Special Weekly

Негово превъзходителство посланикът на Индия Раджеш Кумар Сачдева:

Индия и България са стари и добри приятели \ Георги Раковски е ратувал и за освобождението на Индия

Разговора водиха Силвия Джагарова и Калоян Атанасов

S 250 6d5e0bab d7b3 4c97 a6c4 9498bc18f386
S 250 19ca95f5 0843 46d1 9640 742c8f998042

Негово превъзходителство г-н Раджеш Кумар Сачдева е роден в Лакнау, Индия, на 13 март 1957 година. Завършва училище през 1974 г. в Раджастан. Като ученик участва активно в културни дейности, занимава се най-вече с драма, и посещава специализирани курсове за скално катерене. Г-н Сачдева завършва "Технологии в машиностроенето" в Банарас Хинду университет, бакалавърска степен. През периода 1979-1984 г. работи като инженер в компании от частния и държавния сектор. От август 1984 г. се присъединява към Индийския дипломатически корпус. Служил е като дипломат на различни постове в Египет, Йемен, Холандия, Шри Ланка, Швеция, Сингапур, и в Министерството на външните работи в Ню Делхи. Последното му назначение като дипломат е посланик на Индия в Камбоджа (2008-2012 г.). Женен е за Промила и има двама синове. Владее хинди, английски и арабски език.

 

Ваше Превъзходителство, как стана така, че от технологиите се насочихте към дипломацията?

- В Индия публичните услуги винаги са били на почит, независимо дали си дипломат, администратор, полицай или чиновник. Много инженери, лекари и други специалисти се насочват към този сектор и работят според квалификацията и уменията си. Приликата между дипломатите и инженерите е, че и в двете професии анализът е ключов фактор. Проблемите се идентифицират и се търси оптималното решение. Едно от ключовите неща в живота е да определяш приоритетите си и да ги степенуваш според важността им. Трябва да намираме баланс и между кариерата и семейството, за да сме щастливи.

Заемал сте различни дипломатически длъжности в Египет, Йемен, Холандия, Шри Ланка, Швеция, Сингапур и Камбоджа. Къде се сблъскахте с най-сериозни предизвикателства в мисията си?

- Всяка мисия е уникална, защото става дума за държави с икономически, политически и културни различия. Едно от най-сериозните предизвикателства за един дипломат е да познава добре историята и съвремието на страната, в която работи. Приоритетите в отделните държави са различни - в Сингапур например наблягаш на икономическите връзки, в Камбоджа по-важни са културните отношения, които поддържаме от хиляди години, в Швеция или Холандия контактите ни по традиция са бизнес ориентирани. Така че предизвикателствата са разнопосочни. Но най-трудно може би е да работиш в съседна държава, тъй като контактите са най-интензивни.

А кои са приоритетите в двустранните отношения между Индия и България?

- Три са основните направления - културните, политическите и икономическите ни връзки. Много съм щастлив да бъда в България - държава, с която имаме дългогодишни и солидни двустранни отношения. Миналата година чествахме 60-годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения, но връзките ни датират много по-назад във времето. Когато сме били британска колония, един от вашите революционери и обществени лидери - Георги Раковски, неведнъж се е изказвал и е прокламирал за свободата на Индия. За да отбележим признателността си към делото му, сме кръстили едно девическо училище на негово име. У вас пък има софийско училище и детска градина в Правец, които се казват "Индира Ганди" - в чест на нашата популярна бивша лидерка. Културните ни връзки също са много силни. Нашият Нобелов лауреат Рабиндранат Тагор посетил България през 1926-а, за да изнесе лекции и в София се е сближил с артистичните кръгове. Особено бил впечатлен от творбите на варненския художник Борис Георгиев. Тагор поканил Георгиев в Индия, където българинът нарисувал всичките наши видни политици. Неотдавна имаше изложба на тези картини в Националната галерия.

Сътрудничим си в различни сфери чрез общи комитети и работни групи. Неотдавна в Делхи бяха проведени срещи на тема отбрана, както и наука и технологии. Но най-вече трябва да работим върху подобряването на икономическите ни отношения, които в днешно време са много важни. Искаме да запознаем българския бизнес с възможностите, които предлага страната ни, с технологиите, промишлеността ни. От друга страна, вие имате златна земя, с която може да произвеждате и изнасяте продукция към Индия. Сътрудничим си и в киното - миналата година заснехме у вас три филмови продукции, а за тази планираме доста повече. Едни от най-добрите индийски актьори ще снимат в България. Ние сме най-големият производител на филми в света - правим над хиляда годишно. Това е пазар за над един милиард души и когато една лента е направена в България, това е добра реклама и за страната ви. Приятно се изненадах, че и българите харесват индийските сериали, може би защото те представят многообразието в семейните отношения и колорита на Индия. Бих искал да спомена и Индологически департамент на Софийския университет, клуб "Приятели на Индия" в София, Индологическа фондация "Изток - Запад" и "Намасте" - България, с чудесната работа, която вършат, промотирайки Индия и комуникацията между хората от двете култури.

Доколко нашата страна е популярна туристическа дестинация за индийците?

