Special Weekly

Me & You

Качество, оцеляло през вековете

Луи Вюитон, основател на легендарната едноименна марка, е роден на 4 август 1821-а в Юра, Франция. Той се занимава с дизайн и производство на куфари в Париж през втората половина на ХIХ век. Днес продуктите на компанията Louis Vuitton са символ на качество и престиж и имат великолепна репутация в модния свят.


През 1854-а Вюитон отваря собствен магазин във френската столица. Той е първият, който създава изключително олекотени куфари, луксозни и удобни за носене и транспортиране. Преди това куфарите били със заоблена горна част, за да се оттича водата при дъжд, но това правело подреждането им един върху друг невъзможно. Изделията на Луи Вюитон били толкова качествени, че ги купувала дори френската императрица Евгения. През 1860-а Вюитон отваря по-голям завод в Асниер сюр Сен, за да може да задоволи растящото търсене на пазара. Негова е и заслугата за създаването на авангардния за времето си куфар на принципа на гардероба, който съдържа малки чекмеджета за съхраняване на дрехите.


Линията от чанти и куфари Monogram Canvas е създадена през 1896-а специално за да предпази продуктите от имитации. По ирония на съдбата Louis Vuitton се превръща в най-фалшифицираната марка в модната история. Твърде малък процент от всички продукти с емблемата на компанията, които се предлагат на пазара, са оригинални. Най-известната и съответно най-подправяната линия Monogram Canvas е създадена след смъртта на основателя на марката от сина му Жорж Вюитон. Разработването на уникалната петцифрова ключалка за куфарите на бранда също е дело на наследника на основателя.


Модерната компания Louis Vuitton адресира продукцията си най-вече към богатите и прочутите. По тази причина привлича известни модели и актриси за рекламните си кампании. Ума Търман с нейния изтънчен и непредвидим имидж се смята за най-успешното рекламно лице на марката. Сред знаменитостите, които допринасят за популяризирането на бранда , са Дженифър Лопес, Скарлет Йохансон, Жизел Бюндхен, Кейт Мос и Наоми Кембъл. А Хайди Кристенсен дори участва като модел в prеt-а-porte дефилето на компанията. Колекциите от чанти и портмонета на Louis Vuitton имат милиони верни почитатели в цял свят. С годините компанията разшири значително асортимента си и вече предлага обувки, вратовръзки, слънчеви очила, малки кожени изделия, шалове и ключодържатели.


Днес Louis Vuitton е водещата марка за мода и висококачествени кожени изделия на гиганта за луксозни стоки LVMH, чийто централен офис се намира във френската столица.