Special Weekly

Me & You

Красивият каприз на една баронеса

Ако сте истински любители на класиката, вероятно сте забелязали дискретното присъствие на едно архитектурно бижу във филмите Никога не казвай никога от поредицата за Джеймс Бонд с Шон Конъри и комедията Лейди Ел със София Лорен и Пол Нюман. Отговорът на загадката за киномани е вила Ефруси дьо Ротшилд - малък дворец на мечтите на френската Ривиера, създаден от една необикновена жена.


Шарлот-Беатрис дьо Ротшилд, както подсказва името й, е потомка на знаменитата династия от търговци, банкери и колекционери. Също като баща си Алфонс дьо Ротшилд, управител на Банк дьо Франс, акционер в железопътната компания Northern Railway и член на френската Академия за изящни изкуства, Беатрис е била страстен колекционер на луксозни резиденции и произведения на изкуството. Разглезената наследница израства в семейното имение Шато де Ферие на 26 км източно от Париж. Когато е на деветнадесет, фамилията се мести в Прованс и там тя открива своите големи страсти - първата е заможният банкер и семеен приятел барон Морис Ефруси, за когото се омъжва през същата, 1883 година. Другата се оказва архитектурата.


След смъртта на баща си четиридесетгодишната баронеса Ефруси дьо Ротшилд се утешила със 17 акра земя от полуостров Кап Фера. По същото време те били обект на желание и от страна на белгийския крал Леополд II, който искал да увеличи имотите си в съседство. Беатрис обаче го изпреварила и буквално взривила част от хълма, за да се открие гледката към залива Бюлю и пристанище Вилфранс. И това било само началото. Като всяка неприлично богата дама тя можела да си позволи да развихри въображението си и дори да попрекали с капризите си. Любовта й към изкуството намерила израз в пищния интериор на двореца, пресъздаващ духа на флорентинската и венецианската школа от времето на Медичите и Борджиите. Салоните и апартаментите са изпълнени с най-изящните художествени образци от Средновековието до Ренесанса, с творби на майстори като Реноар, Сисли и Моне, с фламандски гоблени и разкошни мебели от XVI и XVII век, фини сервизи от китайски и дрезденски порцелан... Подът на стаята в стил Луи XVI например и до днес е украсен от килим с монограм на Луи XV, който бил предназначен за кралския параклис във Версай, както и 87-ят от общо 104 килима, поръчани от самия Луи XVI за Гран Галери в Лувъра. Разхождайки се из личните стаи на баронесата пък, посетителят ще види великолепен будоар, украсен с дървена ламперия в неопомпейски стил, която служи за гръб на писалището, изработено от Жан-Хенри Райснер - придворния мебелист на Мария-Антоанета. И това далеч не изчерпва изобилието и блясъка в интериора на вилата.


Баронесата била изключително педантична при обзавеждането и също толкова прецизна при терасирането на венеца от великолепни градини, който обгръща нейния храм на красотата и лукса. Тя измъкнала не само райското кътче в Кап Фера изпод носа на Леополд II, но и придворния му ландшафт архитект Аарон Месиа - един от деветте (според някои източници цели петнадесет) архитекти, сменили се в процеса на работа. Личната й свита от майстори на декоративното озеленяване се трудела неуморно, за да сбъдне и най-ексцентричните й желания. Всеки несполучлив опит водел до повторение по настояване и под наблюдение на самата Беатрис - отново и отново, докато не се постигне абсолютното съвършенство. Седем години след началото на строежа вилата била завършена и наречена Ил де Франс в чест наnbsp; едноименния параход, с който Ефруси дьо Ротшилд била на едно от многобройните си пътешествия. Градините са проектирани така, че да напомнят за силуета на кораб и да създават илюзията за плаване в открито море.


На палубата, украсена с терасовиден водопад, е и репликата на Храма на любовта в двореца ГранТрианон. Когато за пореден път заслепявала с великолепието на имота гостите си, ексцентричната баронеса изисквала шестима от градинарите да са в моряшки униформи и барети с червени пискюли. Туристическите обиколки в наши дни обикновено започват от Испанската градина, в която има декоративна пещера, беседка и канал с водни растения и филодендрони, оградени със стрелиции, нарове и татул. Оттам се стига до Флорентинската градина, украсена със стълбище във формата на подкова. То обгражда друга красива пещера, където се е подслонила мраморната статуя на юноша. По-нататък се вижда пътека насред кордон от кипариси с изглед към пристанището. Следват Японската градина, обагрена от зелен и черен офипогон, японска азалия, гардении и няколко вида японски клен около изкуствено езерце и водопад. Минавайки през истински тунел от бамбукови дървета, ще стигнете до оригиналната Розова градина на вилата. Там цъфтят розите на Алфонс дьо Ротшилд, прегърнати от розовите храсти на принцесата на Монако, над които са цветните лехи на династията Мепитак и пълзящите рози на Пиер дьо Ронсар. На хълма отсреща се извисяват маслиновите дръвчета и борове на Провансалската градина, от която наколко пътечки извеждат до Храма на любовта. От него се преминава към една от френските и най-голямата от общо деветте градини, разположени на повече от 10 акра.


Първоначално те са били по-малко, но години след смъртта на Беатрис ландшафт архитектът Луи Маршан вдъхва нов живот на екзотичната флора. Самата сграда също е преминала програма за възстановяване и цветът на фасадата е сменен в розово. Малко преди да почине през 1934 г., баронесата дарила вила Ефруси де Ротшилд на Академията за изящни изкуства към Френския културен институт. Днес с привилегията да я разгледат и да се потопят в автентичната й атмосфера имат над 150 хиляди посетители годишно. През летните месеци тя е и домакин на редица културни събития като оперния фестивал Opera Azuriales.