Special Weekly

Me & You

Грандиозно приключение над гранд каньон

Гранд Каньон се намира в северозападната част на щата Аризона, САЩ, и е едно от седемте природни чудеса на света. Геолозите вярват, че реката Колорадо го е формирала преди повече от 6 милиона години, а според едно скорошно проучване каньонът може да се е образувал още по-отдавна, преди около 17 милиона години. Да се види на живо, Гранд Каньон е едно уникално и незабравимо изживяване. Необятната местност се разпростира на площ от около 5000 кв. км. Гледката на невероятно формираните червени скали спира дъха. А самото пътуване и стигане дотам си е цяло приключение.


От Лас Вегас наехме кола и поехме по магистрала 93. Поради часовата разлика, пресичайки границата между Невада и Аризона, изгубихме един час. Само за миг, докато преминавахме покрай историческия язовир Хувър, 6 вечерта стана 7. Построен на река Колорадо, язовирът контролира водния й поток и генерира електроенергия, достатъчна за нуждите на град с население 750 000 души. През следващите 300 километра пътят бе прав и изцяло пуст, с изключение на няколко табели, предупреждаващи за преминаващи лосове. Докато прекосявахме най-голямата пустиня в Америка, никаква следа за човешко присъствие ndash; град или бензиностанция ndash; не наруши нейната величественост.


В 11 вечерта най-сетне достигнахме заветната си цел ndash; една хижа, намираща се на южния склон на каньона. Всичко бе затворено и спеше. В радиус от 200 километра бе невъзможно да намерим отворено кафе или ресторант. Единственият начин да задоволим усилващия се глад бе от автомата за закуски. Въпреки че бяхме в пустинята, по това време на годината, голяма част от земята бе покрита със сняг и това създаваше планинско усещане. След като умирахме от жега през деня, сега замръзвахме. Слава богу, в малката ни хижа имаше отопление.


Когато се събудихме на следващата сутрин, не можехме да повярваме на очите си. Прекрачихме вратата на бунгалото и се озовахме на метри от Гранд Каньон. Застинахме в благоговение пред творението на майката-природа. Усещането бе неописуемо. На път за закуска в хижата Bright Angel - национална историческа забележителност, минахме през туристическото бюро. Резервирахме обиколка на каньона от птичи поглед. За нищо на света не искахме да пропуснем възможността да го видим в пълната му красота от въздуха. След инструкциите за безопасност се качихме в хеликоптера и зачакахме разрешение за излитане. В рамките на половин час, на фона на приятна музика, нашият пилот ни разведе из една от най-големите световни красоти. Видяхме как реката Колорадо величествено си проправя път из каньона. Този път водите й бяха мътнокафяви, в унисон с цвета на скалите. Комбинацията от червено, бяло и зелено бе още по-впечатляващя на фона на ясното синьо небе и яркото слънце. Малко след това завихме и пилотът ни показа известния Dragon Corridor - естествено формирование в средата на каньона, наподобяващо образа на гигантски спящ дракон ndash; с глава, тяло и опашка.


Чувствахме се много привилегировани да сме част от това въздушно пътешествие, особено след като нашият пилот ни информира, че всяка година около 5 милиона души посещават Националния парк и само 1% от тях го разглеждат от въздуха. Съжалявахме единствено, че нямахме повече време, за да разгледаме още по-подробно това чудо на природата. При следващото си посещение непременно ще отидем на сафари с джип, ще се спуснем с лодка по реката Колорадо, ще си направим пикник в долината, ще яздим коне в индианския резерват и още много други предизвикателства. Със сигурност трябва да се върнем за още грандиозни приключения.