Special Weekly

Me & You

Родос - островът на слънцето

Ако има място, където миналото е неделима част от настоящето, а историята вечно жива и неподвластна на времето, това е Гърция. Но в родината на митовете и легендите има едно късче земя, на кръстопътя между Средиземно и Егейско море, между Кипър, Египет и Близкия изток, което е познато от векове и заслужава особено внимание. Посветен на Бога на слънцето Хелиос , остров Родос е истинска съкровищница с 2400-годишна история. Различни народи, култури и традиции са оставили своите следи, които днес ни отвеждат към едно незабравимо пътешествие назад във времето.


Най-големият от Додеканезките острови всъщност може да се обиколи с кола в рамките на един ден. За отправна точка на вълнуващото пътешествие непременно трябва да се избере запазеният непокътнат средновековен град Родос, обявен за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Той представлява феерия от цветове, архитектурни стилове и смесица от различни култури. Величествената крепостна стена е съхранила до наши дни стария град, където всяко кътче има своя история. Павираните улици, кулите, Дворецът на Великия майстор и още много други сгради разказват за разцвета на града по времето на рицарите хоспиталиери , които по-късно създават Малтийския орден. Пред погледа изникват все нови и нови картини - до средновековните сгради се издигат църкви, джамията на Сюлейман Великолепни и дори Синагога, а италианското господство над града е оставило след себе си отлични примери на европейската архитектура от ранния ХХ век.


Една разходка из град Родос е всъщност своеобразен плавен преход от Античността през Средновековието, та чак до наши дни. Въпреки своята 2400-годишна история градът е жив и модерен. Със своите 6000 магазина, многобройни кафенета, барове, нощни клубове и ресторанти Родос очарова всеки посетител, а времето сякаш лети неусетно.


Мекият климат на острова, където слънчевите дни са близо 300 през годината, го прави подходяща дестинация за всеки сезон, а голямото многообразие от забележителности и възможности за отдих и спорт биха удовлетворили всяка възраст и вкус.


Но впечатленията няма да са пълни, ако човек не се наслади на очарователната картина, която се разкрива пред очите му от пристанището Мандраки. На това място, където преди векове се е издигал Родоският колос, едно от седемте чудеса на света, днес до вятърните мелници са намерили пристан лодки, яхти от цял свят и луксозни круизни кораби.


Една макар и кратка обиколка на острова, по суша или по море, оставя трайни впечатления. Хотели, разположени в луксозни курорти, малки заливчета, останки от антични градове, красиви църкви и манастири, маслинови и евкалиптови гори се редуват неусетно. Легендата разказва, че в заливчето на град Линдос е акостирал самият апостол Павел, а на площада в античния Камирос сякаш оживява школата по философия и реторика, посещавана от Цезар, Цицерон, Помпей и Марк Антоний.


И ако човек си мисли, че островът не може да го изненада повече, достатъчно е да навлезе малко във вътрешността му - до Долината на пеперудите. Този резерват с милиони пъстри пеперуди е истински природен феномен.


Привечер изпълнената с впечатления разходка завършва отново в средновековния град Родос, където светлината на уличните фенери придава на сградите още по-величествен вид, а многобройните таверни гостоприемно изкушават с чаша ледено узо и богата кухня.