Special Weekly

Me & You

Кой е твоят камък?

Много поколения пророци и мъдреци са се опитвали да узнаят тайната на камъните и да я използват за благото на хората. Още в древността предците ни са забелязали, че ако човек носи определен камък, той му помага да запази бодрия си дух и да преодолява житейските трудности и беди. Днес вече се знае, че камъните имат свойството да натрупват както положителна, така и отрицателна енергия, да лекуват болести или да носят неприятности на своя собственик. Прието е да се смята, че най-благоприятни за човека са камъните, които отговарят на зодиакалния знак, под който е роден. Затова астролозите препоръчват да се носят украшения с минерали, подходящи за съответния знак.


Най-важното при избора на камъните е да ги харесвате. Ако по някакви причини не изпитвате желание да притежавате конкретен екземпляр, по-добре е да се откажете от покупката му, колкото и да ви го препоръчват. Същото се отнася и за бижутата с камъни, които ви подаряват - в случай, че усещате вътрешна съпротива, просто не ги носете. Така или иначе е добре да измиете с течаща вода всеки нов минерал, който попадне в ръцете ви и да извършвате тази процедура редовно.


От друга страна, ако определен камък ви допада или имате свой, личен камък, без значение дали е скъпоценен, или сте го открили сред мидените черупки на брега на морето, той ще ви помага, дори да не фигурира сред подходящите за вашия зодиакален знак. При всички случаи е добре, когато избирате вашия талисман, да подхождате без излишен фанатизъм, а с чувство хумор и доза ирония.


В този брой на Банкер Special ще ви представим минералите, подходящи за трите пролетни знака от зодиака - Риби, Овен и Телец.


nbsp;


Риби


18.02 - 20.03


Квинтесенцията на този знак е стихията на водата. Той олицетворява очакването, краят на зимата и началото на пролетта. Зимата не се предава, но слънчевите лъчи вече топлят земята, планината се изпълва с песента на ручейчета, а изпод снега пробиват първите пролетни цветя. Преобладават сините и зелените тонове.


Подходящи камъни за родените в тази зодия са аметист и хризолит.


Аметистът е камък с лилаво-виолетов цвят. Способен е да предизвика любов към онзи, който го подарява, да замени предишна любов с равнодушие, да открие сърцето за нова любов. Носи успех в лова и предпазва от алкохолизъм. Камъкът дарява късмет, успокоява нервите, изглажда разприте, а ако върху него са изрязани знаците на Луната или Слънцето, предпазва от отравяне.


Хризолит е красив полускъпоценен камък с жълтеникаво -зелен цвят. Прогонва нощните кошмари, носи спокоен сън, лекува заекването. Златният пръстен с хризолит укрепва духовните сили на притежателя си и дава възможност за предсказване на бъдещето.


Родените в зодия Риби могат да носят също перли, лунен камък и александрит.


nbsp;


Овен


20.03 - 20.04


Камъните, подходящи за този знак, са слънчеви, ярки, пробивни или спокойни, но мощни и изразителни като пролетта, която настъпва с пълна сила. Някои от минералите засилват определени качества, типични за Овните, други успокояват и помагат за неутрализирането на недостатъците, свързани с този знак на зодиака. Добре е да съответстват на настроението на притежателя си. Колкото повече камъни имат представителите на тази зодия за различни периоди и случаи в живота, толкова по-добре. Подходящи камъни - диамант и рубин.


Диамантът е най-скъпият и красив благороден камък. Той е символ на невинността, твърдостта, храбростта и победата над болките и недъзите. Приписват му чудодейни свойства и необикновена сила. Носи успех в работата, предпазва от болести и рани, придава смелост и мъжество в боя, защитава от магии, способства за здраве, благополучие и дълъг живот.


Рубинът - червен скъпоценен камък с пурпурен отблясък. Символизира горещата и страстна любов. Казват, че онзи, който иска да постигне взаимност в любовта, трябва да подари на избраника си рубин с цвета на пламъка. Камъкът прави добрия човек още по-добър, а лошият - превръща в злодей. Рубинът помага за извоюването на победи, предпазва от мълнии и отрови, спасява от рани. Ако камъкът потъмнее, това означава, че собственикът му е в опасност.


Могат да се носят още аквамарин, оникс и аметист.


nbsp;


Телец


20.04 - 21.05


Въпреки че, пролетта е в разгара си, Телецът е символ на стабилността, неотменимото възраждане на природата и укрепването на вече появилия се живот. Представителите на тази зодия не бива да носят прекалено активни и пробивни камъни, защото вътрешният им потенциал за развитие е достатъчно висок и основната им задача е да го направляват в конструктивна посока. Покровителстват ги минералите, образувани в дълбоките подземни пластове.


Подходящи камъни за Телците са ахат и сапфир.


Ахатът е полускъпоценен камък с разнообразни цветове. Спасява от уроки, отрови и други напасти. Дарява притежателя си със сила, красноречие, изостря зрението, утолява жаждата. Ако човек носи ахат на лявата си ръка, това ще му помогне да преодолее раздразнителността и злословията на онези, които го заобикалят. При хронична кашлица, болки в гърлото и зъбите се препоръчва носенето на наниз от ахатови мъниста.


Сапфир - скъпоценен камък на верността, целомъдрието и скромността. Освен че е талисман на влюбените и младоженците се смята и за щастлив камък на мъдреците. Сапфирът събужда жаждата за знания, укрепва паметта, засилва благоразумието, предпазва от клетви, завист и лекува меланхолията. Радва сетивата, привлича благоразположението на съдбата и симпатиите на околните, дава сили на изтощените, предпазва от болести и помага на моряците да избегнат корабокрушенията.


Родените в зодия Телец могат да носят още тюркоаз, оникс и нефрит.