Special Weekly

Me & You

Най-високите хотели в света

Откритият през март 2013-а JW Marriott Marquis Dubai е най-високият хотел на земята. Той изпревари с 22 м Rose Tower, който също се намира в Дубай, в състезанието за хотелския покрив на света. От прозорците на двата исполина се открива смайваща гледка към Бурдж Халифа, най-високата сграда на планетата. Статистиките и рекордите обаче често са относителни. Защото гостите на The Ritz-Carlton, разположен в Международния търговски център в Хонконг (484 м) например, могат да се насладят на гледка от стаята си от още по-голяма височина. Хотелът обаче е само един от обитателите на представителната сграда.

Водещата световна база данни за архитектура и строителство в света Emporis състави рейтинг на 10-те най-високи хотела в света. Той включва както високите постройки, изцяло превърнати в хотели, така и тези, които частично служат за тази цел. Така че JW Marriott Marquis Dubai всъщност е на шеста позиция в списъка. Съвсем друг е случаят с Кралската часовникова кула в Мека. Въпреки че със своите 601 м тя е втората по височина конструкция в света, разположеният в нея хотел Fairmont не достига до най-горните етажи, поради което остава на десета позиция в листата.

Азия е безспорен лидер в състезанието за високи строежи и, както по всичко личи, тази тенденция ще се запази. Само през 2012-а са завършени три небостъргача. От Emporis признават, че тяхната класация скоро ще трябва да се промени, защото още няколко свръхвисоки хотела вече са с положени основи. Най-големи са дискусиите около Ryugyong в Пхенян, който е започнат още през 1986-а. Според проекта сградата ще достига 330 м, а броят на планираните три хиляди стаи ще бъде намален.

JW Marriott Marquis Dubai официално фигурира в книгата за рекорди на Гинес като най-висок хотел в света. Той представлява две 72-етажни кули, чийто дизайн е вдъхновен от силуета на финиковата палма. Откриването на втората кула е предвидено за 2014 година. Marquis e марката, с която хотелската верига Marriott ще разграничава най-емблематичните сгради хотели в международната си колекция. Тъй като рекордно високата сграда може да приеме хиляда гости едновременно, домакините с основание се надяват тя да се превърне в магнит най-вече за конгреси, големи бизнес срещи и мащабни тиймбилдинги. Особено ако добавим деветте ресторанта и петте бара, както и удивителната панорама, която се открива от последните два етажа на JW Marriott Marquis Dubai

Всички стаи в The Ritz-Carlton в Хонконг се намират над стотния етаж и предоставят спираща дъха гледка към залива и пристанището Виктория от 400 м височина. Най-големият лукс се усеща в апартамента на 117-ия етаж, разположен върху 415 кв. метра. А най-любопитното предимство за гостите са телескопите във всяка от стаите, които превръщат гледката от високо в още по-вълнуващо изживяване. В ресторантите и спа-центъра на хотела панорамните прозорци също са широко застъпени.

Хотел Park Hyatt се намира в Световния финансов център в Шанхай, известен като Вертикалният град. Всички стаи гледат към река Хуангпу и бизнес квартала Пудонг, където се намира и международното летище. Изисканият дизайн, вдъхновен от китайските традиции, е дело но Тони Чи. Спа центърът на 85-ия етаж разполага с infinity басейн, а най-високо разположен е ресторантът 100 Century Avenue.

Хотел St.Regis е настанен в последните двадесет и осем етажа на кулата KK100 в китайския град Шенжен. Любителите на луксозните бутици са само на един асансьор разстояние от тях, тъй като кулата изпълнява функцията и на гигантски мол. Всички стаи са оборудвани с айпад 2, който служи за дистанционно управление. Басейнът в основания още през 1938-а спа-център с марката Iridium сякаш се разлива над града отдолу.

Класацията продължава с друг хотел на китайска територия - Four Seasons в град Гуангжоу - известен още като фабриката на света заради гигантското си производство. В съседство се намира сградата на операта, създадена от световноизвестната архитектка Заха Хадид. Всеки детайл в хотела е подчинен на идеята да зашемети визуално гостите. Панорамни прозорци откриват гледка към града и река Пърл не само в спалните, но и в баните. Ресторант Catch се намира на стотния етаж, а до бара под него води прозрачна стъклена стълба, която със сигурност не е за хора, страдащи от световъртеж.

Хотел Grand Hyatt, който се помещава във величествената кула Жин Мао в бизнес квартала Пудонг в Шайхай, отделя толкова голямо внимание на детайлите, че над леглата в стаите са изписани древни китайски стихове със златни букви. Подобно на всички участници в списъка и този хотел се гордее със стратосферните си гледки.

Първоначалната проектирана височина на Rose Tower в Дубай, където се намира хотел Rose Rayhaan by Rotana, е 380 м, но в крайна сметка е намалена до 333 заради промени в дизайна. Футуристичната конструкция, изградена от стомана и стъкло, е само на пет минути от летището на Дубай. Това е и първата сграда в света с променяща се височина. Сферата, с която завършва кулата, се придвижва нагоре, за да позволи използването на съоръженията за поддръжка, а след това се връща в изходната си позиция.

Хотел The Splendor Kaohsiung в град Каосиунг в Тайван е известен с едни от най-бързите асансьори в света, които качват посетителите до терасата на седемдесет и четвъртия етаж само за 43 секунди. Тази скорост превръща издигането над пристанището и града в истински тунел на времето.

Хотел InterContinental в кулата Landmark 72 в Ханой ще отвори врати през втората половина на 2013-а. Той ще е част от голям комплекс с бутици, кина, спа центрове и фитнес.

Десетият най-висок хотел в света, Makkah Clock Royal Tower от веригата Fairmont в град Мека в Саудитска Арабия, се гордее най-много с 40-метровата си часовникова кула, която се вижда от 17 километра. Гостоприемството съчетава 5-зведния лукс с всякакви улеснения за пристигащите от цял свят посетители на свещения за мюсюлманите град.