Special Weekly

Me & You

Истанбул - на кръстопътя между миналото и бъдещето

Ако се водим от максимата, че всички пътища водят към Рим, а Константинопол е вторият Рим, при всички случаи си заслужава да го посетим. Разположен на връх, заобиколен от три морета, някогашният тракийски град Византион днес е многомилионен мегаполис с уникално културно, етническо, религиозно многообразие. Иначе казано, градът е мост между Изтока и Запада, където можете да направите една вълнуваща разходка назад в миналото и да усетите устрема и динамиката на съвременността.


Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента, който последователно е бил столица на няколко империи - Римска, Византийска, Латинска и Османска. Славното му минало и неговото стратегическо географско положение са предпоставка 13-милионният Истанбул да бъде същинската столица на Турция, сърцето и двигателят на близо 80-милионната държава.


Причините, които могат да отведат човек в Истанбул, са толкова различни, колкото са човешките вкусове и предпочитания изобщо. Но какъвто и да е мотивът да стъпите в Цариград , едно е сигурно - той щедро ще ви предложи от всичко по много.


Истанбул е пъстър, многолик, вечно оживен и шумен. Накъдето и да се обърне, в която и посока да поеме, туристът неизменно усеща учестения му пулс. Градът предлага толкова възможности и изкушения, че е трудно да им се устои. Обявен за Европейска културна столица през 2010-а и включен в списъка на световното културно наследство на UNESCO от 1985-а, Истанбул е съхранил най-ценното от Римската, Византийската, а по-късно и от Османската империя. Блестящите образци на архитектурата от древността до наши дни, уникалните музейни експонати, съкровищата, мозайките, религиозните храмове, пазарите, турските бани и какво ли още не ще удовлетворят и най-любознателните и взискателни посетители.


До Истанбул може да се стигне по суша, по въздух и по вода, като всяко пътуване до легендарния град има своето очарование. С всеки изминат километър огромният мегаполис се разгръща все по-мощно пред очите на туриста, докато накрая сетивата му са изцяло погълнати от невероятното многообразие. Любителите на историята и архитектурата едва ли биха пропуснали да посетят катедралата Света София - едно от чудесата на Средновековието. Изградена като църква, а впоследствие превърната в джамия, днес Света София е действащ музей и едно от любимите места за туристите. Точно срещу нея се извисяват шестте минарета на джамията Султан Ахмед , известна още като Синята джамия. Впечатляваща със своите размери и мозайки, джамията едва не коствала живота на своя създател. Вместо да я направи от злато, той издигнал шест минарета, като по-късно се оправдал, че не е разбрал правилно заръките на султана. Само на няколко метра се намира Топкапъ сарай - резиденцията на турските султани по времето на Османската империя. Прекрачвайки прага на двореца, човек е заслепен от блясъка на скъпоценностите, изяществото на предметите, на тъканите и изработката на всеки детайл. Дворецът Долмабахче - резиденция на самия Ататюрк - е не по-малка наслада за сетивата. В миналото на това място имало залив, който постепенно бил запълнен. Оттук идва и името на двореца - dolma означава запълнен, a bahce - градина. Едно от нещата, които вдъхват особена свежест и красота на Долмабахче, са градините с лалета. Цветята, които били любимо хоби на Мехмет Завоевателя, са ценени от всички султани и дори се превръщат в символ на империята. Лалетата се отглеждат в огромни количества, разнообразието на сортовете е безкрайно, а цветята се поднасят като скъп и изискан подарък. Любопитно е, че тъкмо по този начин те се разпространяват в Европа, където по-късно намират своята втора родина - Холандия.


В Истанбул на всяка крачка се преплитат история, култура и религия. Наред с над 2600-те джамии тук се намира и духовният център на Източното православие - Вселенската Патриаршия, българската светиня Желязната църква Свети Стефан. Сред другите забележителности е археологическият музей с над 1 млн. експоната, както и един от най-старите пазари на книги в света. Модерните булеварди, търговски улици и площади граничат с калдъръмени улички, малки дюкянчета и безброй кафенета и заведения. Където и да се отбие човек, със сигурност няма да остане гладен. Предложенията са повече от съблазнителни - всевъзможни мезета, риба, специалитети, баклава, локум, кадаиф, придружени задължително от чаша ароматен чай, поднесен в малка стъклена чашка. След това зареденият с енергия турист може да продължи разходката си - да се наслади на естествения залив на Босфора - Златния рог, да хвърли поглед към града от Галата или да се спусне до Йеребатан сарнъджъ - подземен воден резервоар, построен през VI век. Днес съоръжението е превърнато в музей, в който се съхранява прочутата каменна глава на Медуза Горгона.


Ако историческите паметници са ви дошли в повече, за разнообразие може отидете на пазар. За любителите на екзотиката и истинското пазарене няма по-подходящо място от Капалъ чаршъ - най-известния покрит пазар. Тук може да се купи всичко - кожени изделия, килими, сувенири и какво ли още не. Междувременно ще трябва да изпиете чаша чай с продавача на избраната стока, който със сигурност ще ви направи комплимент и ще ви обещае най-добрата цена. Създаден през 1461-ва, търговският център и носи духа на Ориента и въплъщава истинския смисъл на думата пазар. Това важи с пълна сила и за прочутия Египетски пазар, който предлага не море, а океан от ядки, подправки и сушени плодове.


Почитателите на модерния начин на пазаруване също няма да останат разочаровани. Големите луксозни търговски центрове предлагат стоки на световни марки с изключително качество. За да се убедите в това, е достатъчно да надникнете в Galleria Atakoy, в Akmerkez - единствения мол, който е печелил наградите Europe's Best и World's Best едновременно, в Cevahir Mall - най-големия в Европа и др.


За онези, които търсят спокойствие, разходката с корабче или яхта по Босфора до разположените на близо Принцови острови ще остави чудесен спомен. Там времето сякаш е спряло, а придвижването по калдъръмените улички и до днес става единствено с каручка. Съвсем наблизо обаче животът продължава да кипи и след залез слънце. Рибните ресторанти изкушават със своите специалитети, а баровете и дискотеките - с разнообразни коктейли и неповторима атмосфера - по западен модел и с източен привкус.