Special Weekly

Me & You

Оазис в морето

nbsp;


Представете си разходка по красива улица под топлите лъчи на карибското слънце. Наоколо кафенета, ресторанти, предлагащи всевъзможни специалитети, барове, изкушаващи с ледени коктейли, чаша ароматно вино или леко шампанско, магазини, чиито витрини магнетично приковават погледа. С всяка крачка все нови и нови вълнуващи картини се разкриват пред очите на човек и все повече разпалват любопитството му. Кратка почивка сред красива зеленина, приятно разхлаждане в огромен басейн, а защо не и спорт - баскетбол, мини голф, упражнения на сърф симулатор или катерене. Не, това не е мираж, роден от парещите лъчи на слънцето, а оазис, сякаш предназначен само за почивка и удоволствие. Oasis of the Seas е новата перла в колекцията круизни кораби на компанията Royal Caribbean International. Корабът обещава да предложи на своите пасажери един невероятен круиз с незабравими преживявания.


Безспорно най-предпочитаната дестинация е Карибският басейн. Компанията Royal Caribbean International глези гостите си с плаващи хотели от висок клас. Луксът е гарантиран не само от обстановката, но и от професионализма на персонала, чийто брой е почти равен на този на пасажерите.


Стремежът към повече лукс и незабравими преживявания вече има ново име и това е Oasis of the Seas .


На 1 декември 2009-а от пристанище Форт Лодърдейл, Флорида , отплава не просто поредният круизен кораб. С тегло от 220 000 т и дължина 325 м Oasis of the Seas е най-голямото плаващо съоръжение, строено някога. И най-скъпото, защото струва 950 млн. евро. Два двигателя Wartsila V12 , всеки с мощност от по 17 500 к.с., ще задвижват огромния кораб, на чийто борд има 16 палуби, 2700 каюти и неограничени възможности за забавление. За доброто обслужване и комфорт на 5400-те пътници на борда ще се грижат първокласен екипаж и персонал от 2 165 души.


В продължение на седем дни Oasis of the Seas ще плава по два маршрута в Източния и Западния карибски басейн. Отправяйки се на изток, пътниците на борда ще имат удоволствието да се насладят на райски кътчета като Шарлот Амали - Американски Вирджински острови; Филипсбърг - о. Св. Мартин; Насау - Бахамски о-ви. Круизът из Западните Кариби обещава едно не по-малко вълнуващо пътешествие. Първата спирка е Лабади, който се намира в северното крайбрежие на Хаити. Частният остров е изцяло на разположение на гостите на Royal Caribbian, която го е наела още през 1986 година. Оттам Oasis of the Seas потегля за Ямайка и Мексико, за да завърши воаяжа отново във Флорида.


Но която и дестинация да изберат туристите, на борда на Oasis of the Seas със сигурност ги очакват незабравими преживявания. Тематично разделен на седем зони, корабът предлага забавления, които са в състояние да задоволят всякакви вкусове, претенции и дори капризи. Двадесет и четири ресторанта с разнообразна кухня, многобройни барове и кафенета, впечатляващ с мащабите си шопинг център, Casino Royale, Opal Theatre , и разкошни зелени площи са само част от изненадите, които Oasis of the Seas предлага на гостите си. За да е пълна картината, не можем да не споменем и единствения по рода си Aqua театър. През деня той примамва туристите с огромен плувен басейн, който вечер се превръща в арена на зрелищно светлинно и акробатично шоу. На разположение на пасажерите са още супермодерен СПА център и четири басейна. И не на последно място специална зона за забавления за най-малките, в която има ледена пързалка, както и голяма въртележка.


По цялата дължина на кораба се простира разкошна улица, наречена Royal Promenade. От двете й страни величествено се издигат 16 палуби. В това изумително пространство с прекрасен изглед към морето човек може да се поразходи, да се отдаде на шопинг, да хапне или да се наслади на някой коктейл в уникалния Rising Tide Bar. Той е във формата на овална гондола и се носи безшумно между три от палубите, добавяйки неповторимо усещане към всяка напитка. Иновативната пространствена концепция намира израз и в каютите. Дизайнерите са заложили на изчистените линии, комфорта и най-вече усещането за простор. Високите тавани и френските прозорци са характерни за всяко от помещенията. Най-впечатляващ е президентският апартамент, разположен на две нива, който предлага на гостите чудесна гледка към океана както от голямата веранда, така и през спускащите се от тавана до пода френски прозорци. Обитателите на апартамента могат да се поглезят в джакузито или да прекарат приятни часове в библиотеката, в която дори има роял.


Любопитно


Всеки един от седемте квартала на борда на Oasis of the Seas : Boardwalk , Royal Promenade , Central Park , Vitality at Sea Spa and Fitness Center , Pool and Sports Zone , Entertainment Place и Youth Zone , има своя неповторима атмосфера. Oasis of the Seas е два пъти по-голям от своите предшественици и със сигурност кара всеки пасажер да се чувства като в оазис от... удоволствия. Bon Voyage!


История


Първото пътуване за развлечение е осъществено от кораба Prinzessin Victoria Luise през далечната 1900 година. Оттогава идеята за подобни морски пътешествия, както и самите плавателни съдове претърпяват много метаморфози. Круизите бързо изменят първоначалния си имидж на ваканционни оферти за хора от средната класа, популярни най-вече в Северна Америка. Днес в света пътешестват няколко стотин круизни кораба, които превозват близо 15 млн. души годишно, и този вид туризъм става все по-популярен.