Special Weekly

Негово превъзходителство посланикът на Чехия Павел Вацек, пред Banker Special

Хубаво е да откриеш нови приятели

S 250 bafe9c6b e854 4598 99e0 acef509b7039
S 250 27bc51b9 96a7 4612 8fd3 7ad764e169e1

Ваше Превъзходителство, кои бяха най-трудните и най-приятните предизвикателства в досегашната Ви дипломатическа кариера?

- Най-голямото предизвикателство пред мен бе да помогна за подобряването на ситуацията с чешките инвестиции в българската енергетика. Изпълнението на тази задача, обаче, е започнало още преди да встъпя в длъжност и ще продължи, след като си тръгна. Хубаво е, когато благодарение на работата, откриете нови приятели…

Трудно ли се адаптира един чешки гражданин в България?

- Като цяло е лесно…

Тук сте от доста време, с какво още не може да свикнете и какво от българския бит Ви допада най-много?

- Тук съм малко повече от четири години. Оценявам желанието на българите да се учат и да приемат нови неща, като в същото време уважават и спазват местните традиции, зачитат своите корени… Това с което не мога да свикна е може би липсата на разбиране, както и фактът, че личната свобода свършва там, където започва правото на някой друг. Или пък липсата на предсказуемо поведение по пътищата – за какво са им на автомобилите мигачи, като никой не ги ползва…?

Кои са приоритетите в двустранните ни отношения и в кои сфери от икономическото, културно и политическо сътрудничество виждате най-голям резерв за развитие?

- Икономиката несъмнено е на първо място, това е част от моята задача. Приоритет е и опазването на чешките инвеститори в българската енергетика, където резултатите не отговарят на очакванията. Това се дължи на противоречивите действия на държавата, нейните органи и на предишни управления, а не на някаква висша сила.В същото време подкрепата за чешкия износ също е ключова и трябва да кажа, че той върви добре. Важни са инвестициите и в другите сфери, но за съжаление те "не валят от небето", особено когато е очевидно, че човек може да се опари. Политическият диалог е свързан и със състоянието на икономическото ни сътрудничество, чието съдържание и в добро, и в зло, се пренася върху двустранните ни отношения. Културата традиционно е част от чешко-българското партньорство. Жалко, че и двете държави не отделят повече средства за нея. Хубаво е, че в София имаме Чешки център, който представлява основна платформа за разпространяване на нашата култура. Разбира се и има и други канали за културно сътрудничество – уважаваме работата и ентусиазма на българските бохемисти, както и на общностите на чехи в България, на приятелите на Чешката република в големите и малките градове из страната…

Какво обяснихте на децата си, когато дойдохте на работа в София? Бихте ли ги посъветвали да останат да живеят тук?

 

- Децата ни са малки и когато със съпругата ми пристигнахме в България бе родено само първото…Така че всъщност много не сме им обяснявали. По-скоро сега ще бъде трудно да обясним на двете вече по-големи, че си тръгваме…

 

Как се запалихте по ски спорта, това семейна черта ли е?

- Да, така е. Започнах да карам ски още в предучилищна възраст и винаги съм бил благодарен на родителите си за това…

Една от "запазените марки" на Чешкото посолство у нас е състезанието по ски за дипломати, което Вие печелите за втора поредна година. Откъде дойде идеята за това начинание?

- Само да уточня – тази година със секунда и нещо ме изпревари почетният консул на Кения Ивайло Дерменджиев. Но купата на министъра винаги се връчва на чуждестранен дипломат, така че я получих аз, въпреки че не бях с най-доброто време. При жените победи съпругата ми, както и миналата и по-миналата година… Иначе най-добре се представи Мишко Кршняк в категорията "корпоративни приятели". Той е една лига над другите, а и децата му вече карат ски добре.

Сегашната купа на министъра на външните работи бе основана преди шест години от колегите ми - Негово превъзходителство посланикът на Словакия г-н Карол Мистрик и бившият посланик на Германия в България г-н Матиас Хьопфнер. По традиция надпреварата се провежда в Банско. Аз само продължих да организирам събитието, така че нямам особена заслуга. Но подкрепата на министъра на външните работи, както и на фирмите "Юлен" и "Балкан Холидейс" е от ключово значение за спортното състезание. Знам обаче, че през 90-те години на XX в. също е имало дипломатическо ски състезание, и част от основателите му са чехи.

Кои са най-големите Ви конкуренти на белите писти сред дипломатите?

- Ние не възприемаме инициативата толкова конкурентно… Пък и не е много честно да се сравняват хора, които са карали ски професионално с такива, за които това е хоби.  Забелязвам обаче, че по време на престоя си в България словашкият ми колега - Мариан Якубоци, обещаващо подобрява класата си. Неговият предшественик Мистрик беше малко по-добър от мен. На слалома, който обикновено отнема 30 секунди, обикновено губех от него с около секунда.

Имате ли други хобита и как използвате свободното си време?

- Със съпругата ми най-много обичаме ски-туринга в планината. Това е изкачване до върха и после спускане отвисоко. Били сме на Мусала и на някои други върхове, но не навсякъде може да се стигне със ски. Такъв е случаят с връх Вихрен. Иначе практикуваме заедно и други спортове, най-вече уиндсърфинг. Опитваме постепенно да включим и децата…

Лесно или се справихте с българския език? Коя е най-трудната за произнасяне дума за Вас?

- Мога да чета и като цяло разбирам доста. Но така и не се научих да говоря добре, което е моя грешка. В Чехия казваме: колкото езици говориш, толкова пъти си човек…Най-трудно ми е да произнасям гласната "ъ". Това е звук, който нямаме в чешкия и го предаваме като "а" или „е“.

Имате ли любими места в София, ресторанти, книги, музиканти, художници. Намерихте ли нови приятели?

- Имам, но не ги издавам. Намерихме си приятели сред семействата с малки деца по планините, най-вече в курорта Боровец.

Кои български навици и вкусове "прихванахте" по време на сегашната си мисия?

- Много лесно „прихванах“ най-вече от българската кухня. Обичам зеленчуковите салати и блюдата с различни видове месни мезета…

Пътувате много. Как оценявате българските курорти – и зимните, и летните? Къде предпочитате да релаксирате и защо?

- С цялото ми семейство харесваме Боровец. И заради това, че ни е близо до София. На морето предпочитаме на отдъхваме в Лозенец.

Преди години България беше любима дестинация за чешките туристи. И сега около 200 хил. чехи идват у нас на почивка, но според статистиката не се връщат по нашите курорти.

- Миналата година бяха по-малко заради лошото време, но все пак са над 150 хил. човека. Част от чехите идват в България през лятото. И много от тях се връщат, понякога става дума за семейна традиция на няколко поколения. Според наблюденията ми повечето предпочитат южното Черноморие пред северното. Колкото до онези, които не се връщат, няма само едно обяснение. Възможно е да е заради качеството на предлаганите услуги и съотношението им към исканата цена.

Бихте ли ни разказали нещо повече за семейството Ви?

- Съпругата ми е реставратор на произведения на изкуството и посвети няколко години от професионалната си кариера, за да дойде с мен в България. Имаме три деца – на пет, на три и на една годинка. Най-малкият – Франтишек, се роди миналата година тук, в София. Другият ми син Карел и най-голямата - Хермина ,са прекарали тук по-голямата част от живота си, така че за тях България е още по-значима.