Special Weekly

Me & You

Най-атрактивните градове за бизнес и живот

S 250 890e51a6 c750 464c 85ce f7f18a04b687

Преди да вземете дръзкото решение да пренесете живота и бизнеса си в чужбина, задължително трябва да проучите добре дестинацията, която сте избрали. Ключова роля играят гъстотата на населението, инфраструктурата, размерът на града и плановете за развитието му, политическият контекст и средният годишен доход на жителите. Икономическият растеж, пазарът на недвижими имоти и местата за забавление също са сред факторите, които могат да прецизират избора ви. Любопитно е, че градовете, които предлагат приятен микс от съжителство на различни общности, непрекъснато надграждат, грижат се добре за населението си и са развили безупречен бизнес климат, почти без изключение са от Изтока.

Шанхай (Китай)

Шестият най-глобализиран град в света - Шанхай, е чудесно попадение, ако сте решили да инвестирате в Източна Азия. През последните години китайският мегаполис изпревари Токио и се наложи успешно като световен финансов център. Работните места са в изобилие, тъй като Шанхай е и бизнес зона. Покупките на недвижими имоти също гарантират добри печалби в краткосрочен и дългосрочен план. Причината е, че апартаментите са сравнително евтини, а наемите непрекъснато се вдигат. Районът на Куантан, в непосредствена близост до бизнес центъра на града Лужиазуи, е сред най-добрите места за инвестиции.

Правителството на Китай и местните власти възнамеряват да превърнат Шанхай в град еталон. Мястото предлага и доста атракции и забавления. „Дисниленд“ е в напреднал стадий на строеж и ще стане факт още през тази година, а през 2017-а холивудската кинокомпания Dreamworks ще завърши гигантски тематичен парк, посветен на най-известните й анимационни герои - Шрек, Кунг-фу панда и други. Проектът на стойност 2.4 млрд. долара включва 500 киносалона, много атракциони, ресторанти, барове, в които ще се организират събития и кинофестивали. Да не говорим, че Шанхай не отстъпва дори на Ню Йорк и Лондон по брой на училища,  университети и здравни заведения.

Дубай (ОАЕ)

В Дубай, най-модерния град в Близкия изток, живеят около 2.1 млн. човека върху площ от  4114 кв. километра. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 24 866 долара. Според уебсайта Bayut.com пазарът на недвижими имоти в Дубай сега е в най-добрата позиция за дългосрочни инвестиции. В някои райони на емирството годишната доходност от наеми достига 8% от стойността на имота. Дубай е данъчен рай. Налогът върху собствеността от 0.72 на сто е един от най-ниските в света. Доходите не се облагат с данъци,  така че можете да вкарате в банковата си сметка всичко, което припечелите.

Много малко градове в света могат да съперничат на Дубай в сфери като изграждането на жилищни сгради, подобряване на инфраструктурата и законодателството. Градът разполага и едни от най-добрите здравни и образователни институции в света. Правителството инвестира сериозно в двата сектора и използва най-иновативните методи, за да подобри стандарта на живот на поданиците си и управленската система в емирството. Местната полиция и службата за бърза помощ пък използват последно поколение свръхскоростни автомобили. Какво повече може да иска човек?

Куала Лумпур (Малайзия)

Малайзийската столица е сред 25-те най-населени градове на планетата. Куала Лумпур е „входна врата“ към региона на Югоизточна Азия и неслучайно през 2015-а влезе в топ 6 на дестинациите, привлекли най-солидни преки чуждестранни инвестиции. Здравната инфраструктура на града няма конкуренция в региона, а младежи от цяла Южна Азия търсят качествено висше образование в университетите на Куала Лумпур. 

Градът се гордее с едни от най-добре проектираните и развити жилищни райони. Правителството поддържа качеството на инфраструктурата, а местните забележителности привличат тълпи от туристи. Новият символ на Куала Лумпур - футуристичният небостъргач KL 118, по план трябва да бъде завършен през 2020 година. Той ще достигне зашеметяващата височина от 635 м и без съмнение ще привлича още повече гости в града.

Да си рентиер в Куала Лумпур също е доста изгодно - в някои квартали подобна инвестиция се „избива“ само за 10 години. Грандиозния проект Tun Razak Exchange, който е в процес на подготовка, има амбицията да превърне града в един от водещите световни финансови центрове. Работните места са в изобилие там, така че ако сте висококвалифициран или искате да пробиете в търговията - това е правилното място.

Йоханесбург (Южна Африка)

Йоханесбург е най-големият град в Южна Африка, където покупката на апартаменти гарантира чудесни доходи. Пазарът на недвижими имоти облагодетелства наемодателите, като собствениците могат да си върнат инвестицията в рамките на девет години.

В Йоханесбург живеят около 5 млн. човека, които изработват средно 16 370 долара годишно. Образованието и здравеопазването са на доста добро ниво, макар че градът има известни проблеми с равнището на безработица.

Йоханесбург е финансовият хъб на Африка - много местни компании и международни корпорации поддържат представителства. В града е съсредоточена минната индустрия на страната, а местната стокова борса е най-голямата на континента. Много хора от цяла Южна Африка се местят в Йоханесбург в търсене на по-добра професионална кариера, така че ако възнамерявате да започнете нов бизнес, може да разчитате на достатъчно квалифицирани служители.

Мумбай (Индия)

Мумбай е финансовата столица на Индия и заема привилегирована позиция в челните редици на икономическия пейзаж на Азия. Градът е важна част от политическата и административната машина и е сред най-гъстонаселените места в страната. Според статистиката през последното десетилетие жителите на Мумбай са се увеличили от 9.9 млн. до 12.4 милиона души.

За да се погрижи адекватно за главоломно нарастващото население, правителството реализира значими инфраструктурни проекти - мумбайското метро, монорелсовата мрежа и контролирания достъп до Източната магистрала. Брутният вътрешен продукт на града към октомври 2015-а е 278 млрд. долара, а годишният доход на глава от населението е към 8 хил.  долара. Въпреки че заплатите са сравнително високи, помощта в домакинството е много евтина. Човек може да си позволи шофьор, камериерки и лична охрана с минимални месечни разходи.

Агенциите за недвижими имоти в града предлагат на чужденците комплекси от затворен тип в сигурни квартали. В Мумбай е много изгодно да живееш под наем. Ако планирате да се преместите в този град със семейството си, може да разчитате на училища от световна класа като Ecole Francaise, американския и немския лицей. Здравните заведения също са на висота, а лечението е доста евтино. Много американци пътуват до Мумбай заради качествените стоматологични услуги. Градът е и добро място за пазаруване - най-известните дизайнерски и бижутерски марки предлагат продукцията се на доста сносни цени.