Special Weekly

Me & You

Най-престижните световни сцени

S 250 8c072c68 b486 419c b78e b1a314bfb938
S 250 931bbf16 2ead 4902 9478 4871986bc56f

Операта и театърът винаги са били любими забавления за аристократи, наслада за сетивата и същевременно свидетелство за престиж в обществото. Днес посещението на опера, театър или концерт е популярно и достъпно за мнозина, а изборът от афишите - достатъчно богат както за любителите на класиката, така и на модерното изкуство.

Едва няколко обаче са сцените в света, за които мечтаят всеки артист и истинските ценители на изкуството. За да се потопят в красивата магия на операта и театъра поклонниците на Мелпомена са готови да отделят солидни суми за билет месеци преди събитието, да преминат стотици километри по суша, въздух и земя, за да облекат вечерен тоалет и да забравят за няколко часа всекидневието.

Най-изящното изкуство е балетът и едва ли има човек, който може да остане равнодушен към майсторството на ненадминатата школа на Болшой театър. Прочутият театър е един от символите на Москва и олицетворение на достиженията на руската култура и душевност. Прекрасната сграда, преживяла пожари, война и революция, е открита на 20 октомври 1856-а в дните на коронацията на Александър Втори. Забележителната архитектура отвън кореспондира с изящната обстановка отвътре. Върху фасадата на театъра се издига величествената статуя на покровителя на музиката бог Аполон в колесница, теглена от четири коня. В залата с разкошен интериор посетителят е завладян от магията на най-добрата балетна трупа, прекрасния симфоничен оркестър и безсмъртните оперни арии. През 1887-а именно на тази сцена представено "Лебедово езеро" Пьотър Илич Чайковски, еталон на ненадминато майсторство за балетистите и до днес.

Най-голямата оперна сцена в Европа се намира в признатата за храм на това изкуство "Ла Скала". Teatro alla Scala е построен през 1778-а на мястото на църквата Санта Мария дела Скала. Операта е прочута с изключителната си акустика, а на сцената й се изявяват най-известните изпълнители. Неслучайно композитори като Доницети, Верди, Пучини, Росини избират "Ла Скала" за премиера на своите произведения. Залата на операта е във формата на подкова, с пищна украса, а местата за зрителите заемат цели шест етажа, включително и 194 ложи.

Една от най-реномираните оперни сцени е тази на Виенската държавна опера. Разположена в сърцето на австрийската столица, тя е открита през 1869-а с премиерата на "Дон Жуан" от Моцарт. Оперното изкуство и днес е на голяма почит в аристократична Виена, привличайки гости от цял свят. Над 50 са заглавията в годишния афиш, а представленията са почти всекидневни в продължение на десет месеца.

Една от най-красивите оперни сгради безспорно е тази на "Пале Гарние" в Париж. Дворецът "Гарние", който носи името на своя архитект Шарл Гарние, е открит през 1875-а. Великолепният интериор е неделима част от насладата, която очаква ценителите на музиката. Величественото парадно стълбище от мрамор и оникс отвежда до голямото фоайе, където отбраната публика се разхожда по време на антракта. Сводът му е покрит с мозайка на златен фон, огледалата и прозорците създават усещане за безкрайност на коридорите, а музикалната лира е постоянен елемент от  декорацията.

Операта в Сидни е пълна противоположност на тежкия класически стил на Парижката опера, но изобщо не и отстъпва по престиж. Открита "едва" през 1978-а, тя бързо се превръща в един от символите на града. Сградата е една от най-модерните в света и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Операта разполага с две големи зали за оперни спектакли и концерти, пет театрални, пет репетиционни, четири ресторанта и шест бара.

Сред най-престижните сцени за класическа музика в света се нарежда и "Метрополитън опера", често наричана просто "Мет". Разположена в Линкълн център, Ню Йорк, тя е открита през 1880-а. Сцената й помни  гласовете на най-добрите оперни артисти, а сезонът продължава от септември до май с над 20 различни постановки.

Докато балетът и операта потапят зрителя в сюжета на някаква история, за да го изпълнят с наслада и емоции, симфоничният концерт предполага пълно отпускане и свободен полет на фантазията. Безсмъртните произведения на класическите композитори и творбите на съвременните автори са още по-завладяващи, когато брилянтното изпълнение на филхармонията е съчетано с отлична акустика на залата. Две от най-известните концертни зали в света се намират в Лондон – "Ковънт Гардън" и "Роял Албърт Хол". Първата носи името на района, в който се намира, и е мястото, където се изявяват Кралската опера и балет и Кралският оркестър. Залата с над 2000 места е с отлична акустика и привлича ценители от цял свят. На сцената на "Ковънт Гардън" за пръв път са представени оперите на Джордж Хендел. Другата емблематична зала, открита тържествено от кралица Виктория през 1871 г., е посветена на покойния й съпруг принц Албърт. Днес в Роял Албърт Хол се играят над 350 представления годишно - класическа музика, опера, поп и рок концерти и обществени мероприятия. На сцената пред повече от 5000 зрители се изявяват изтъкнати виртуози в класическата музика, а най-значимото събитие е годишният BBC Proms – най-големият фестивал за класическа музика в света.

В челната класация на най-престижните световни сцени заслужено място заема и "Карнеги Хол" в Манхатън, Ню Йорк. Построена през 1890-а от Андрю Карнеги, залата е прочута с красотата и акустиката си. Близо сто са представленията на сезон, а сцената й е мечта за всеки голям изпълнител и наслада - за всеки зрител.