Special Weekly

Me & You

Греяно вино и аромат на канела - магията на коледния базар

Коледните празници са от онези дни в годината, които всеки чака с нетърпение, посреща с радост и изпраща с благодарност. Очарованието им се допълва от символи, които са се превърнали в неизменна част от традицията, като коледната елха, украсата, специалитетите на празничната трапеза и, разбира се, подаръците. А мястото, на което всички те се предлагат в изобилие, е коледният базар.


И макар че днес коледни базари се организират в повечето големи градове в християнския свят, духът им като че ли се усеща най-силно в Австрия и Германия. Тъкмо тези две държави са родината на коледните базари, чиито традиции са се запазили през вековете до наши дни. Първоначално предназначението на пазарите, които продължавали няколко седмици през декември, било да дадат възможност на хората да се снабдят с необходимите стоки за празниците и оставащите зимни месеци. Търговците излагали стоката си на централния площад, пред кметството или катедралата. Именно на тези места всяка година продължават да се организират предпразничните пазари в рамките на четирите седмици до Рождество Христово, известни под името - Адвент.


На щандове се предлагат всевъзможни стоки - ръчно изработена украса, местни специалитети като сладкиши, шоколадови изделия и сгряващи напитки. Централно място на коледния базар заема коледната елха, която от година на година сякаш става все по-голяма и по-пищно украсена. Вероятно, за да побере под клоните си повече подаръци от предишната. Обикновено близо до елхата е разположен красив макет с фигури, който пресъздава раждането на Христос.


В наши дни посещението на коледните базари продължава да е едно от най-вълнуващите събития в навечерието на празника и предлага незабравими емоции за малки и големи. Богатата празнична украса, ярките светлини на сградите и улиците, както и топлината на греяното вино озаряват иначе мрачните и студени декемврийски дни.


Трудно е да се каже кой от коледните базари е най-хубав или най-известен, тъй като всеки град спазва собствените си традиции, а площадите, катедралите и кметствата навсякъде са естествен декор на вечната коледна приказка, разказана по различен начин.


И тъй като коледните базари водят началото си от Австрия и Германия, там се намират и някои от местата, където коледният дух се усеща най-силно. Виена е красива през всички сезони, но празничната украса й придава още повече блясък и очарование. В дните преди Коледа на централните площади, по малките улички, пред дворците и катедралите се обособяват дълги редици от павилиони, от които се носи аромат на греяно вино. Най-големият и пищен коледен базар се организира пред сградата на кметството. На чаша пунш край блестящата 30-метрова елха хората сякаш не забелязват декемврийския студ. Празничната атмосфера се усеща на всяка крачка - пред катедралата, в двореца Шьонбрун, пред операта и по централните пешеходни улици.


Централният парк пред кметството се превръща в приказен свят - с богато украсени дървета, светлини и атракции за децата. Идеята на градската управа оживява благодарение на най-добрите художници, артисти, певци в Австрия, които смело развихрят въображението си, за да превърнат коледния базар в празник за виенчани и гостите на града.


Не по-малко интересни са коледните базари и в съседна Германия. Във всеки голям град се организира поне едно празнично тържище, което е с няколковековна история. Смята се, че базарът в Бауцен, за който има сведения от 1384-а, е с най-богати традиции. Големи Коледни тържища се организират в Дортмунд, Нюрнберг, Мюнхен и Кьолн. Пъстрите щандове в Дортмунд, които привличат около 3.6 млн. посетители годишно, са над триста. В центъра на събитието е 45-метровата конструкция на коледно дърво, съставена от 1700 отделни елхи.


Всеки коледен базар има своето очарование и отличителни символи - 25-метровата коледна пирамида от елхи в Ерфурт, окичена с фигурки на известни личности от историята на региона, величествената катедрала в Кьолн, която озарява не само 160-те коледни павилиона, но и целия град, най-големият календар на открито, отброяващ дните до Коледа в Лайпциг, 30-метровото коледно дърво в Мюнхен, което всяка година жителите на града получават като подарък от друг град в страната или чужбина. Въпреки богатството от регионални специалитети, многообразието на декорите и отрупаните със стоки щандове чашата греяно вино Gluhwein и парчето коледен сладкиш Stollen са задължителни за коледните базари в Германия.


Въпреки че е трудно да се отличи един-единствен коледен базар сред цялото разнообразие от празнични тържища, този в Нюрнберг се е прочул и извън пределите на Германия. Той се организира още от ХVII в. на централния площад в Стария град. Там всяка година преди Коледа се подреждат 180 щанда, които привличат близо 2 млн. посетители. Прочутите нюрнбергски сладкиши и печива, красивите коледни свещи, ръчно изработените играчки, коледните елхи и, разбира се, греяното вино и наденичките не оставят равнодушен нито един гост на базара. Той е познат още като Christkindlesmarkt . Christkind е символ на коледния празник, образ, възникнал в протестантския свят, повлиян от реформатора Мартин Лутер. Той въплъщава женското начало, свързано с Дева Мария. И до ден днешен за патрон на празника се избира момиче от града на възраст между 16 и 19 години. Всяка година новият ангел със златноруси къдрави коси има важната задача да открие Коледния базар с празнична реч, докато детски църковен хор и музика огласяват площада за радост на всички посетители.


Всъщност няма значение дали ще посетите коледния базар в Нюрнберг, Виена или в София, най-важното е да носите празничния дух в сърцето си и да го споделите с близките и приятелите си.