Special Weekly

Нейно превъзходителство Гюру Катарина Викьор, посланик на Кралство Норвегия в България, пред Banker Special:

Мислете какво може да направите за страната си

Всички петролни, газови и водни ресурси в Норвегия са държавни\ Създали сме добро общество и се борим да го запазим

С министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и главния изпълнителен директор на "Теленор България" Стайн Ерик Велан при подписването на споразумение за сътрудничество.
S 250 3d87d919 aae6 472b 9c68 1552269696ee
S 250 7cb6d58d dfc7 4e84 811a ba09f2faaa61
S 250 76575d62 a8e1 4b73 87aa 13d1ad47abed
S 250 985e8e39 f107 4ef6 ad78 5c3319739b0b

Нейно превъзходителство Гюру Катарина Викьор е посланик на Кралство Норвегия в България от септември 2012-а. Завършила е магистратура по антропология от Университета на Ню Мексико (САЩ) и е изучавала политически науки, антропология и социология в Университета в Осло. Работи в дипломатическата система на Министерството на външните работи на Норвегия от 1978-а. Отначало е вицеконсул в генералното консулство в Хюстън (Тексас), а после - първи секретар в посолството на Норвегия във Вашингтон, следва поста на генерален консул в Маями. Първото й назначение като посланик е в Словения, непосредствено преди да дойде у нас. В периода 2003-2008-а госпожа Викьор е посланик на Норвегия по правата на жените и равенството на половете. Омъжена е, с две деца.

 

Ваше Превъзходителство, завършили сте магистратура по антропология. Защо се насочихте към дипломацията?

- Когато дойде време да следвам в колеж, много се колебаех коя професия да избера. Израснала съм в малко селце, където много от връстниците ми си мечтаеха да станат учители. Бях запалена по историята, затова кандидатствах в университета в Осло и влязох "Антропология". За мен това означаваше по-интересен живот - чудесна възможност да пътувам извън страната и да опознавам различни култури. Но срещнах една приятелка, която ми каза, че иска да стане дипломат. Попитах я: "А как се става дипломат?". Тя ми разказа, че е била на стаж в едно от посолствата ни в Близкия изток и така привлече вниманието ми към тази професия. След като завърших "Антропология" и "Политически науки", записах и "Социология". Междувременно спечелих стипендия за обучение в университета в Ню Мексико, където отново срещнах съпруга си, с когото не се бяхме виждали от деца. Върнах се в Осло за магистратурата по "Политически науки", а дисертацията ми бе на тема: "Американските военни в Близкия изток". За целта посетих военния контингент в Ливан и веднага кандидатствах за дипломатическа служба. Одобриха ме още преди да съм завършила. Годината бе 1978-а и оттогава съм на служба към външното ни министерство.

По-трудно ли е за една дама да направи кариера в типично мъжка професия като дипломацията?

- Наистина, започнах кариерата си малко уплашена. Известно е, че повечето дипломати, както и режисьорите, са мъже. Но в моя випуск бяхме осем жени и шест мъже и почти всички станаха дипломати на високи постове.

Трудно е, защото трябва да се доказваш непрекъснато и да вършиш работата си по-добре от мъжете. За щастие съпругът ми винаги ме е подкрепял. Никак не е лесно да оставиш семейството и децата си и да заминеш за непозната страна, например за България.

В последния доклад на ООН Норвегия е на първо място по стандарт на живот. Коя е формулата на успеха?

- Основната причина за нашия успех е, че и мъжете, и жените в Норвегия участват на равни начала в предизвикателството да подобряваме качеството си на живот. Имаме много добре развита социална и здравна система. Младите майки ползват 10 месеца напълно платено майчинство, но могат да се върнат на работа още след третия месец, а за децата се грижат доброволци от социалните служби. Благодарение на това Норвегия е страната с най-висок процент работещи жени. Всички посочват, че причината за нашия икономически подем е добивът на петрол и газ, но аз смятам, че и работната сила в страната ни се използва по най-добрия начин. Кариерното развитие е осигурено, детските градини са достъпни и напълно достатъчни, децата могат да влязат в тях още на едногодишна възраст.

