Special Weekly

Me & You

Ферагамо

Роденият през 1898-а Салваторе Ферагамо ушил първия си чифт обувки на деветгодишна възраст. Той работел тайно през нощта, за да направи бели пантофки на сестра си за първото й причастие. Ушил ги от парчета, измолени от обущаря в родния му град Бонито, близо до Неапол. По-късно страстта му към този занаят го отвела в Бостън, където правел обувки по поръчка за Марлен Дитрих, Джин Харлоу, Джоан Кроуфорд и Чарли Чаплин. През 1927-а Ферагамо се върнал в Италия и открил работилница във Флоренция, която се прочула със своите майстори. През същата година започнал да изнася обувки в САЩ.


В Калифорния Салваторе Ферагамо изучавал анатомията на човека, математика и инженерство и успял да се сдобие с около 300 патента, повечето от които за обувки. Той пръв ушил открити женски обувки, разработил дългите и тънки дамски токчета и създал стелка, изтъкана от влакна, напомнящи рибарски конец. Заради дефицита по време на Втората световна война той изобретил специален вид дамски обувки. Неслучайно Ферагамо е смятан за творчески гений на ХХ век. Неговите над 10 хил. модела обувки са истински произведения на изкуството, вдъхновени от знанията му по архитектура, дизайнерския му усет и цялостния му мироглед. Но Фeрагамо е много повече от дизайнер и майстор-художник, защото е автор и на множество проекти извън сферата на модата.


Когато Салваторе починал през 1960-а, въпросът за неговия наследник не бил обсъждан. Съпругата му Ванда била на 38 години, а на ръцете й лежали шест деца на възраст от 2 до 17 години. През август същата година компанията затворила за месец. А когато вратите й се отворили отново, Ванда седяла зад бюрото на мъжа си. Тогавашният й делови опит се изчерпвал с наблюдаване на работата на съпруга й. В компанията работели 120 човека, а годишният й оборот бил 20 млн. долара. На помощ на Ванда се притекла най-голямата й дъщеря - Фиама. Дебютната й колекция, представена в Лондон година след смъртта на баща й, показала, че тя изцяло е наследила таланта му. След още една година втората дъщеря на Ванда - Джоана, изработила своя колекция от готови тоалети. Междувременно синът Феручио започнал да се издига в управленската йерархия на компанията и през 1985-а заел поста изпълнителен директор. Дъщерята Фулвия оглавила подразделението за производство на копринени шалове, а синовете Леонардо и Масимо се съсредоточили върху популяризирането на производството на компанията в Азия и Америка.


Съпругата и шестте деца на Ферагамо са наследили неговия вкус към съвършенство, който намира отражение в над 90 колекции от шалове, козметика, парфюми, очила и други. През 1996-а Salvatore Ferragamo Group придобива френската модна къща Emanuel Ungaro, а от 1997-а управлява три хотела във Франция, като дава възможност на повече от 20 наследници, включително и деца, внуци и братовчеди, да участват активно в семейния бизнес. Днес компанията разполага с мрежа от над 550 магазина, като се стреми да открива свои обекти и на големите летища.