Special Weekly

Me & You

Мечта с конкретна дата

Интериорният дизайнер Цвета Попова пред Banker Special

Стабилна идейна концепция, креативност и функционалност са основните принципи, от които се ръководиинтериорният дизайнер Цвета Попова. Чрез тях тя се стреми да помага на своите клиенти да открият и изявят своя стил и изказ на интериора.

Да намерят целта и предназначението на дадения интериор и да внимават да не я пропуснат!- това е най-важният съвет, който тя дава на клиентите си и същевременно определя целта като: Мечта с конкретна дата.

За 18 години работа в сферата на интериорния дизайн Цвета Попова е реализирала над 300 творчески проекта или по-точно - мечти. Сред тях са и редица луксозни интериорни решения в сферата на бизнес средите и деловия свят. Специално за Banker Special дизайнерът споделя най-актуалните тенденции и интересни предложения за деловия интериор.

Иновации в интериорния дизайн

Една от основните иновации при офис обзавеждането на ХХI век са шумоизолационните панели и материи по таваните и стените. Изключително актуални са уникалните фурнири от екзотични дървесини като абанос, зебрано и коренище. Фурнир на растер се използва като ламперия и позволява голяма функционалност на интериора. Скритите панти, вградени в крилото на съвременната интериорна врата, са иновация, която дава възможност тя да изглеждакато ламперия, в която са вградени различни мебели, техника и цели помещения.

Иновационна функция е и оригиналното вграждане, чрез специални пневматични механизми, на апарата за мултимедия в основата и плота на голямата конферентна маса. Върху плота на масата са вградени също контакти и куплунги за инцидентно включване на компютри.

Шумопоглъщането се постига и по утвърдения класически подход с включването на различни меки материи в интериора като килими или мокети от естествена вълна, акустични тапети с уникални интерпретации на цъфнал памук, дървото гинко билоба, пинии и други.

Акустичните стени са задължителни за интериора на изискания директорски кабинет, както и на различните офис помещения, в които е важно да се изолират високите децибели и да се поеме кънтенето на звука от говора.

Друга актуална иновация са вградените кожени вложки в плота на писалището на шефското бюро и мебелите във ВИП зоните на рецепции и зоните за изчакване. Топлината от докосването им създава истинско усещане за уют и комфорт в деловия интериор.

Осветяването на общите части на офиса и по-конкретно ниските коридори, например, са едно големите предизвикателства пред дизайнера. Затова е добре екипът му да включва светлинен и акустичен дизайнер. Въздухопроводните инсталации често нарушават добрата височина на офис помещенията. В такива случаи монтажът на светлинен тунел в площта на тавана е едно оригинално дизайнерско решение за овладяване на проблема.

Според Гьоте Светлината е всичко. В този смисъл особено актуални са светлинните акцентив офиса. Често те представляват интересни висящи пендели или огромни лампиони, които могат да накарат дори деловия дизайн в офиса да изглежда различно.

Цветността е друга водеща тенденция в интериорния дизайн както по света, така и в България. Карим Рашид е архитектът, който успя да наложи цветния интериор и да надгради концепцията за ярките цветни контрасти, с която Палома Пикасо ни провокира чрез своите артбижута в края на ХХ век.

В навечерието на Милениума тъмните интериори бяха на мода в деловите среди и се характеризираха с широкото приложение на тъмния фурнир венге. След това изведнъж нахлуха светлите интериори, които заедно с естествените материали и цветността продължават да са на гребена на вълната на актуалните тенденции в интериорния дизайн.

За деловия интериор цветността е премерена и зависи предимно от индивидуалността на собственика, от това, което го вдъхновява, смята Цвета Попова, която се вдъхновява от творчеството в дизайна - когато духът ражда материя.