Special Weekly

Me & You

Най-често допусканите финансови грешки

S 250 790a997e b329 47bb b926 82398bb1a06e
S 250 e9c96290 33b3 40f4 b086 d1d9678f3f08

Животът е вълнуващ и емоционален за всеки мъж, току-що завършил университета и започнал първата сериозна работа. Разбира се, вече кроите планове как да напуснете жилището на родителите и да си купите свой собствен дом. А с гаджето планирате да заживеете заедно и да създадете семейство, по възможност с повече деца. В същото време купонясвате здраво и не пропускате нито едно щуро парти. Но колко пари изкарвате на месец? Образованите мъже между 20 и 30 години, поне в България, рядко получават над 2000 лв. месечно, но въпреки това се стремят да поддържат висок стандарт на живот. Сметките не излизат, но младите харчат с широки пръсти и не спестяват за "черни дни", какво остава за пенсионни и здравни фондове, изобщо допускат грешки, които може сериозно да усложнят живота им.


Не бързайте да "отлетите от домашното гнездо"


Все повече млади мъже бързат да напуснат дома на родителите си, защото се чувстват независими и самостоятелни. Но свободата обикновено е за сметка на финансовата стабилност, защото когато плащаш всичко от джоба си, трябва да можеш да управляваш парите си. А вкъщи не плащаш наем, режийните са минимални, съответно и шансът да понатрупаш спестявания за "светлото самостоятелно бъдеще" е далеч по-голям.


Не знам какво да платя


Когато младите хора напуснат дома за първи път, това може да се окаже пробуждане от сладкия сън, в който са живели. Трябва да си сготвят сами и да изперат дрехите си, да  плащат домакински и лични сметки, за които доскоро са се грижели мама и татко. Най-умното нещо, преди да се изнесете, е да проучите кои сметки, доколко и кога ще ви натоварят. независимо дали става дума за парното, електричеството, или данъците. Трябва да сте сигурни, че няма да останете неприятно изненадани още от първите месеци "на свобода".


Минимални плащания по кредитни карти


В днешно време малцина не ползват поне една кредитна карта или друг тип заем. Тези пари в много обстоятелства могат да ви помогнат да управлявате финансите си, например в случай на неочаквани разходи. Проблемът възниква, когато правите минимални вноски по кредитите всеки месец. Това означава, че всъщност не плащате дълговете си, а лихвата им. Неслучайно компаниите, отпускащи кредити, обичат хората, които връщат по малко. Страхотно е да имате повече пари в джоба си за забавления. Но винаги се опитвайте да се отървете от задълженията си час по-скоро.


"Трябва ми" вместо "искам"


В най-щурите и безгрижни години е много трудно да устоите на изкушението да харчите купища пари. Защо да не вечеряте с приятелите си или да не си купите новата компютърна игра, за която мечтаете? Тези неща са приятни и ви карат да се чувстваме чудесно в момента. Докато инвестирането и планирането на бъдещето, както и плащането на дългове, никак не са забавни, В дългосрочен план обаче разумното харчене ще ви донесе много повече щастие.


Къде са ми спестяванията?


Младите обикновено смятат, че "всичко, което хвърчи, се яде". Защо да се тревожите за здравно осигуряване или за пенсия, когато сте на двадесет и една? Факт е, че нещата винаги могат да се объркат, а в тежки икономически времена хората често губят работата си. Затова е важно да имате нещо настрана в банковата си сметка. Трудно е да заделяте част от спечеленото всеки месец, но когато опрете до този "златен фонд", със сигурност ще оцените саможертвата.
От друга страна, много млади мъже изпитват финансови затруднения поради охолния си начин на живот или защото имат сериозни дългове. Една от най-лошите грешки е да смятате, че понеже сте фалирали, няма нужда да опитвате да спестите пари. Дори ако в края на месеца в джоба ви останат 5 или 10 лв. - по-добре ги спестете. Това е малка стъпка, но поне е в правилната посока…


Не се пускайте по паричните потоци


Страничните ефекти от лошото управление на парите са доста неприятни, но животът "по финансовото течение" е направо опустошителен. Когато за пръв път осъзнаете, че средствата се изплъзват от контрола ви, е лесно да се преструвате, че всичко е наред - пред гадже, приятели, семейство и дори пред самия себе си. Но когато сте затънал в дългове, е време да помолите за помощ. И ако не искате да се обърнете към родителите и близките си, тогава потърсете специалист, който да ви помогне с пренареждането на финансите.


Голямата заплата или бъдещата кариера?


