Special Weekly

Me & You

Култовите места в рок музиката

Някои от тях вече не съществуват, други са превърнати в паметници, а трети са забравени. Но всички те могат да се съберат в своеобразен минилексикон на рока, защото са възпети от знаменити артисти и групи.


Chelsea Hotel (Хотел Челси)


222 West 23rd Street, New York


Запомнен е с някои от най-прочутите си гости, сред които са Стенли Кубрик, Милош Форман, Боб Дилън, Джими Хендрикс и Дженис Джоплин. Точно в Челси Дженис Джоплин и канадският бард Ленард Коен предизвикват най-нашумелия за времето си сексскандал. Коен го възпява в Chelsea Hotel #2. Но това не е единствената песен, посветена на този хотел. Групата Jefferson Airplane създава Third Week in Chelsea (Трета седмица в Челси), Джони Мичъл изпява своята Chelsea Morning (Сутрин в Челси), Райън Адамс - Hotel Chelsea Nights (Нощи в хотел Челси). Хотелът добавя към скандалната си слава още един епизод, свързан с пребиваването на Сид Вишъс от пънк групата Sex Pistols в него. Предполага се, че именно в Челси той убива своята годеница.


Strawberry Field


Детски дом на Армията на спасението, Ливърпул


Подобно на мнозина други в детството си Джон Ленън обожавал градината на детския дом Ягодовите полета. Точно в нея за първи път слуша записи на рок състави, там се ражда и мечтата му за собствена група. Немного по-късно става прочута и песента на The Beatles - Stawberry Fields Forever (Ягодови полета завинаги). Желанието на Джон не се сбъдва - през 2005 г. кметството на Ливърпул закрива дома. Останала е само оригиналната входна порта.


През 1981 г., след убийството на Джон Ленън, в нюйоркския Central Park е обособена обширна паркова площ с името Strawberry Fields. По инициатива на Людмила Живкова българското външно министерство дарява 100 розови храста за засаждане в мемориалното пространство. Вдовицата на певеца Йоко Оно изпраща благодарствено писмо до дипломатическото ни ведомство. По-нататъшната съдба на българското дарение остава неизвестна.


Penny Lane


Улица в Ливърпул


Правдива песен на The Beatles, чийто едноличен автор е Пол Маккартни. За какво се пее? За обикновените хора и обикновените улици в Ливърпул. В песента се появяват: фризьор, снимащ направени от него прически, банкер на мотоциклет и пр. Сър Пол е описал така точно улицата, че по текста на песента може да се проследи топографията на Penny Lane. Днес улицата е със статут на паметник, който напомня за възхода на легендарната група Бийтълс.nbsp;


Les Champs-Elysees


Прочут булевард в Париж


Става дума за истински парадокс - най-популярната в света песен, посветена на парижкия Шан'-з-Елизе, е написана и изпята от американец. Това е Joe Dassin (Жо Дасен), който наистина живее и работи във Франция, но това не променя факта, че е роден в САЩ.


Abbey Road


Пешеходна пътека на Grove End Road, London


Най-известната пешеходна пътека в света. Около 10.00 часа на 8 август 1969 г. на нея са направени снимки на групата Бийтълс, една от които става корица на LP албума Abbey Road. Така се нарича и звукозаписното студио на групата. И до днес за няколко минути пресечката се предоставя на туристи, които обичат да се снимат в позите на Великата четворка. Внимание: в Лондон има няколко Abbey Road. Тази, за която става дума, има пощенски код NW 8 и се намира в центъра на английската столица.


Tom's Diner


2880 Broadway (112th Street), New York


Ресторантът е известен с една от най-популярните песни на Susanne Vega. В него е кръстен популярният днес Seinfeld. И това не е всичко, както се казва в една популярна реклама. Докато бил студент, сегашният американски президент Барак Обама предпочитал да се среща с приятели в Tom's Diner, известен още и като Tom's Restaurant.


Пристанището на Амстердам


Холандия


Става популярно в цял свят с две неща: легалната марихуана и филма на Куентин Тарантино Pulp Fiction (Криминале в българското разпространение). Точно там Тарантино взима за първи път в ръцете си кинокамера. Асоциативната връзка стига и до Жак Брел, който пее за пристанището, голямо като света.


Paul's Boutique


99 Rivington Street (пресечката на Rivington с Ludlow Street), New York


Снимката върху обложката на албума на Beastie Boys показва магазина с две имена: Paul's Boutique и Lee's Sportswear. Истината е, че логото Paul's Boutique е монтирано за нуждите на фотосесията. Днес на неговото място също има магазин, но той носи името Three Monkeys. Подсказване, че членовете на състава са трима.


Оградата на бившия Нотариат


Ъгъла на бул. Патриарх Евтимий и ул. Граф Игнатиев, София


Когато на 8 декември 1980 г. радиостанциите и телевизиите по света съобщиха в извънредните си емисии новината за убийството на Джон Ленън в Ню Йорк, тя отекна и в София. Още на другата сутрин масивната ограда на Нотариата (някогашна резиденция на посланика на Третия райх в България) осъмна с некролози (на български и на английски), снимки на Джон, цветя и много свещи, очевидно запалени и догоряли през нощта. Нещо подобно се случи и на централни места в други големи български градове. Властите светкавично изтриха надписите и скъсаха некролозите, но на следващия ден, 10 декември, те пак се появиха. И пак, и пак... Така се създаде една непресъхваща традиция, а районът около паметника на патриарх Евтимий и до днес е място за среща на млади хора. Те го наричат Попа. Оградата вече е съборена.


За голямо съжаление тази спонтанна и анонимна проява на най-младите българи по онова време не намери място в нито една песен на инак шумните в саморекламирането си наши рок групи. А точно от Нотариата на 9 декември 1980 г. започна множенето на графити и хитризми по стените на софийските обществени и жилищни сгради. Това бе тихата и анонимна съпротива на младежта срещу задушаващата милиционерщина през 80-те години на ХХ век.nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;nbsp;