Special Weekly

Me & You

Магията на остров Пукет

Всеки, който е бил в Тайланд, мечтае един ден отново да посети това кралство. Изключителното разнообразие на природни, културни и исторически забележителности тук прави труден избора на отправна точка. Всъщност, това кога и накъде да тръгнем зависи от климата на страната и от двата й сезона - сух и дъждовен. Студените и мрачни зимни месеци от ноември до април в Европа съответстват на слънчевия период в Южен Тайланд, когато няма валежи. Тогава хиляди туристи избират маршрут към перлата на кралството - Пукет. Островът е разположен в топлото Андаманско море и е най-големият и най-известният сред посетителите от страната и от чужбина. Нещо повече - Пукет е една от туристическите топдестинациите в света и изкушава с прекрасните си плажове, с автентичната атмосфера на будистките храмове и статуи тук, както и с пищния си нощен живот.

Първото, което грабва погледа, е свежата зеленина на острова. И това не е чудно, като се вземе предвид фактът, че 70 на сто от територията му е покрита с гори. Сред многобройните каучукови дървета са сгушени природни резервати, чудни водопади и... кротки индийски слонове, чиито водачи могат да превърнат разходката ви в незабравимо преживяване.

И макар че очарованието на гората е изключително, притегателната сила на плажа и на морето като че ли е по-голяма. Ситният пясък и палмите, под чиято сянка човек може да съзерцава безкрайно хоризонта, са превърнали Пукет в притегателен център за любителите на горещото тайландско слънце. По-големите плажове на острова са петнадесет, а най-известният сред тях е Патонг. Денем трикилометровата крайбрежна ивица, върху която се изградени много хотели, ресторанти и магазини, дава неограничени възможности за почивка, за шопинг и за практикуване на водни спортове. А в късните часове мястото се превръща в център на бурния нощен живот на Пукет.

Освен с красивите си плажове крайбрежието на острова е известно и с отличните възможности за гмуркане. Кристалната вода, пъстрият подводен свят и множеството коралови острови гостоприемно очакват желаещите да се гмурнат по-надълбоко във водите на Андаманско море. Повърхността му е също толкова живописна и вълнуваща, особено в залива Панг Нга. На борда на платноходка, на моторница или яхта туристите тръгват от пристанището на Пукет на вълнуващо пътешествие сред десетките карстови островчета, из уникалните водни пещери, чиито галерии могат да бъдат разгледани със специално кану . За да достигнат до кулминацията - Острова на Джейм Бонд. След като през 1974 г. тук е заснет поредният филм за агент 007, озаглавен "Мъжът със златния пистолет", истинското име на това живописно парче земя - Ко Као Пин Кан, сякаш е забравено. Природата е развихрила въображението си, извайвайки причудливи форми, включително и тази на най-фотографираното място Ko Тапу - уникалната варовикова скала, издигаща се на 20 м над водата.

Водите на Андаманско море са дом и на друга известна група острови - Пи Пи, до които любителите на подводните преживявания стигат с шнорхел или с екипировка за дълбоко гмуркане. Почивката под топлите слънчеви лъчи на малкия райски остров Ко Фи Фи Лех е задължителна. Тъкмо на неговата крайбрежна ивица се развива действието във филма "Плажът", заснет през 2011-а. Оттогава мястото привлича като магнит туристи от цял свят, желаещи да почувстват атмосферата, пресъздадена в лентата с герой Леонардо ди Каприо.

Остров Пукет и околностите му предлагат възможност на посетителите да се докоснат до традиционната тайландска култура и да почувстват дълбоката й връзка с будизма. Един от символите на острова е Биг Буда - впечатляваща 45-метровата статуя. Само на 8 км южно от столицата на острова се издига Ват Чалонг - най-големият и пищен будистки храм на острова, където се усещат силата на традицията и духът на непреходното.

Задължителна спирка за посетителите на острова е столицата му - град Пукет. Колониалното португалско влияние и китайската архитектура придават особен колорит на сградите, на многобройните кафенета и традиционните тайландски ресторанти тук. А когато денят постепенно отмине, настъпва най-чаканият момент - екзотичният живописен залез . Нареждат го сред най-красивите и магнетични гледки в света, независимо дали човек го наблюдава от панорамната площадка Као Ранг, от плажа или от лодка в морето.

С угасването на последните слънчеви лъчи Пукет мигновено се преобразява, за да разкрие другото си, не по-малко привлекателно лице. Островът се превръща в арена на пищни забавления, а световната слава на нощния му живот до голяма степен се дължи на плажа Патонг. Десетките барове, музиката, светлините и авангардните шоупрограми предлагат по нещо за всеки вкус.Онези, които искат да видят и преживеят нещо наистина уникално, непременно трябва да посетят FantaSea. Най-голямото и екзотично шоу на Пукет се организира сред огромен увеселителен парк с езера, фонтани и дворци. Бляскавото представление очарова зрителите с традиционния фолклор на Тайланд - танци и костюми от различни региони, въздушен балет, акробати на фона на много музика и светлини. Кулминация на програмата са цирковите номера над 30 слона, които са облечени в костюми и изпълняват сложни трикове.