Как се е развивала Норвегия в исторически план?

  - Страната ни е известна със зимата и студените ветрове, но пък лятото е много приятно. От най-древни времена хората са работили здраво и са си помагали, за да оцелеят в тези сурови условия. Обществото ни е построено по същия начин като това на предците ни преди хиляда години. Не сме имали силна аристокрация, тъй като хората били бедни, малко на брой и живеели в планински райони. Населението било съставено предимно от независими фермери, които са в основата на създаването на нашата конституция през 1814 година. Подобно на България и Норвегия е била под чуждо владичество като част от кралството на Дания, а в средата на ХІV в. чумната епидемия покосява над половината от населението.  В началото на ХІХ в. влизаме в алианс с Наполеон, но се оказваме на губещата страна в Наполеоновите войни (1789-1814 г.) и сме присъединени към Швеция. Успяваме да запазим известна автономия и конституцията си, която е най-старата в света след американската. В онези времена хората се изхранвали предимно с риболов и дърводобив, тъй като имаме много гори. Друг развит икономически отрасъл у нас е корабостроенето. Норвежците са отлични мореплаватели и търговци, открили са Америка преди Христофор Колумб, и са стигнали първи до остров Гренландия.

Като език, култура и традиции сме много близки с Дания и Швеция. С тях сме съжителствали за дълги периоди от време в рамките на една държава. Икономическият подем започва след 1969-а, когато са открити петролните залежи. Винаги сме имали добри ръководители на министерствата на външните работи и на правосъдието, благодарение на тях успяхме да си извоюваме правото на собственост върху тези важни за нас 200 мили морска територия. В Норвегия всички петролни, газови и водни ресурси са държавни. Винаги сме били част от обединена Европа и имаме традиционно добри търговски, икономически и културни връзки с държави като Германия и Русия.

Какво може да взаимства България от вашия опит?

- България има много силни козове, за да върви напред. На първо място е благоприятното географско положение - държавата ви е "врата" между Близкия изток и Източна и Централна Европа. Членувате в Европейския съюз и в НАТО. Веднъж пътувах из България с домашната си помощничка, която е от Филипините, и тя възкликна: "Господи, та това е обетованата земя на благоденствието, за която се говори в Библията!". Имате богата история, култура и традиции. Може би проблемът е, че не сте използвали възможностите си в годините на прехода, или в обвързването на политическите и икономическите структури. Хората искат прозрачност и откритост в управлението, искат политици, на които да вярват. Може да се мисли и за реформа в съдебната система. По Норвежкия финансов механизъм например подкрепихе проект за едногодишен стаж на девет магистрати от Висшия съдебен съвет в Европейския съд за правата на човека.

Ако искате икономически растеж, трябва да се повишат доходите на работещите, но едновременно с това и данъците. Кой лекар ще остане да работи в България за 600 лв., когато на Запад му предлагат хиляди евро?

Когато държавата се грижи за пенсионерите, за здравеопазването и за образователната система, тя се нуждае от повече приходи в бюджета. Много важна е и интеграцията на малцинствата, която трябва да започва от най-ранни години с обучение по български език и развиване на социални умения. Мислете какво можете да направите за страната, а не само за личния си просперитет. Норвежците имат голямо доверие в политиците си, защото те работят за тях, а медиите са необходимият коректив на всяко правителство.

У нас политическите партии се изграждат около икономическите и социалните идеи, а не около личностите. Всичко е прозрачно, съседът ми може да провери какви данъци плащам аз.

Така че сме създали добро общество и се борим да го запазим.

Знаем, че Globul вече е Telenor и в България, от кои други сфери у нас се интересуват норвежките  инвеститори?

