Special Weekly

Me & You

Приказки от съкло и светлина

Екатерина Гецова следва в Пражката академия за приложни изкуства UMPRUM, където изучава специалността Стъкло при проф. Либенски. Автор е на самостоятелни изложби в София, Прага, Нагоя, Токио. Нейни творби са притежание на музеи в Испания, Абу Даби, Русия, Чехия, както и на много частни колекции в Европа, САЩ, Япония.


Докато чакат високотехнологичните влакове, в две от метростанциите в Нагоя пътниците се любуват на багрите на уникални български стъклени пана. Те са дело на Екатерина Гецова, чиито произведения красят десетки домове, офиси и сгради из целия свят.


Уникалният метод на художничката е синтез от тричетири познати технологии и няма аналог у нас. Върху къс стъкло с големина 1 м на 80 см и дебелина от 8 до 10 мм, с помощта на специален апарат, се издълбава дълбок релеф. Стъклото се изпича в пещ при 540 градуса и се оставя да изстине три дни, тъй като от това зависи здравината му. Следващият етап е нюансирането му с бои за стъкло. Неограничената палитра от топли и студени цветове прави възможно съчетаването на вече готовото пано с интериора в домовете на ценителите, избрали красив завършек на обзавеждането.


Изборът на подходящо осветление е сред най-важните моменти при монтирането на стъклените пана. Светлината пък превръща стъкленото пано в хамелеон, който, променяйки цветовете си, вибрира и трепти, за разлика от статичните картини.


Изборът на светлинен източник е и първият от всички детайли, които се уточняват при правене на поръчката. След това клиентите одобряват проект с темперни бои, обсъждат с екипа на Екатерина Гецова и галерия ldquo;Ароситаrdquo; мястото на паното и чак тогава започва създаването на стъклената творба.


ldquo;И стъклото, и металът са модерни материали, които присъстват във всеки дом. Ето защо взаимодействието им винаги ражда красотаrdquo;, разкрива тайната пред ценителите на домашния уют Гецова. Олекотеното и ефирно стъкло е чудесен вариант за украса на врати в различни стаи, а и има чисто практични функции. То може да изпълнява ролята на преградна стена или на плъзгаща се врата.


Ефектни картини и уникални чинии създават неповторима атмосфера. Изчистени или екстравагантни, пейзажи или портрети, с ненатрапчиви или агресивни цветове, картините променят до неузнаваемост обстановката в дома или в офиса. Мнозина обаче не са запознати с правилата за разполагането им в помещенията и често се наблюдават комични решения, казва талантливата художничка. Според нея от съществено значение е мястото на картината. То трябва да бъде съобразено с големината на стената, с околните предмети, с характера на цялостното обзавеждане. За хола например са подходящи големи картини с багри, близки до цветовете на мебелите или пък контрастиращи с тях. За по-малките стаи са присъщи по-малки и нежни като внушение творби, а за офисите - абстрактни произведения.


Уникалните декоративни чинии допълват идеята за лукса като нещо, създадено само и единствено за теб, смята Екатерина Гецова. За разлика от предметите серийно производство, чиниите от стъкло на художничката са по една бройка и могат да се използват с декоративна цел или като фруктиери.