Special Weekly

Me & You

И милиардерите са мили чинии

S 250 8d8228e7 9625 423d 88f5 5fe199964872

Някои от лидерите на световния бизнес са родени в богати семейства и са получили летящ старт по стълбичката на успеха. Но други сами са си проправяли път към богатството и славата, започвайки кариерата си като разносвачи на вестници или продавачи на нелегален софтуер. Това, което ги обединява, е, че никога не забравят откъде са тръгнали. Бил Гейтс например се увлича от програмирането още в 8-и клас и пише първата си компютърна програма на машина, дарена от Mother’s Club на  неговото училище. Бъдещият милиардер прекарвал по-голяма част от времето си пред компютъра, което всъщност прави и до ден днешен.

Рийд Хейстингс, сегашният изпълнителен директор на популярната американска компания Netflix, доставяща филми и сериали, продавал прахосмукачки от врата на врата. Той толкова харесвал тази работа, че дори отложил с една година влизането си в колежа Bowdoin College. Хейстингс обаче очевидно имал и други планове за бъдещето си, защото малко по-късно основава компанията Pure Software, произвеждаща продукти за отстраняване на софтуерни грешки в компютрите. А след шест години създава Netflix, чиято стойност сега надхвърля 30 млрд. долара.

Тинейджърката Кет Коул мечтаела да учи корпоративно право. На 18-годишна възраст тя започнала работа като хостеса в заведенията Hooters, за да спести пари за колежа. Младата дама била толкова съвестен и предприемчив служител, че само година по-късно ръководството на компанията й предложило повишение до позицията мениджър, отговарящ за развитието на международните пазари. На 23 години Коул вече тренирала не само служителите, но и висшия мениджмънт. Сега тя е изпълнителен директор на пекарните Cinnabon, които снабдяват със свежи понички американската армия.

В интервю за Business Insider милиардерът Ричард Брансън споделя, че първият му досег със шоубизнеса бил на 22-годишна възраст, когато отворил студио за звукозаписи. Брансън успял да привлече за клиент популярния тогава музикант Майк Олдфийлд. Двамата записали хитовия сингъл Tubular Bells, който се задържал в британските чартове цели пет години. Той подписал договор и с култовата пънк банда Sex Pistols, но през 1992-ра продал фирмата, за да се концентрира върху авиобизнеса си.

Марк Кюбан, собственикът на тима от НБА "Далас Маверикс", е изкарал първите си пари на 12-годишна възраст. Момчето продавало чували за боклук и с припечеленото си купило чифт шикозни кецове. В средното училище сегашният собственик на AXS TV и Wagner/Cuban Companies бил още по-изобретателен - промотирал партита, давал уроци по дискотанци и дори наливал напитки зад бара. А в колежа младежът успял да отвори и собствен пъб. Кюбан се дипломирал през 1981 г. в Kelley School of Business и се преместил в Далас, където продавал бизнес софтуер. Компанията го  освободила, след като станало ясно, че той обсъжда с клиентите разкриването на нов собствен бизнес, вместо да ги убеждава да отварят магазини за софтуер.

През 70-те години на ХХ в. телефонните системи за междуградско набиране са използвали тонови сигнали. Стив Джобс и приятелят му и съосновател на Apple Стив Вожняк започнали първия си бизнес, продавайки специални сини кутии. Те позволявали на клиентите им да влизат в телефонните системи и да се обаждат безплатно където си искат. В едно от интервютата си "пиратът" Джобс споделя, че без сини кутии едва ли е щяло да се стигне до създаването на Apple. Проектът помогнал на двамата Стивовци да открият, че са невероятен тандем и могат да създадат гениална идея.

Основателят на Dell Inc. - Майкъл Дел, започнал да заработва на 12-годишна възраст като мияч на чинии в китайски ресторант. Скоро той се издигнал до ранг сервитьор и получил по-добра оферта от мексикански ресторант. Любопитно е, че първият компютър на Дел бил... Apple, който той разглобил без колебание, за да разбре как функционира. В училище пък Майкъл успял да спечели 18 хил. долара, повече от годишната заплата на учителя си по история. Младокът продавал абонаменти за вестник Houston Post и установил, че клиентите му са хора, които или са променили социалния си статус, или са новодошли в Хюстън. Наблюдателният Дел си създал таргет група, използвайки данните за ипотеки и за сключване на нови бракове.

Президентът на Yahoo - Мариса Майер, продавала хранителни стоки като ученичка. Там тя установила, че за да успееш, трябва да работиш бързо - например да прекараш през скенера 40 стоки за една минута. Уроците по балет и пиано пък я научили на спокойствие, увереност, самокритика и дисциплина. Мариса влиза в Stanford University през 1999-а, а когато се диломирала, получила 14 предложения за работа наведнъж. Избрала Google и станала първата дама дизайнер в компанията. Вниманието към детайлите и денонощната работа й помогнали да се издигне до поста вицепрезидент на отдела за маркетинг на продукцията. През 2012-а вече е президент и изпълнителен директор на Yahoo.

Тийнейджърът Уорън Бъфет използвал велосипеда си, за да разнася изданията на пресгрупата  Omaha World-Herald. Той бил толкова изобретателен, че до завършване на средното училище успял да спести 5 хил. долара, които днес се равняват на 57 хилядарки. Бъфет отрано се интересувал от бизнес и изкарвал пари от почти всичко - продавал дъвки, седмични списания и бутилки от Coca-Cola. В колежа продължил да печели като тунинговал автомобили, търгувал с пощенски марки и топки за голф, без да забравя за вестниците. Първите си акции от Cities Services Уорън купил, когато бил едва на единадесет.

Основателят на интернет борсата Amazon Джеф Безос и приятелката му Урсула Уорнър сами измислили първата си работа. Те организирали летен ученически лагер за деца между 4-и и 6-и клас, наречен Dream Institute. Това бил 10-дневен образователен курс, разясняващ всичко от електрическия ток до "Пътешествията на Гъливер". След като взел тапията от  Princeton, Безос сменил няколко работи, преди през 1994-а да създаде Amazon. Джеф е вманиачен в детайлите и иска да знае всичко около бизнеса му - всяка точка от подписаните договори и всяка дума от прессъобщенията на Amazon.

Лесли Мунвис започнал кариерата си като гладуващ актьор в Ню Йорк. Сегашният президент на корпорацията CBS обяснява, че актьорските му способности били доста посредствени, затова решил да се насочи към продукцията в телевизионния бизнес. Преди да се откаже да снима, Мунвис е изиграл няколко роли на корави типове в сериали като "Мъж за 6 милиона долара". За кратко се подвизава и в канала на 20th Century Fox, но после се мести при конкурентите от  Lorimar. След това Мунвис оглавява Warner Bros, а от 1995-а е в CBS.

Мечтата на Тери Лундгрен е била да стане ветеринар. Водещата фигура на модната къща Macy’s Inc имал лоши оценки  училище и баща му се отказал да събира пари, за да го изпрати в колеж. Лундгрен все пак записал бизнес специалност и за да си плаща таксите, обработвал стридите в кухнята на голям ресторант. Когато се дипломирал, Тери получил предложение да стане мениджър на ресторанта, но предпочел да продължи в търговията на дребно. По всичко изглежда, че изборът му е бил правилен.