Special Weekly

Me & You

Престижна награда за фондация А. Г. Левентис

Фондацията А. Г. Левентис е основана през 1979 г. като част от завещанието на кипърския филантроп Анастасиос Левентис. Тя се управлява от седемчленно ръководство начело с президент, чиято дейност се подпомага от няколко комитета. Първият президент на фондацията е Константин Левентис. След неговата смърт ръководството преминава в ръцете на брат му Анастасиос Пол Левентис.


Фондацията работи в различни части на света, като всичките й дейности могат да бъдат обединени с една дума - филантропия. В Кипър те са няколко: опазване на археологически и исторически паметници, подпомагане на образованието, защита на околната среда и развитие на социалната област. В Гърция фондацията подкрепя широк кръг от организации и редица прояви в областта на културата и историята. Основният й принос обаче е проучването и опазването на множество паметници от различни периоди. В Западна Африка организацията се установява през 1988 г., за да продължи вече съществуваща благотворителна програма. В Европа тя концентрира своите усилия върху проучванията и популяризирането на гръцката история и култура.


Заради изключителните заслуги на фондацията към българската култура президентът на България Георги Първанов връчи през 2006 г. орден ldquo;Мадарски конникrdquo; на Анастасиос Левентис.


През 2007-а на тържествена церемония в присъствието на Краля на Швеция Карл Густав ХVI, Борис Хаджиев ndash; представител на фондацията за България, получи една от европейските награди за опазване на културното наследство.


По този повод Националната художествена галерия, ИКОМОС България и Фондация ldquo;А.Г. Левентисrdquo; организираха на 8 февруари 2008 г. в криптата на църквата ldquo;Александър Невскиrdquo; официалното представяне на наградата. Почетни гости на събитието бяха президентът на фондацията Анастасиос Пол Левентис, вицепрезидентът Джордж Дейвид, вицепрезидентът на ldquo;Европа Ностраrdquo; Костас Каррас, гости от ЮНЕСКО и председателят на Народното събрание г-н Георги Пирински.


Сред присъстващите бяха и известни български културни дейци, партньори на фондацията в нейната дейност, редица посланици на европейски страни, както и представители на медиите.