марка и първия си парфюм - Nombre Noir, облечен във флакон от гланцирано и матово черно - концепция, която предвещава тенденциите на 90-те. Истинската революция на Серж Лютенс в изтънчения свят на ароматите обаче избухва през 1992-а, когато той създава парфюма Feminite du bois и собствена парфюмерийна къща - Les Salons du Palais Royal . Ухания като Ambre sultan, Arabie, Chergui , създадени от Лютенс отдавна са се превърнали в златни страници в историята на ароматите. През 2000 г той най-после създава собствена марка, която става символ на безкомпромисния му стил.


Всеки парфюм на Лютенс е уханна композиция от автентични ароматни масла с изключителна трайност и характер. Ароматите не са разделени на мъжки и дамски, но всеки от тях разказва някаква история. За да откриете историята на вашето ухание трябва просто да се отбиете в магазина The Circle в столичния Serdika Center .