Special Weekly

Me & You

На ски в Сребърната долина

ИЛИ ТАМ, КЪДЕТО ЛИФТОВЕТЕ ТРЪГВАТ ОТ ЦЕНТЪРА НА ГРАДА

Който си мисли, че зимата означава само студ, киша, задръствания и изобщо... един малък градски кошмар, определено се е заблудил. Подобна отблъскваща действителност може и да е типична за нашата столица, но лицата на най-мразовития сезон от годината определено не се изчерпват с това.


Австрия със сигурност не е единственото място за зимна почивка, но определено е правилната дестинация, ако сте почитатели на белите спортове. А и освен перфектните писти там ще откриете доста шарена палитра от съвсем различни забавления.


Една от най-предпочитаните местности за зимен туризъм е Цилертал , по-известен като Сребърната долина. Намира се в


централната част на Тирол

на 40 км източно от Инсбрук. В региона има шест ски центъра с обща дължина от 649 км писти на височина от 550 до 3250 метра.


Всички те са включени в единна лифт-карта и до тях се стига с помощта на 170 супермодерни лифта и 26 ски буслинии . Разбира се, може да ги обикаляте и с автомобил. Пътищата са идеално почистени, а всеки от ски центровете разполага с огромен безплатен паркинг.


Едва ли е нужно да споменаваме, че в Цилертал всеки може да намери своята писта - като се започне от феновете на сноуборда и се стигне до любителите на т. нар. freeride или каране на необработени терени, включително и ски бягане и скоростно спускане. Всъщност, ако търсите най-опасната писта в Австрия, ще я откриете в Майерхофен. Тя носи емблематичното име Харакири и е най-стръмната в страната. Неслучайно Майерхофен е определян като един от най-добрите зимни курорти в света. В него е разположен и Vans Penken Park, един от големите сноуборд паркове в Европа


Благодарение на добре изградената система от лифтове скиорите лесно могат да достигнат до всички курорти в Цилертал. От всичките тях обаче Майерхофен е най-предпочитаното място за почивка от младите хора. Там работят голям брой барове, клубове и дискотеки, често се организират и концерти. Това е и мястото, където въжените линии към планината тръгват... от центъра на градчето. Така че упражнението от пистата директно в дискотеката изобщо не е трудно, а както се убедихме - и доста масово.


Селцето Харт е за по-улегналите почитатели на зимните удоволствия. В него няма да видите огромни хотели, шумни заведения, блъсканици и задръствания (всъщност трудно ще станете свидетели на подобна гледка където и да било в Цилетрал). Както повечето населени места в Сребърната долина и Харт предлага една малко по-различна дефиниция на думичките лукс и уют. Най-високите хотели са на 3-4 етажа и са по-скоро от семеен тип, като предлагат изключително


разнообразие от забавления и удобства

В някои дори има аквапарк . Ако отделите повече време за избор на място за настаняване, със сигурност ще попаднете на стая с незабравима гледка към Алпите. Разбира се, персоналът навсякъде е изключително любезен, при все че рядко се съгласяват да говорят на английски език.


Повечето пакетни цени включват закуска и вечеря, а някои и картите за лифтовете. Но ако използвате българска туристическа агенция, се пригответе да платите почти двойно. Обикновено цените за 6-7 дни през немски туроператор с представителство у нас започват от 250 евро (без ски карти) и 350 евро (с включени ски-карти) за хотел три звезди и стигат до 1200 евро за четири- и пет-звездните хотели. В повечето случаи гостите могат да ползват напълно безплатно всичките 26 ски буслинии , за да се придвижват до желания център. А ако предпочетете да си купувате ски карта всеки ден, ще ви струва от 28 до 40 евро, в зависимост от часа на покупката.


В Цилертал няма особено значение дали ще отидете в разгара на сезона или през април. На 3250 метра надморска височина със сигурност ще намерите снежна покривка, прекрасна панорамна гледка, а като кулминация ви очаква 12 километра спускане. Долината предлага идеални условия и за най-малките. Всички ски центрове разполагат с детска градина със специална програма, където се грижат за забавленията и безопасността на хлапетата.


Една от атракциите е глетчерът Хинтертукс, където освен отличните условия за ски може да се разходите и на 25 метра под самите писти. Удоволствието струва само 8 евро, като единственото друго нещо, което ви трябва, е каска и желание да научите повече за образуването на ледниците. Разходката под леда трае 40-50 минути при температура минус 20 градуса, но определено ще запомните преживяното.


Както на глетчера, така и в другите ски центрове може да обядвате или да изпиете чаша греяно вино на градски цени. Забравете за надценки, правопропорционални на надморската височина, както в България. Забравете и за опашките по лифтовете или навалицата по пистите.


Дотегне ли ви да се спускате по склоновете, винаги може да отидете на шопинг. Макар и малки, курортните селища предлагат отлични условия за това. Ако имате късмет, в моловете в Цилертал ще попаднете на страхотни намаления на маркова екипировка. Инсбрук (градът на синята мъгла) пък е само на 40 км и там определено няма да ви е скучно. Да не говорим, че по пътя имате възможност да се отбиете във


фабриката на Сваровски

и да напазарувате подаръци на доста изгодни цени.


Ако се разходите до Инсбрук , не пропускайте Конгресния център, Градския театър, Алпийската зоологическа и Кралската ботаническа градина. Не подминавайте и кръчмата Златното покривче, съвсем близо до истинския оригинал, надвиснал над нея. В нея ще ви предложат изобилие от тиролски гозби - според Ремарк най-красивото, което са опитвали очите ми. Няма да сгрешите, опитвайки бауернгрьост - колбаси и яйца на очи, цвибелнростбратен - задушени с лук меса, и калбскопф - панирано месо от телешка глава - истински шедьовър на кулинарното изкуство. И още - бира (нали сме в Австрия), ракия (нали сме в Тирол), дори и малко силен планински билков ликьор (нали сме в Алпите). Изобщо Инсбрук е впечатляващ град със своята архитектура, сгушена сред върховете на Алпите. Както Гьоте често обичал да повтаря: Европа е сърцето на света, Алпите - сърцето на Европа, Тирол - сърцето на Алпите.


Възможно е ваканцията в Цилертал да ви излезе с една идея по-скъпо от тази в Банско, Пампорово или Боровец, но идеята си струва. Всеки, който е вкусил от магията на Алпите, ще ви увери в това и ще се връща там по възможност всяка година...