Special Weekly

Me & You

Кафенетата - културните средища на Европа

Кафенетата отдавна са неразделна част от забързания живот на хората в големите градове. И средище за социален живот в малките селища. Мнозина започват деня си с чаша ароматно еспресо в кафенето наблизо. В него се срещаме с приятели или преговаряме с делови партньори в удобна, неформална обстановка. Този тип заведения отдавна не са модна прищявка, а част от всекидневието ни.

На Стария континент те трупат своята история от векове. Войските на Османската империя през 1683 г. достигат Виена. По-късно са прогонени и при отстъплението си оставят след себе си чували с кафе на зърна, което ще промени изцяло обичаите в Европа. Ободряващата черна напитка бързо набира почитатели, които посещават с удоволствие кафенета. Но инвазията на кафето не свършва с това. През XVIII и XIX в. кафенетата вече са институции, средища на интелигенцията на европейските общества. В тях отекват думи на философи, раждат се мислите на писатели и поети, срещат се личности, които оставят следа в световното културно наследство. Неслучайно едни от най-старите кафенета, станали емблематични за Европа, се намират в градове с богата история като Виена, Венеция, Париж, Будапеща. И макар че многобройните туристи и високите цени са поотнели от тяхната автентичност, блясъкът, атмосферата и аристократичната им архитектура са останали неподвластни на времето. Днес информация за тях може да се намери във всеки туристически справочник.

В Европа има редица забележителни места - всяко със своето очарование, но малко от тях са заслужили честта да се превърнат в символ. Такава слава си е извоювало Caffe Florian във Венеция. Най-старото, работещо и до днес кафене в Италия, което е и едно от най-старите в цяла Европа, отваря врати на 29 декември 1720 г. с табелата Caffe alla Venezia trionfante и се състои от с две семпло обзаведени стаи. Разположено в сърцето на Венеция, на прекрасния площад Сан Марко - точно срещу Двореца на Дожите, заведението бързо става популярно като Caffe Florian заради собственика му - Флориано Франческони. Местоположението на кафенето, както и фактът, че в него се допускат дами, привлича личности като лорд Байрон, Марсел Пруст, Чарлз Дикенс, Карло Голдони и небезизвестния Казанова. Той дори споделял, че обича Caffe Florian повече от жените и според легендата не се поколебал да го посети веднага след като избягал от затвора.

В средата на XVIII в. кафенето се разраства с още две помещения, а популярността му сред различните социални класи расте и заради факта, че е едно от малкото места, където може да се купи вестник - Gazzetta Venetta.

Атмосферата в Caffe Florian е пропита с история - именно затова днес посещението там е истинско културно изживяване, автентично като непокътнатата, на места поолющена мазилка на входа, свидетел на карнавали, на войни и наводнения. Днес посетителите на Caffe Florian имат удоволствието да се слеят с красотата и величието на площад Сан Марко или да се полюбуват на елегантните му салони, вече шест на брой. Всеки от тях има собствено име, което отразява индивидуалния му стил. Многобройни скулптури посрещат и изпращат посетителите, а музикалният фон, който включва откъси от опери и оперети, засилва удоволствието от престоя на това място.

Четиридесет години след откриването на Caffe Florian, през 1760-а в Рим отваря врати The Antico Caffe Greco, най-старото в града и второ по възраст в цяла Италия. В него често са се отбивали творци като Стендал, Вагнер, Мария Самбрано, известни аристократи и общественици. Ако човек иска да се потопи в атмосферата, в която подобни личности са се чувствали уютно, а не просто да изпие чаша кафе, Caffe Greco е правилният избор.

След повече от век, през 1876-а, в красивата Виена е открито Cafе Central, което бързо се превръща в един от символите на града. Виенските кафенета отдавна са популярни и извън пределите на Австрия, но никое от тях не може да се сравнява с блясъка и очарованието на Cafе Central. Разположено на историческо място, украсено с пищни полилеи, с красиви сводове и арки, озвучавано от класическа музика, която се изпълнява на живо, заведението става средище на интелигенцията, а днес е водеща туристическа забележителност.

Разходката из кафенетата, превърнали се в културни средища на Европа, няма как да подмине Cafе Imperial в аристократична Прага или Cafe De La Paix във вечния Париж. Пражкото заведение е истинско бижу в стил Art Deco, а парижкото - архитектурен шедьовър с неповторим интериор.

И макар че всяко от историческите кафенета в Европа има своята атмосфера и очарование, познавачите определят Cafe New York в Будапеща като най-красивото сред този тип заведения. То е открито на 23 октомври 1894 г. и се превръща средище на унгарските литератори и поети, истински символ на Belle Epoque. След като беше реконструирано в продължение на няколко години, от 2006-а легендарното кафене е част от луксозния Bascolo Budapest Hotel, а блясъкът му е по-силен от всякога. Мраморни колони, изящни тавани, разкошни лампи, огледала и мебели създават неповторима обстановка, в която престоят е удоволствие, а кафето - наслада.