Special Weekly

Me & You

Гмуркането - хоби за търсачи на силни усещания

Запалените му почитатели твърдят, че то е най-екстремният и изцеждащ силите спорт. В същото време, ако вършите всичко по учебник, то хаби по-малко енергия, отколкото излежаването върху дюшек на плажа. Практикуването му излага човек на най-враждебната възможна среда, освен тази в открития Космос. И в същото време спазването на няколко простички правила го прави занимание, подходящо дори за деца. С две думи, гмуркането е спорт на парадоксите. Което вероятно обяснява и невероятната му притегателна сила, завладяваща в последните години и все повече българи.


Достатъчно доказателство за истинския бум на водолазните спортове у нас е фактът, че вече няколко дузини фирми предлагат обучение и уреждат екскурзии за гмуркачи. Не си въобразявайте, че ще можете да прескочите обучението. Първо, то не е чак толкова скъпо - около 500 лв. за основния курс, който продължава три до пет дни.nbsp; Второ, в почти всички популярни дестинации първо ще ви поискат сертификат за завършен курс, преди да ви пуснат под водата. Десетина различни международни организации издават подобни дипломи, но на най-голяма популярност се радват тези от PADI (Професионалната асоциация на водолазните инструктори). Колкото до екипировката, тя е сравнително скъпа и неудобна за пренасяне, поради което обичайната практика за любители е да си я наемете на място. Така че, за да се насладите на едно от най-впечатляващите хобита на планетата, ви трябва само завършен курс, достатъчно отпуска и билет до някоя от най-популярните дестинации, подбрани от SPECIAL.


1. Роктейл Бей, провинция Квазулу-Натал, ЮАР


Водата в морския резерват Мапуталанд може и да е малко хладна за вкуса ви, но тя буквално гъмжи от фантастични на вид тропически риби и някои съвсем редки животински видове. На малко други места по света ще имате шанса да се гмуркате в компанията на тигрови акули, манти и гърбати китове. А между ноември и февруари е и годишната миграция на костенурките. В Rocktail Bay Lodge едно гмуркане струва около 50 евро.


2. Рангироа, Френска Полинезия


Трудно е да си представи човек по-прелестно място от кораловите атоли на архипелага Туамоту. Рангироа, на около 400 км от Таити, е вторият най-голям атол в света и притежава най-изумителната от гледна точка на водолаза лагуна. Трийсетината вида акули във водите около него прибавят нужната доза адреналин към преживяването. Пътуването дотам е скъпо, но пък нощувката в пансион и гмуркането излизат общо не повече от 70-80 евро.


3. Остров Сулавеси, Индонезия


Морето Банда край Сулавеси разполага с вероятно най-голямото биологично разнообразие на планетата. Дори и в музея на Кандински няма да видите повече ярки цветове на едно място. Клуб Froggies Divers таксува 20 евро за нощувка и по 50 евро за гмуркане с две бутилки и с максимум двама гмуркачи на един инструктор.


4. Червено море


Най-близката до България топдестинация за гмуркане. Колкото и парадоксално да звучи, обяснението за богатия морски живот се крие в... безлюдните пустини около него, от които навява пясък и хранителни вещества. Рифът Рас Мухамад е обитаван от близо хиляда вида, една трета от които не се срещат другаде. През октомври и ноември египетските курорти предлагат изключително изгодни пакети - от порядъка на 900 евро за седем дни с включени петзвездни нощувки, гмуркане и самолетен билет.


5. Бяло море


Ако искате да избегнете тълпите от гмуркачи, които всяка зима хукват към Карибско море и Малдивите, можете да се насочите в обратна посока и да се насладите на последния писък на водолазната мода - гмуркането под лед. Може да ви се стори странно, но леденостудените полярни води са по-благоприятни за процъфтяването на морския живот, защото са по-богати на кислород и оттам - на хранителни вещества. А замръзналата повърхност създава направо неописуеми светлосенки и оттенъци отдолу. Най-удобната за българи подобна дестинация е Бяло море, разположено в най-северната точка на европейска Русия, недалеч от Архангелск. Но ще ви трябва специална екипировка и съвсем отделен курс на обучение.


6. Остров Косумел, Мексико


Това островче, недалеч от прословутия мексикански курорт Канкун, е същински рай за по-малко авантюристично настроени гмурци. А също и за откровени мързеливци, защото около острова има топло кръгово течение, което ще ви осигури панорамна обиколка на пъстрия риф, без да се налага дори да помръдвате. В хубави дни видимостта под водата достига 70 метра. В Черно море обикновено е до 7 метра.


7. Атолът Бикини, Маршаловите острови


Сцена на 23 американски ядрени опита през 50-те години, прелестният някога атол днес е напълно необитаем. Морето около него обаче е чисто, богато на живот и пълно със зрелищни корабокрушения, включително и на прочутия самолетоносач Saratoga. Достъпът обаче е ограничен и доста скъп - от порядъка на 4500 евро за една седмица гмуркане (включва и самолетните билети през Хонолулу или Тайланд).


8. Кокосовите острови


Този затънтен архипелаг край тихоокеанския бряг на Коста Рика е мечта за всеки любител на адреналиновите потапяния - просто защото водите около островите гъмжат от всевъзможни акули, включително и зрелищните риби-чук. Компанията Undersea Hunter ще ви уреди и подводно сафари, на което можете собственоръчно да си наловувате риба тон за вечерното суши. Цената - около 3000 евро за 13 дни, включително и пътят.


9. Островите Сурин и Симилан, Тайланд


Край границата между Тайланд и Мианмар, в Андаманско море, са пръснати няколко островчета, предлагащи може би най-девствените кътчета за гмуркане на планетата. За да запазят атмосферата, компаниите организират посещения само на съвсем малобройни групи. Цената е доста солена - над 1500 евро за една седмица, но според преобладаващото мнение напълно си струва.


10. Островите Галапагос


Ако се интересувате от морския живот, за нищо на света не пропускайте мястото, което някога вдъхновило Чарлз Дарвин за еволюционната теория. Отдалечени на около 1000 километра от Еквадор, островите и водите около тях са обитавани от безбройни видове, включително и екзотики като плуващи игуани и екваториални пингвини.


ЗА ПРИМЕР


318.25 метра е рекордът за най-дълбоко гмуркане с акваланг, постигнат от Нуно Гомес (ЮАР) през юни 2005 в Червено море. Това е горе-долу височината на Айфеловата кула в комплект с антените. Спускането отне на Гомес около 20 минути, а обратното изплуване - малко над 12 часа.


214 метра е рекордът за най-дълбоко потапяне без акваланг (категория No Limit), дело на австрийския самолетен пилот Херберт Нитш край остров Спецес (Гърция).


82.5 часа е рекордът за най-дълъг престой под вода, дело на Джон Бойкс, бивш офицер от специалните служби на ЮАР.