Special Weekly

Me & You

Мъжът, когото жените обожават

От гледна точка на здравия разум обувките с високи токове са голяма глупост, защото са неудобни и опасни за здравето. Но според изследователи от Портсмутския университет те правят походката на жената по-привлекателна за мъжете и по този начин дават предимство на дамите при избора на партньор. Дизайнерът Маноло Бланик е формулирал всичко това много по-кратко и ясно, твърдейки, че високите токове правят живота по-интересен.

"Трите кита" на съвременната индустрия на високите обувки се казват Маноло Бланик, Кристиан Лубутен и Джими Чу. Най-възрастен сред тях е 73-годишният Бланик - наполовина чех, наполовина испанец. Веднъж, след като си купила поредния шедьовър от едноименния бранд, секссимволът Мадона възкликнала: "Обувките на Маноло са по-добри дори от секса." Дизайнерът е завършил Школата за изобразителни изкуства в Париж, но предпочита да живее и да работи във Великобритания. Родителите му, собственици на бананова плантация на Канарските острови, много се надявали да стане юрист, затова го изпратили да учи в Женева. Уви, още от дете той се интересувал единствено от обувки и не откъсвал очи от колекцията антикварни чифтове на прочутия италианец Пиетро Анторни, принадлежащи на майка му. Разказват, че дори правел пантофки за гущера си от бонбонени опаковки.  

 

Част от костюма на бизнесдамите


Мнозина смятат, че  високите токове са задължителен аксесоар на успялата и независима жена. Но авторите на блога на американските кариеристки Career Girl Daily не мислят така. "Повечето мъже - отбелязват те - смятат, че избираме обувки с токове небостъргачи, за да привлечем вниманието им. Но грешат. Реалната причина да носим токчета е проста и се нарича "делови костюм". 

Казват, че високите обувки са станали още по-популярни след сериала "Сексът и градът", чиято главна героиня Кари Брадшоу често се обясняваше в любов на скъпоценните си чифтове от Manolo Blahnik. Истината е, че телевизионната история е само отражение на новия култ към дизайнерските обувки.