Special Weekly

Me & You

Магията на кафето

Да започнеш деня си с чаша ароматно кафе, да разсееш умората в напрегнатото всекидневие или просто да седнеш на приятелски разговор... Всичко това отдавна е неразделна част от живота ни. Кафето е най-популярната напитка на земята. Неслучайно в света всеки ден се изпиват над 1 млрд. чаши кафе. И макар начините за приготвянето и консумирането му да са изключително разнообразни - от професионални машини, през капсули и с най-различни добавки, ефектът е един и същ - човек се чувства бодър и зареден с нови сили и енергия.


Въпреки нестихващите спорове за и против кафето, вече е доказано, че в малки дози кофеинът, комбиниран с естествени антиоксиданти, влияе благотворно на организма. Според учените дори самият аромат на кафе помага на мозъка да се справи с последствията от стрес и недоспиване.


Едва ли, отпивайки глътка от ароматния еликсир , се замисляме за неговия произход или за историята му. Сведенията за кафето отвеждат назад през вековете. За негова родина се счита Етиопия, където и до днес се среща като диворастящо растение. Една от легендите разказва, че през IХ в. етиопският пастир Калид забелязал силен прилив на енергия у своите кози, след като похапнали от листата и плодовете на непознато растение. Според друга легенда ободряващият ефект на кафето бил открит за пръв път от християнските монаси в Етиопия, които приготвяли отвара, за да намалят умората от продължителните церемонии.


Предполага се, че през ХIV в. търговци на роби пренесли кафе от Етиопия в Арабия, където постепено възникват най-важните търговски центрове. Така градът-пристанище Mocha (наричан още Mokka) в днешен Йемен се превръща в най-големия пазар за кафе.


В средата на ХVII в. кафето напуска Изтока и се отправя към Европа, за да покори постепенно целия свят. Първи го опознават венецианските търговци, които създават и първия европейски пазар за сурово кафе. Именно в Италия през ХVIII в. се заражда културата на кафенетата като средища на аристокрацията, на хората на изкуството и на философите. Първото подобно заведение Кафе Флориан отваря врати през 1645-а на площад Сан Марко във Венеция. И до днес то е едно от най-известните и скъпи кафенета не само в Италия, но и в целия свят.


Днес кафе се добива в около 80 страни в света. Бразилия е най-големият износител и производител на 1/3 от световната продукция. На второ място, изпреварвайки страни като Колумбия и Индонезия, се нарежда Виетнам.


Сортовете Arabica и Robusta представляват 99% от общата продукция на кафе. Вкусът на напитката обаче е различен в зависимост от мястото, където е сервирана. Думата Espresso незабавно се асоциира с Италия, докато самите италианци го наричат просто Caffee. Италиански специалитет е и Cappuccinno. Според легендата монасите капуцини от един от манастирите близо до Рим го изобретили като единствена наслада в аскетското им всекидневие. Приготвяли го, като добавяли към кафето мляко, разбито под гореща пара. Всъщност това е принципът на машините за капучино и до ден днешен. Испания се гордее със своето Cafe cortado , Австрия - с Melange , Франция - с Cafe au lait , а Балканите - с турско или на пясък.


Истинските ценители на кафето, за които то е много повече от сутрешно събуждане, със сигурност биха дали мило и драго да опитат някои от най-скъпите и лимитирани видове. Предлагаме ви актуална класация на най-престижните сортове кафе.


1. Luwak Coffee, Индонезия, 160 долара за половин килограм.


Безспорен победител в класацията е сорт кафе, който дължи превъзходните си качества не само на добрата почва и климат, но и на една необичайна преработка, а именно в храносмилателната система на малко животинче от остров Суматра. Така полученото кафе е известно с деликатния си аромат, а ензимите, които се намират единствено в стомаха на Asian palm civet, придават на напитката още по-мек вкус. Цената на дребно на този вид кафе варира от 100 до 600 долара за фунт.


2. Hacienda La Esmeralda, Панама, 104 долара за половин килограм.


Този сорт кафе расте обикновено на сянка, а известността му се дължи на комбинацията от великолепен вкус и аромат.


3. Coffee From St. Helena, остров Света Елена, 79 долара за половин килограм.


Остров Света Елена е известен не само като мястото, където Наполеон прекарва последните години от живота си в изгнание, но и като родина на един от най-ароматните сортове кафе.


4. El Injerto, Гватемала, 50 долара за половин килограм.


Култивиран в Гватемала, този вид кафе също е сред редките и изключително престижни сортове в света.


5. Fazenda Santa Ines, Бразилия, 50 долара за половин килограм.


Бразилските заведения, където биха ви сервирали чаша от това кафе, са малко, но със сигурост ще го откриете в няколко известни кафенета в Канада и Австралия.


6. Blue Mountain Coffee, Ямайка, 49 долара за половин килограм.


Търсенето на този сорт непрекъснато расте заради мекия вкус и липсата на горчиви нотки. Японците например толкова го харесват, че 80% от продукцията се изнася само за Страната на изгряващото слънце.


7. Los Planes Coffee, Салвадор, 40 долара за половин килограм.


През последните години този вид кафе неизменно присъства в най-реномираните класации за вкусови качества на ободряващата напитка.


8. Hawaiian Kona Coffee, Хавай, 34 долара за половин килограм.


Това е пазарното наименование на специален сорт кафе, отглеждан в Хавай, чиято почва и уникален климат му придават специален и отличителен вкус.


9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon, Руанда, 24 долара за половин килограм.


Открит случайно през 2004-а, този сорт кафе бързо става един от най-популярните в света.


10. Coffee Yauco Selecto AA, Пуерто Рико, 24 долара за половин килограм.


Добива се в югозападната част на Пуерто Рико и е известно в цял свят с мекия си вкус.