Special Weekly

Me & You

Пет по двайсет и пет за Bvlgari

В римския изложбен дворец продължава изложбата Между вечността и историята: 1884-2009, посветена на 125-годишнината от създаването на бижутерската фирма Bvulgari. Този немалък срок разделя ХIХ от ХХI век. Разделя и днешния ден от онази пролет на 1884 г., през която на улица Виа Систина в италианската столица се отварят вратите на първия магазин Булгари. Тоест на бъдещия законодател на ювелирната, а по-късно и на комплексната висша мода, която включва целия спектър от аксесоари на лукса. Изложбата проследява най-важните етапи от развитието на дизайна на Булгари (не го отминава нито едно от движенията и стиловете Арт енд крафтс, Ар нуво, Ар деко и др.) и налагането на неговите произведения по света. Особено интензивно Международната дейност на Булгари се развива през 60-те и 70-те години, най-вече в Ню Йорк, когато експлозията на масовия туризъм води до предпочитанието да се пътува със сравнително нескъпи, но впечатляващи бижута. Фирмата отговаря точно на това изискване. Семплите златни модели от проба 18 карата са украсени с цветни скъпоценни камъни, шлифовани в кабошон. Антични монети и гравирани геми се монтират в централната част на колиетата.


Първи свидетели на откриването на експозицията Между вечността и историята: 1884-2009 бяха кметът на Рим Джани Алемано, настоящето семейство Булгари, много светила и знаменитости от подиума, сцената и екрана.


В центъра на събитието, което продължава до 13 септември 2009 г., е патронажът на фирмата над кампанията Да пренапишем бъдещето на програмата Спасете децата. Тя има за цел да се осигури образование на 8 млн. деца, живеещи в конфликтни райони, в които твърде често се водят партизански или военни действия. За целта Bvlgari излага пред публиката специално подготвена колекция от 11 уникални бижута и 7 луксозни часовника. Приблизителната им цена е 3 млн. евро, но тя може да се повиши значително след разпродажбата й на Christies, Ню Йорк, през декември тази година. Цялата сума от търга и всички постъпления от изложбата ще отидат за финансиране на образованието на децата от военните зони по света.