- Туризмът е много важен сектор за нас. Например над 100 млн. индийци всяка година посещават Сингапур. България е страна с много красива природа, която трябва да бъде рекламирана. Всяка държава си има своите предимства - ако Швейцария привлича туристи с планините си, вие имате планини, плажове и спа курорти, разделени само на няколко часа път. Индийците обичат семейния туризъм и ходят на планина през лятото, а Банско например би могло да посрещне много желаещи.

Почти от година сте в България, лесно ли се приспособихте към живота у нас?

-  Духовността както в Индия, така и в България е осезаема. Тук съм по-малко от година и искам да видя още много неща, например морските ви курорти. Климатът е малко по-различен, но вече привикнах. София е много приятен град за пешеходци и туристи. Първото място, което посетих, бе Рилският манастир, защото разбрах, че това е паметник на духовността и религията под закрилата на ЮНЕСКО. Интересен е и Пловдив, напомня ми нашия свещен град Варанаси на река Ганг, който е едно от най-старите населени места на света. Пловдив също е съществувал хилядолетия, още от времето на траките. Бил съм и във Варна и в Банско. Много ме впечатли и Копривщица - градче със самобитен възрожденски стил, запазени къщи, в които се усеща атмосферата на отминалото време. Харесва ми и селцето Ковачевица, сгушено в Родопите. Изобщо предпочитам места, които са запазили културните, исторически и социални традиции.

По какво си приличат и се различават българите и индийците?

- В Индия хората са доволни от живота, който имат, независимо дали са богати, или бедни, защото духът им е много силен. Вярата в Бога ни кара да приемаме съдбата си такава, каквато е. В България, както и в Индия хората са много позитивни и приятелски настроени, готови да са ти помогнат по всяко време. Ние имаме древна традиция да посрещаме всеки, пристъпил прага на къщата ни, с чаша вода и храна. Вярваме, че когато направим добро, човекът ще донесе благословия и късмет за дома ни. Приличаме си и в близките отношения вътре в семейството, събиранията, вечерите и празниците заедно. В Швеция например, когато един младеж стане на 18 години, той празнува абитуриентския си бал и поема по пътя си.

Религията ни спира да правим лошо, защото то ще ни се върне в този или следващия живот. И у вас хората са религиозни, последната Коледа отидохме до Бачковския манастир и опашката от богомолци беше много дълга, същото видях и във Варна. Различаваме се предимно в ястията. Нашата кухня е много разнообразна в зависимост от региона, в който идва. Но най-важни за трапезата са хлябът и оризът. В някои райони предпочитат подлютените манджи, другаде вегетарианските, от месата най-популярни са агнешкото и козето. Консумират се и много варива, богати на протеини. На масата трябва да има и поне един сладкиш. У вас има доста индийски ресторанти.

Спортувате ли, имате ли хобита, как релаксирате от напрегнатото ежедневие?

- Обичам дългите разходки, често правя преходи от резиденцията ми до Боянската църква. В свободното си време гледам криминални сериали. Чета и романи, харесвам Джон Гришам. Добра почивка е и да решаваш судоку или кръстословици. Четири пъти седмично практикувам йога. Това е пълно физическо и духовно освобождаване на тялото, здраве в най-чистия му вид. Йога лекува много болести, има упражнения за медитация, за дишане и се отразява благотворно върху всички органи на тялото. Значението на йога е световно признато и 21 юни бе обявен за Световен ден на йогата от ООН. Ще имаме възможност да го отпразнуваме в софийския Дворец на културата, както и в други български градове - Пловдив, Бургас, Варна и Русе. Българските йога центрове ще представят демонстрационни програми с упражнения, в които могат да се включат малки и големи. Ще има лектори, ще представим и традиционната индийска медицина аюрведа. В тази връзка трима български студенти бяха изпратени в Индия и се обучават в петгодишни курсове за аюрведа. На събитието в НДК ще представим и традиционна кухня, както и един от нашите водещи танцови състави. Надявам се да се получи грандиозно събитие и да дойдат много хора.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството си?

- Имам двама синове. По-големият Рохит сега навършва 30 години, завърши биотехнологии в Швеция и специализира съвременни методи за лечението на рака в Торонто, където работи. По-малкият Шиваанг е бакалавър по аерокосмически технологии в холандски университет, там кара и магистратурата си. Съпругата ми Промила, която има диплома в сферата на икономиката,  се грижи за цялото семейство и живее тук с мен. През лятото се събираме за семейни ваканции, ходим предимно в исторически и духовни индийски градове като Агра и Джайпур. По този начин си връщаме здравата връзка с индийската култура и традиции, връщаме се към миналото ни. Миналата зима заведохме Шиваанг в Пловдив, след това в Лещен и Хисар. Посетихме и руините на тракийския град в Старосел, там има и много известна винарна. За това лято планираме екскурзия до Бургас и Варна. 

Какво ви кара да се чувствате щастлив?

- Излет сред природата с добра храна и напитки със семейството или с приятелите. И в никакъв случай да не си говорим за каквито и да било проблеми.