Special Weekly

Me & You

Раят на цветята

Пролетта е сезонът на пробуждащата се природа, когато всичко отново избуява и се обагря в пъстри цветове. Безкрайна и омагьосваща е палитрата от нюанси, която превръща всяко дръвче, цвете или храст в шедьовър. Има едно място обаче, което заслужено си е спечелило славата на най-красивата пролетна градина в света. Разположен в ловна местност от ХV в., близо до малкото градче Лийз, югозападно от Амстердам, паркът Кюкенхоф е известен като Градината на Европа. Разположен върху площ от 32 ха паркът всяка година радва милиони посетители от цял свят с близо 7 млн. включително 4.5 млн. лалета от 100 различни вида. Популярността на Кюкенхоф отдавна е надхвърлила пределите на Холандия, за да го превърне в любима туристическа дестинация.


Днешният световно известен парк възниква като градини около замъка Jacoba van Beieren, проектирани по-късно като парк в английски стил. През 1949-а Кюкенхоф е домакин на изложение за цветя, което привлича стотици хиляди посетители от цялата страна, а днес и от цял свят. Вече 60 години Холандия, която е най-големият производител и износител на цветя очарова със своята райска градина.


Всяка година цветният парк отваря врати само за два месеца. Седемте градини, от които се състои Градината на Европа са различни по големина и с индивидуална характеристика. Сред многогодишни дървета и храсти се засаждат милиони нови луковици - лалета, карамфили, рози, хризантеми, астромерии и много други. По традиция Кюкенхоф изненадва гостите си и с една международна експозиция. През 2010-а оформлението на две от седемте градини е под надслова От Русия с любов. От 18 март - 16 май посетителите на Кюкенхоф ще затаят дъх пред огромни цветни картини, а багрите на лалетата ще очертаят Кремъл, Червения площад, Ермитажа, руската дача и дори матрьошки. За първи път в Холандия ще може да се види и уникалното черно лале Баба Яга.


Усещането за пролет и красота следва посетителите на всяка крачка из дългите общо 15 км алеи на парка, докато преминават неусетно от градина в градина. Сред пъстрия цветен килим човек наистина се чувства като в райско кътче, заобиколен от съвършенство и хармония и затаява дъх пред всяка следваща картина.


Една от най-големите атракции на Кюкенхоф е Историческата градина - шедьовър на холандското градинарство. В този цветен оазис могат да се видят редки екземпляри от ХVII в., специално култивирани в продължение на стотици години, които днес е невъзможно да се купят.


Друга атракция за посетителите на Кюкенхоф е Парадът на цветята. Тази година той се проведе на 24 април под мотото Пътешествие из Европа. Известен още като Лицето на пролетта, парадът се радва на изключителна популярност в Холандия. Двадесет пищно украсени с цветя платформи преминаха под музикален съпровод по Keukenhof Corso Boulevard.


Докато се разхождат из райската градина на Европа сред грижливо поддържаните алеи и пъстро море от цветя, посетителите могат да си наемат велосипед или да поплуват по каналите на парка с безшумни електрически лодки. Каквато и разходка да предпочете, можете да сте сигурни в едно - паркът ще ви очарова, плени и ще ви накара да се върне отново.


Каре


Любопитни факти за Кюкенхоф:


'b7Най-популярната атракция в Холандия, за последните 60 години е посетен от над 44 млн. души


'b7Най-големият парк с цветя в света е и най-фотографираното място


'b7Разполага с Алея на славата от лалета, кръстени на известни личности