Special Weekly

Me & You

Карнавалът във Венеция - театър на маските под открито небе

Февруари е месец на любовта, виното и... предчувствието за пролет. След дългите зимни месеци и преди началото на Великденските пости светът сякаш се пробужда, облян в пъстрота и веселие. От Рио де Жанейро до Венеция, от Сан Салвадор та до Патра - светът е карнавал. Комбинацията от цветни костюми, зашеметяващи маски и прекрасна музика пренася човек в един приказен свят, далеч от сивите делници. Всеки карнавал има собствен колорит и атмосфера, но безспорно най-пъстрият и известен в Европа е Карнавалът във Венеция. С уникалната си архитектура самият град е естествен декор за многобройните шествия и спектакли, които от векове превземат улиците му по това време. С дълги пелерини, домино и феерия от цветове,в града оживяват Арлекино, Пиеро, Панталоне, Коломбина и останалите герои от Комедия дел'Арте.


Всяка година във Венеция пристигат хиляди туристи от цял свят, за да станат част от празника и да усетят неповторимата атмосфера на най-известния европейски карнавал. В продължение на десет дни всичко е музика, танци, веселие и, разбира се, любов. Достатъчно е човек само да си сложи една маска, за да се превърне в благородник, артист, а защо не и в самия Казанова. Преобразяването е мигновено, а усещането - неповторимо. Анонимността на маската, изработена от кожа или папиемаше, превръща притежателя й в авантюрист, независимо дали се носи в гондола по многобройните канали, затаява дъх пред Двореца на доджите или е опиянен от магията на най-красивото чувство.


Корените на карнавала се губят в древността, но когато и да е възникнал, той винаги е бил символ на радостта от пробуждането на природата и края на зимата, на скъсването с всичко старо и отварянето на сетивата за новото и различното. Макар че има собствена характеристика от векове, всяка година карнавалът добавя още нещо към нея. От общонародно пъстро веселие в края на XVII в. карнавалът във Венеция постепенно се превръща в отражение на значими личности или събития. Осемнадесети век е времето на Казанова и комедиите на Карло Голдони - епоха на бурни страсти, разкрепостени нрави и театрален разцвет. След това Венеция и нейният карнавал се пренасят в ерата на романтизма и се превръщат в притегателен център за личности като Принцеса Сиси, Вагнер, Байрон, Жорж Санд. Венеция успява да съхрани от колорита на всяка епоха, за да радва и в наши дни хиляди хора с безсмъртния си дух.


Ако човек спре на красивия площад Сан Марко, за да се наслади на поредното шествие, затаявайки дъх пред акробатичните спектакли Силите на Херкулес и Полета на Ангела, той със сигурност ще се пренесе през вековете назад. По традиция всеки карнавал започва с облечена в бяло девойка, която се спуска с въже от камбанарията на катедралата Сан Марко. Под звуците на музика, която се слива с нежния шум на носещите се по каналите гондоли, Венеция се преобразява в неповторима театрална сцена под открито небе, на която всеки от присъстващите може да се изяви. Единственото условие е да си сложи домино, перелина или маска.


Разнообразието от маски, което се предлага по сергии, дюкяни и лъскави магазини е толкова голямо, че може да задоволи и най-претенциозния вкус. В някои работилници в града могат да се видят костюми, които са истински произведения на изкуството, а цената им достига 10 000 евро. Както всеки карнавал и този във Венеция притежава собствена мистика и магия. Но само тук измежду веселите и красиви образи неизменно се появява черната маска на Смъртта. Нейното послание е да напомня на хората, че всичко е преходно и затова трябва да се наслаждават на мига.


Любопитни факти


Етимологията на думата carnival най-вероятно е от латински, а буквалният превод е сбогом месо, тъй като и до днес краят на карнавала поставя началото на Великденските пости.


Най-ранните писмени сведения за карнавала във Венеция датират от 1094-а по времето на додж Витале Фалиер, а през 1296-а карнавалът е институционализиран официално.


За времето на своето съществуване карнавалът е бил забраняван на два пъти. След завладяването на Венеция от Наполеон през 1797-а и по време на режима на Мусолини.


Всяка година карнавалът се провежда под различно мото. За 2010-а то е Sensation: 6 sense for 6 sestieri, а датите на празненствата се променят всяка година в зависимост от църковния календар, така че да са непосредствено преди Великденските пости.


Деница Мирчева