Special Weekly

Me & You

Истинският символ на преуспелите

Ездата, наричана съвсем основателно ldquo;спорт на кралетеrdquo;, започва да придобива все по-голяма популярност и у нас.


Не е трудно да разберем защо го наричат ldquo;Спорт на кралетеrdquo;. Йорданската принцеса Хайя е президент на Международната федерация по конен спорт (FEI). Дъщерите на датския и испанския крал са редовни участнички в международния календар и в олимпийските турнири. Да не говорим за Зара Филипс, щерката на английската принцеса Ана, чиито успехи на седлото й донесоха званието ldquo;Спортист на годинатаrdquo; във Великобритания. Шейхът на Дубай Мохамед ал-Мактум пък по приблизителни оценки е пръснал около 1.5 млрд. евро за покупка на конюшни и чистокръвни животни, най-вече в Англия.


Изобщо мечтата за богатство и висок социален статус, която у нас все още се свързва най-вече с ldquo;Порше Кайенrdquo; и други лъскави автомобили, на Запад има съвсем други символи. Там най-ясният белег, че си успял, е да притежаваш чистокръвен състезателен кон.


В България развитието на конния спорт, тръгнало стремоглаво нагоре през 30-те години, при социализма позабави темпо. Но след промените все повече хора започнаха да се интересуват от конете от позицията на частни инвеститори. Сред пионерите бе някогашният футболист на националния отбор Пламен Гетов. С увлечението си по конете е известен и бившият вътрешен министър Богомил Бонев, който днес е президент на Българската федерация по конен спорт. Интересът към спорта продължава да се увеличава и всяка година конните състезания на Националния хиподрум в Банкя привличат все повече публика. Тази година те започват на 11 май.


Разбира се, притежаването на елитни животни не е по джоба на всеки. Чистокръвен английски кон - порода, предпочитана заради бързината и издръжливостта й - струва между 100 и 150 хил. евро. На публични наддавания някои животни дори прехвърлят границата от 300 000 евро (може би затова споменатият шейх Мохамед прецени, че му е по-изгодно да извади наведнъж 295 млн. евро и да купи легендарните конюшни ldquo;Ингъмсrdquo;).


Но цитираните суми, колкото и да са големи, вече са съвсем по възможностите на някои преуспели българи. Очакванията са през 2008-а частните инвеститори и запалени коневъди у нас да се сдобият с общо около 130 от благородните животни.


Няма съмнение, че конният спорт е занимание за аристократи, потвърждава д-р Валери Кръстев, ръководител по състезателна дейност и ветеринарен контрол към Националния хиподрум в Банкя. Инвестициите, които се отделят за тенис и футбол в световен мащаб, са в пъти по-малко от тези в коневъдството. ldquo;Дори оплождането на конете струва цяло състояниеrdquo;, обяснява д-р Кръстев и напомня, че за един подобен акт с легендарния жребец Нортърн Дансър собственикът му вземал по 1 млн. долара. Когато става дума за толкова елитни животни, дори и таксата на ветеринаря, контролиращ процеса, често достига 50 000 евро, да не говорим за скъпото и сложно оборудване, което се използва.


Кръстосването на породите е наука, оценявана на милиарди долари. Основният принцип в нея е бил изразен още от италианския държавник и запален коневъд Федерико Тесио: ldquo;Кръстосай най-доброто с най-доброто и можеш да се надяваш да получиш най-доброто. Но нещата не опират само до генетиката.


Дали малкото конче ще стане непобедим шампион като родителите си, много зависи и от условията, при които то ще бъде отглеждано. Развитието на едно жребче от елитна порода често е по-внимателно следено от специалисти, отколкото това на човешките деца. След раждането за животното, освен ветеринаря, се грижат треньор, жокей и собственик. Екипната работа и тук, както и навсякъде в бизнеса, е ключът към постигане на успешни резултати. ldquo;Те идват след хиляди часове работа, постоянство и упоритостrdquo;, казва дългогодишният треньор към Националния хиподрум Жеко Василев. В момента той е наставник на тригодишните кобили Люси Стар и Латюн и четиригодишната Catch the Wind (ldquo;Хвани вятъраrdquo;). ldquo;Девет месеца отнема, докато един кон бъде трениран, за да е готов за състезателна дейност. Три месеца преди всяко дерби натоварванията за всяка кобила са интензивни. Но преди тази подготовка конят първо трябва да свикне с човека, който ще го язди. Жокеят от своя страна е длъжен да спечели доверието на животнотоrdquo;, подчертава Василев.


