Special Weekly

Me & You

Ралф Лорън: В преследване на съвършенството

Американският моден дизайнер Ралф Лорън е страстен човек. Той е влюбен в красотата и в търсенето на съвършенството, което за него означава качество. По думите му добре ушитият костюм е като разкошен състезателен автомобил, всяко винтче в него е произведение на изкуството. Лорън е сигурен, че елегантната изтънченост и вниманието към детайлите са това, което превръщат хубавото в превъзходно, а симпатичното - в неподвластно на времето.


Ралф Лорън е единственият дизайнер, носител на четирите най-високи награди на Съвета на моделиерите на Америка: Легенда на модата, Най-добър моделиер на женски дрехи, Най-добър моделиер на мъжки дрехи, За успехи в търговията, както и на специалната премия на организацията Лидер в хуманитарната сфера.


Днес марката Polo Ralph Lauren, създадена от дизайнера през 1967-а, е култова в световната империя на модата. Тя включва линии от готови дрехи за мъже и жени, детски облекла, предмети за дома, парфюми, а от неотдавна дори линия от часовници премиум клас. Когато го питат защо е кръстил компанията си Polo Fashion, Лорън отговаря: Защото не можех да я нарека Баскетбол. Играта на поло винаги се е асоциирала с властта и богатството, с грацията и елегантността. А изделията на Polo Ralph Lauren са станали част от този начин на живот.


Марката на дизайнера, с изображението на играч на поло, може да се види в над 300 магазина в цял свят. Всъщност колекциите на легендарния моделиер са нещо повече от дрехи и аксесоари, те са цяла философия. Затова и интериорите на бутиците на бранда напомнят по-скоро обстановката в разкошна къща. Декорирани с китайски вази, черно-бели снимки и мебели в стил арт деко, те отразяват естетиката на марката и личните вкусове на Лорън.


С каквото и да се захване дизайнерът, никога не губи вроденото си благородство и е сигурен, че индивидуалният стил е свързан с убежденията на конкретния човек. Когато си сигурен в себе си, може да носиш каквото поискаш и така да транслираш към околните информация за себе си и за своето усещане за света. По този начин изборът на дрехите се превръща в завладяващо приключение, защото всеки път можеш да се обличаш за ролята, която възнамеряваш да играеш през деня.


Достоевски казва, че няма стара тема, по която не може да се каже нещо ново. Затова Ралф Лорън не престава да размишлява, да гради планове, да благоговее пред акта на творчеството и да намира в него нещо забавно. Обичам амбициозните задачи за създаването на нови вещи, - казва той. - Обичам да разширявам границите. И, ако мога да се изразя така: да творя нови светове, независимо дали става дума за нов ресторант, нови линии дрехи, нов бранд, нов магазин, нова концепция.... Доказателство за това е ресторантът Ralph's, който дизайнерът откри преди година в Париж. Разположен в историческа сграда, той обединява чертите на класическия американски интериор с очарованието на левия бряг на Сена. В него гостите могат да опитат кухнята на Новия свят в изискана, романтична обстановка.