В допълнение към изнасянето от вкъщи мъжете на 20+ излизат на трудовия пазар и започват кариерата си. Ако сте достатъчно талантлив и образован, и сте получили няколко оферти за работа, бихте могли да се изкушите да заемате позицията, на която ви предлагат най-висока заплата. Но вместо да се опитвате да си уредите живота веднага, трябва добре да помислите за възможностите, които различните работни места ви предлагат. За кариерното развитие, напредъка и следователно за бъдещия им потенциал за печелене на пари. Или за това коя позиция ще ви донесе най-голямо удовлетворение? Няма смисъл да се приемат добре платени предложения, ако всеки ден отивате на работа намръщен и с нежелание.


Ограничавайте се в бюджета си


Управлението на всекидневните приходи и разходи е едно от най-сериозните предизвикателства за младите мъже. Трудно е постоянно да имате едно на ум да се придържате към съдържанието на собствения си джоб, за да сте сигурни, че ще имате достатъчно пари до края на месеца. Не се притеснявате да искате съвети от родителите си, а когато определяте месечния си бюджет, направете го в писмен вид, като добавяте всички пари, появили се или изчезнали, "в движение". Така ще следите изкъсо финансовото си развитие и след няколко месеца със сигурност ще получите резултата, който ви удовлетворява.


Поставяйте си финансови цели


Важно е да си поставите някои финансови цели, в противен случай е трудно да останете мотивирани да се придържате към ограничен бюджет. Имате ли нещо конкретно, за което искате да спестявате? Кредит за първи дом? Сватба? Може би искате да си купите нова кола или да заминете на вълнуващ уикенд? Най-разумни са младите мъже, които планират да пестят пари за бъдещето. Каквото и да е целта ви, уверете се, че това е нещо, което наистина искате. Така е много по-лесно да устоите на изкушението да харчите "готови" пари. За да планирате по-добре, потърсете услугите на финансов съветник, който ще ви помогне да направите разумни инвестиционни решения.


Дълговете не погасяват дългове


Краткосрочните дългове от кредитни карти и потребителски заеми са лесно преодолими, ако се придържате към бюджета си и ги изплащате възможно най-бързо. Много млади мъже обаче смятат, че заем се плаща най-лесно, като вземеш нов или добавиш още една кредитна карта. Идеята изглежда особено примамлива, когато предлаганите лихви за нови клиенти са минимални или дори нулеви. Крайният резултат обаче винаги е един и същ - преливане от пусто в празно. Вместо това по-добре опитайте да разработите план за увеличаване на месечните вноски, за да изчистите заема.


Не се правете "на велик"


За много млади мъже автомобилът не е просто начин да стигнат от точка А до точка В, а преди всичко символ на социален статус. За съжаление мнозина се изкушават да похарчат купища пари, с които не разполагат, за луксозна спортна кола - само за да изглеждат по-добре в очите на приятелите или гаджетата си. Вярно, че е по-лесно е да получите кредит за нова кола, отколкото за апартамент, но е по-мъдро, ако вземете нещо малко по-евтино и практично. Още по-добре е да прецените дали изобщо трябва да си купувате кола. Ако живеете в град с отлична мрежа за обществен транспорт и без много места за паркиране (какъвто е София), колата може да се превърне източник на постоянни разходи за разните "зони".


Качеството е по-важно от цената


В стремежа си да спестите пари може да изпаднете в другата крайност и да купувате по-евтини стоки с по-лошо качество. Пазаруването на бюджетни продукти често може да се окаже сгрешена икономика, особено когато евтината пералня или печката се разпаднат след няколко седмици, което ще доведе до скъп ремонт. Не е необходимо да купувате най-лъскавата стока,  придържайте към познати търговски марки и винаги купувайте от реномирани търговци, които ще ви предложат и гаранция. Истината е, че винаги получавате точно това, за което плащате.


Пенсията все някой ден ще дойде


Пенсионирането, изглежда, ужасно далече за един мъж на двадесет. Но това е заблуда. Всеки ден ви отвежда по-близо до пенсия и в един прекрасен момент ще трябва да се издържате в напреднала възраст и без работа. Така че никога не е твърде рано да започнете подготовка за "третата възраст", като спестявате или инвестирате в пенсионни планове и фондове. Най-лесно е всеки месец да правите по-големи отчисления директно от заплатата. Това е най-ефективният начин за спестяване, защото парите никога не са под ръка за харчене.


Не бързайте със собствен дом


Мисълта да се озовете пред входната врата на собственото си жилище възможно по-скоро е твърде изкусителна. Особено ако близките ви непрекъснато подпитват кога ще купите първия си дом. Но времената са трудни, сега се нуждаете от голяма първоначална вноска, за да вземете ипотечен кредит, а жилищата в най-престижните райони са прекалено скъпи. Не купувайте апартамент само защото мислите, че така трябва. Изчакайте и го направете, когато имате необходимите средства и когато цените на имотния пазар са стабилни и реални.