  - Да започнем с Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, където Норвегия предоставя средно 97% от средствата. По тези механизми България получи над 126 млн. евро в периода 2009-2014 година. Един от последните подкрепени проекти например е за високотехнологично сателитно наблюдение и мониторинг на водите на Черно море. Чрез него може да се установи къде са рибните пасажи, къде има замърсявания, течове на петрол или морска буря, а това е важно за всички българи. Грантовете са много добър начин да развиваме двустранните си отношения. Надявам се, че ще започнем нови проекти и в сферата на "зелената икономика", където сме експерти.
Влизането на Telenor на българския пазар е важно за икономиката ви, а компанията ще увеличи значително и средствата, които отделя за корпоративна социална отговорност. В тези трудни времена обаче чуждестранните инвеститори са по-предпазливи. Компанията Svartehavet Sun Sea построи голям комплекс с 200 апартамента в Равда, които продава на норвежки клиенти.

Разкажете нещо повече за проектите, по които работи Вашето посолство?

- Сега организирахме един семинар, посветен на домашното насилие. Това е универсален проблем, за него трябва да се говори и да се взимат мерки. Активно работим и с малцинствата. Други проекти, които осъществяваме с наши партньори са филмовият фестивал за скандинавско кино "Северно сияние" и тазгодишния Софийски международен литературен фестивал, посветен на литературите от скандинавския север.  По специален фонд за подкрепа на неправителствените организации в рамките на Финансовия механизъм на ЕИП, Институт „Отворено общество“ обучава блогърите как да се противопоставят на езика на омразата, който навлиза все повече в интернет. Гражданското общество трябва да се изразява свободно, но коректно.

Вече над две години сте посланик у нас, какви са впечатленията Ви от страната ни?

- Много ми е приятно да бъда тук, тъй като българите са интелигентни и широко скроени хора. Политическите процеси в никакъв случай не могат да се нарекат скучни. Много обичам да пътувам из България. Несебър и Созопол са фантастични с археологията си, Велико Търново - с царските дворци, харесвам и Силистра. Страната ви има много богата и славна история, трябва да се гордеете с нея. Просто трябва да се върнете на пътя на успеха.

Имате ли хобита и къде обичате да почивате?

- Признавам, че съм влюбена в океана. Всеки свободен миг прекарвам в семейната ни къща край Осло. Тя има прекрасна градина, в която съм засадила много цветя. Освен това е само на 10 минути пеша от брега, така че често плувам в океана. Селцето е малко, но си имаме дамски читателски клуб, в който с приятелките ми обядваме, обсъждаме романи, забавляваме се и се разхождаме в гората. Това е невероятна емоция, тъй като повечето дами са хора на изкуството и имат много интересни истории за разказване.

Имаме и голф игрище, което е с 25-годишна история. Много чета, предимно автобиографии и история. Привлича ме епохата на английския крал Хенри VIII, отношенията в семейството му, Кромуел...

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

- Прабаба ми Катарина Хелвиг, родена около 1640 година, е известна личност, баща й е бил благородник. Семейна традиция е да наследяваме името й по женска линия. Когато бях седемгодишна, приятелите ме питаха дали ще се откажа от фамилията Викьор, когато се омъжа. Аз бях категорична: "Не, няма да си сменя името за нищо на света!". Със съпруга ми Джон се бракосъчетахме в традиционен норвежки стил. Короната, с която бях на сватбата, е носена за първи път от майка ми през 1937 година. Семейството на Джон е емигрирало в САЩ през 1907-а и той е израснал там, но съдбата ни срещна отново. Имаме две момчета - Джон и Никълъс. И двамата се дипломираха в университета Florida International, единият започна кариера в норвежкото министерство на външните работи, а другият работи в библиотека. Неотдавна купихме терен близо до нашата къща, на който строим чудесен дом и за момчетата, за да бъдат близо до нас.
 

Как ще посрещнете коледните празници и какво бихте пожелали за Новата година на всички българи?

- На празниците ще бъда вкъщи пред елхата със семейството си. В Норвегия в различните региони има различни традиции за празничната трапеза на Коледа. В нашето семейство готвим пушени агнешки ребърца. Колкото до пожеланията, надявам се да имате стабилно правителство, което да осъществи необходимите икономически реформи. Искам българите да живеят  с повече надежда и оптимизъм.