Special Weekly

Me & You

Горещи емоции на хиподрума

Конните състезания са специално преживяване и истински празник за любителите на този спорт. Той е свързан с вековни традиции и има собствени етикет и правила.


Сред задължителните правила на големите конни състезания е изискването за официално облекло на зрителите. То е останало от времената, когато аристократите са били основни посетители на бляскавите надпревари. Както не е прието да отидеш на театър с дънки и тениска, така и на конните надбягвания си длъжен да спазваш общоприетия дрескод.


Жените се обличат с изискани рокли и носят големи цветни шапки, които не само ги пазят от слънцето, но им служат и като моден аксесоар. Мъжете се явяват в костюми със сако и вратовръзка.


На конните състезания във Франция и в други държави могат да бъдат видени едни от най-влиятелните и най-богатите хора на света - дипломати, президенти, шейхове, известни политици... Те винаги седят на отделни трибуни - не само заради социалното си положение, но и от съображения за сигурност.


В родината на шампанското се провеждат конни надбягвания всеки ден, а наградните фондове достигат милиони евро. Двете най-престижни състезания са ldquo;Приз Дианrdquo; и ldquo;Триумфалната аркаrdquo;. Дамите, които присъстват на тях, задължително са облечени с красиви рокли и носят шапки. Посетителите на тези надбягвания имат възможност да заявят принадлежността си към световния елит, а медиите следят отблизо всеки техен жест.


Във Великобритания, Ирландия, Германия и Италия конните състезания също се радват на изключителна популярност и интерес. Най-динамично обаче конният спорт се развива в САЩ, където се печелят и губят милиони долари.


За мнозина надбягванията са място, където могат да се видят с приятели и съмишленици. За други най-важна е хазартната тръпка на залаганията и наддаванията. Всички обаче са подвластни на неповторимото вълнение в очакване на победителя.


У нас конните надбягвания бяха възобновени преди около две години. Те се провеждат в Банкя, Шумен и Разград. Безспорен фаворит е националният хиподрум в Банкя, който разполага с най-голямо разнообразие от писти. Това е причината той да е домакин на Републиканското състезание ldquo;Дерби - Литекс Комерсrdquo;, организирано от Българска национална асоциация за конни надбягвания през юли. Тази година с ldquo;Голям Републикански призrdquo; в гладкото надпрепускване на 2400 м за тригодишни жребци и кобили от чистокръвна английска порода бе отличена кобилата Латюн, внесена от Франция. Неповторимото й участие предизвика много емоции сред публиката и накара собственикът й Владислав Йомов да се почувства невероятно щастлив. Радостта му от спечеления трофей бе споделена от съпругата му Ани и малката им дъщеря, която отсега следи с много вълнение надбягванията.


ldquo;Монета, носеща късметrdquo;, както се превежда от френски името Латюн, винаги е печелила първо място от началото на кариерата си на двегодишна възраст. Кобилата изумява познавачите с потенциала си да надбягва силните жребци, което се наблюдава рядко в конния спорт. Времето на победителката бе 2 минути, 36 секунди и 10 стотни. А т. нар. Малък приз ldquo;Република Българияrdquo; бе спечелен от мъжкаря Ориндж Бей на Валентин Минчев.


Състезанията, в които участват двугодишни коне, са по-специални от останалите надбягвания. Всъщност това е възрастта, на която животните за първи път стъпват на хиподрума. И имат възможността да спечелят не само призове, но и добра репутация. А тя повишава цената им няколко пъти. Отличените младижребци и кобили носят признание и на човека, който ги е селекционирал и отгледал. Сумата е различна и зависи от ранга и авторитета на състезанието, но може да достигне до 75% от стойността на самата награда. Цената на расов кон тръгва от около 200nbsp;000 долара и понякога достига суми от милиони долари.


По света конните надбягвания са красиво зрелище, което включва много и различни ритуали. Един от тях е самата подготовка за състезанието. Първо, животните се транспортират от конюшните им с отделни камиони. След като стигне до хиподрума, всеки жребец или кобила преминава през задължителните процедури на къпане, подсушаване и грижливо разресване. В някои случаи на състезателните коне се правят дори прически. Така участниците са вече готови да бъдат представени на публиката на специално място, наречено падок. По време на обиколката дамите и господата, решили да пробват късмета си в залаганията, могат да разгледат добре конете и да изберат своя фаворит.


Състезанията с коне у нас изглеждат доста по-различно. Тук хората обикновено не носят официални дрехи, нямат възможност да правят залози на живо, а жребците и кобилите са едва около сто и петдесет. Хиподрумът в Банкя все още не разполага дори с лиценз за залагания, защото не отговаря на международните стандарти. Въпреки всичко, броят на почитателите на конния спорт у нас непрекъснато расте, а емоциите им по време на надбягванията са не по-малко разтърсващи.