Special Weekly

Me & You

Най-скъпите музикални инструменти

Знаете ли, че роклегендата от Бийтълс Джон Ленън е притежавал най-скъпото пиано в света? На него той композира емблематичната песен Imagine и я изсвирва за пръв път на съпругата си Йоко Оно. Пианото на Ленън се смята за част от културната история на Великобритания и през 2000-а и бе купено на търг от певеца Джордж Майкъл за близо 2.1 млн. долара. Говори се, че изработеният от орехова дървесина модел Steinway Model Z все още пази под капака си фасовете на Ленън.


В търсене на най-удачното вложение за парите си богатите хора по света все по-често обръщат поглед към редките и ценни музикални инструменти. По правило това са цигулки Страдивари, старинни китари или мандолини, но и по-нови инструменти, принадлежали на известни музиканти. Музикалните инструменти са привлекателни на само заради стабилното нарастване на цената им в бъдеще, но и заради естетическите им качества, от които също може да се печели - всеки известен инструмент може да бъде даден под наем на не по-малко известен изпълнител за творенето на чудесна музика.


Обикновено световноизвестните музиканти остават в историята не само заради творбите си, но понякога и заради шестцифрените суми, които плащат за техника и инструменти. Цигулката The Lady Tennant Stradivarius например бе продадена от аукционната къща Christie's през април 2005-а за 2.03 млн. долара. По непотвърдена информация някои други модели, изработени от италианския майстор на струнни инструменти Антонио Страдивариус, са търгувани за далеч по-големи суми чрез частни сделки. The Lady Tennant Stradivarius е една от най-скъпите цигулки в света и носи името на съпругата на шотландския индустриалец Чарлз Тенънт, който я подарява на любимата си през 1900 година. Преди това инструментът принадлежал на френския виртуоз Шарл Лафон, който бил един от най-големите съперници на гениалния Николо Паганини. Продадена е от частен колекционер, който я притежавал в продължение на над 24 години.


Най-скъпата цигулка в света обаче е създадена от Джузепе Гуарниери. С продажната си цена от 4 млн. долара тя е и най-скъпият музикален инструмент изобщо. Цигулката била притежание на руския цар Александър Втори, а после става собственост на руският юрист и цигулар Максим Викторов, който я придобива чрез аукционната компания Sotheby's.


Китарата Blackie на фирмата Stratocaster, подарена на Ерик Клептън от производителя, бе изтъргувана за зашеметяващата сума от 950 000 хил. долара през юли 2004-а. Тогава музикантът продаде няколко свои китари на обща стойност 7.44 млн. долара. Печалбата от търговете отиде за подпомагане на медицинския център за лечение на вредни навици в Антигуа, основан от Клептън през 1998-а. Все пак засега най-скъпа в света си остава китарата, продадена за цели 3.7 млн. долара, които бяха използвани за благотворителни каузи. Това става възможно благодарение на съвместните усилия на кралското семейство на Катар и автографите на музикантите Ерик Клептън, Кийт Ричардс, Брайън Мей, Джими Пейдж и много други.


Клавесинът Couchet е изработен в белгийската провинция Антверпен от Ruckers-Couchet, един от водещите производители на клавишни инструменти в периода XVI-XVII век. Той е създаден през 1679-а и се смята за най-скъпия света, след като през 2001-ва бе откупен от Sothesby`s за 267 500 долара.


Ударната секция, произведена по поръчка през 1968-а за барабаниста на The Who - Кийт Муун, известен с прякора си Смахнатия Муун, е изтъргувана за най-много пари. Музикантът, който е прочут с безобразното си поведение както на сцената, така и извън нея, често съсипва барабаните си по време на концерти. Но не и ценните поръчкови инструменти, които са пощадени от буйния му нрав. През 2004-а ударната секция е продадена на Christie's в Лондон за рекордната сума от 252 483 долара.


Най-скъпата флейта пък е платинената Powell. Тя е изработена от бяло злато през 1939-а от Verne Q. Powell Company, по поръчка на най-популярния флейтист по онова време - Уилям Кинкейд. Той свири във Филхармоничния оркестър на Филаделфия от 1921 до 1960 година. Инструментът, събрал овациите на Световното изложение през 1939-а в Ню Йорк, е споменат и в дневниците на американския художник Анди Уорхол. Продаден от Christie's през 1986-а за 187 000 долара.


Легендарният тромпет Dizzie Gillespie's Martin Committee е известен с необичайния си дизайн, разработен от Гилдията на производителите на медни инструменти по поръчка на джаз-бенда Martin Band Instrument Company. Моделът се радва на голям интерес сред джазмените от края на 40-те до средата на 60-те години на ХХ век. Виртуозът на бибопа Дизи Гилеспи ползва инструмента през цялата си кариера. На подобни тромпети са свирили и други световноизвестни музиканти като Майлс Дейвис и Чет Бейкър. Тромпетът на Гилеспи е продаден на търг в Ню Йорк през 1955-а за 55 000 долара и е най-скъпият в света.


Австралийската компания Star Picks пък създаде уникална двойка перца за китари, изработени от необичаен материал. Фирмата използва метеоритите Gibeon, открити през 1836-а в Намибия, Африка, където продажбата им е забранена от местното правителство. Линиите, характерни за тези метеорити, са запазени в структурата на перцата, което ги прави най-скъпите в света. Те струват 4674 долара и са с доживотна гаранция.


Адриана Игнатова