Пред една от конюшните на хиподрума в Банкя ни посреща Сейджан, по прякор Мендоса. Той е обслужващ жокей. За да участва в състезания, от него се изисква да контролира теглото си под 57 килограма, за да не натоварва допълнително коня. ldquo;За да станете добър жокей, от вас се изисква постоянна работа и поне три-четири години стажrdquo;, обяснява Сейджан.


В България обаче все още няма достатъчно обучени жокеи. ldquo;Министерствата на образованието и на културата са абдикирали от конния спорт - оплаква се д-р Валери Кръстев. - Необходимо е да се направи паралелка за обучение на професионални жокеи. От Френския жокей клуб вече изявиха желание да ни помогнат с квалифицирани учители, които да преподават теорията и практиката на ездата.rdquo;


Другият сериозен проблем в последното десетилетие е закриването на повечето от старите държавни конезаводи. ldquo;Днес съществува само един завод - ldquo;Кабиюкrdquo; в Шуменrdquo;, посочва Кръстев, и напомня, че през 1995 г. повече от 96 % от конете у нас са били собственост на държавата. В момента е точно обратното. ldquo;През 2008 г. в завод ldquo;Кабиюкrdquo; ще дойдат 13 коня, докато частните собственици ще се сдобият с повече от 130 животниrdquo;, допълва докторът.


АРИСТОКРАТИ НА СЕДЛОТО


Принцеса Хайя (Йордания)


Принцеса Хайя, дъщеря на покойния крал Хюсеин и настояща втора жена на дубайския шейх Мохамед, се занимава с конен спорт от шестгодишна възраст. В момента тя оглавява Международната федерация по конен спорт (FEI). Принцесата притежава девет чистокръвни животни и смята да участва в конните състезания на предстоящата лятна олимпиада в Пекин.


Принцеса Марта Луиза (Норвегия)


Занимава се с коне от дете и в момента притежава три животни. Член е на норвежкия национален отбор по конен спорт.


Принцеса Натали (Дания)


Капитан на националния отбор на Дания, носителка на три бронзови медала от европейски първенства в различни възрастови групи. Родителите й останали толкова доволни от успехите й, че поръчали серия коледни картички с нея, изобразена върху кон.


Инфантата доня Елена (Испания)


Дъщерята на испанския крал Хуан Карлос II е редовна участничка в международни турнири по обездка. Сестрата на монарха, доня Пилар де Бурбон, пък бе президент на Световната федерация по конен спорт.


Принц Чарлс Уелски


Британският престолонаследник от години е запален по конете и играта поло, синовете му Уилям и Хари споделят това хоби. Леля им принцеса Ана беше шампионка на Европа, а от 1986 до 1994 г. оглавяваше Международната федерация (FEI). Нейната дъщеря Зара Филипс днес е голямата звезда на британския конен спорт.


Принц Абдула (Малайзия)


Президент на кралския клуб по поло в родината си притежава 170 животни в Малайзия, 16 на Филипините, 12 в САЩ и 44 в Англия.


РИСКОВЕТЕ


Близо пет тона е максималното натоварване върху крака на състезателен кон по време на състезание, в което се развиват скорости от порядъка на 65 км/ч. Това обяснява и редовните травми, от които страдат благородните животни. Често едно счупване може да се окаже фатално - такъв бе случаят с американския шампион Барбаро, който през 2006 г. получи фрактура на крака. Въпреки едногодишните (и стрували над четвърт милион долара) усилия той не можа да бъде излекуван и през 2007-а се наложи конят да бъде умъртвен. Доста по-редки са случаите на пълно възстановяване - като с легендарната Сийбискит, чиято история послужи за сюжет на номинирания за ldquo;Оскарrdquo; филм ldquo;Воля за победаrdquo; (с Джеф Бриджис и Тоби Магуайър).